Photography from: Oatspresso, el producto elaborado por estudiantes del CETT, ha obtenido el segundo premio en Ecotrophelia España. | CETT
Universidad de Barcelona
Press room > News >

Oatspresso, el producte elaborat per estudiants del CETT, segon premi a Ecotrophelia Espanya

19.03.2024
 
Oatspresso, el producte elaborat per estudiants del CETT, segon premi a Ecotrophelia Espanya

L'equip del CETT-UB, amb el seu producte "Oatspresso", ha guanyat el segon premi a Ecotrophelia, el concurs d'estudiants amb l'objectiu de "crear i impulsar comercialització de nous productes alimentaris eco-innovadors".


Oatspresso és un producte en tres. Es tracta de tres barretes energètiques, destinades a cada fase de l'activitat física, d'una per al "pre", una per al "durant" i una per al "post". Aquesta, elaborada a partir del marro del cafè i l'Okāra de la civada sorgeix amb l'observació de l'alumnat participant en el seu entorn. "Basant-nos en els residus més abundants en la nostra ciutat", expliquen que la idea neix de la voluntat d'aprofitar el marro del cafè dels bars i cafeteries de la ciutat de Barcelona, així com el reaprofitament del residu generat durant la producció de llets vegetals a la indústria, com el cas de la civada.

El producte ha estat desenvolupat per Ainhoa Navas (quart curs del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, GCCG) -encarregada de comunicació i màrqueting del projecte, així com de crear accions per a donar-se a conèixer en el sector de l'alimentació esportiva, Laia Canela (quart curs deL GCCG) , encarregada de definir i calcular els valors energètics de cada barreta, a més d'investigar el necessari per a cada fase i Kilian García (segon curs del Tècnic Superior en Direcció de Cuina, TSDC) i Judit Arbós (quart curs deL GCCG), encarregats de la creació i el disseny del producte, així com de les proves i la gestió dels aspectes financers del producte. L'equip ha comptat amb el suport d'Álvaro Arrieta, director del Màster universitari de Direcció Hotelera i Restauració del CETT-UB, Max Ros, professor a l'Escola Universitària del CETT, que ha tutoritzat el projecte i Felipe Celis, professor de cuina al CETT i qui ha tutoritzat el projecte culinàriament.

El primer premi se l'ha emportat la Universitat Politècnica de València amb un confitat de raïm de pastor i herbes aromàtiques. A Ecotrophelia Espanya s'hi han presentat un total de 28 projectes d'arreu de l'estat.


Com va sorgir aquesta idea?

La idea va sorgir basant-nos en els residus més abundants en la nostra ciutat i a les indústries alimentàries. Després vam veure que les propietats nutricionals que tenien (fibra i cafeïna) es dirigien en concret al sector de l’esport i vam acabar concretant en la idea de fer una col·lecció de barretes perquè vam veure una mancança en el sector.

En què us vau inspirar per tal de fer aquestes barretes energètiques?

La inspiració per al producte va sorgir després d'investigar subproductes que no estaven sent utilitzats, els que vam seleccionar van ser l'Okāra de la civada i el marro del cafè. En veure que el marro del cafè encara tenia cafeïna, vam pensar que podria ser interessant crear un producte d'ús esportiu, així va sorgir la idea de fer unes barretes energètiques. Buscant marcar una diferència amb les existents, vam pensar que seria bona idea fer-ne una per cada moment de l'entrenament.

oatspresso

Què creieu que aporta el vostre producte en l'àmbit innovador? Quina és la proposta de valor del vostre producte i en què és diferència?

El nostre producte està elaborat a partir de dos subproductes considerats merma en la indústria alimentària, com són l'Okāra de civada i el marro de cafè, el que fem nosaltres és reintroduir-los a la cadena de valor de l’alimentació i aprofitar tots els nutrients que ens aporten per crear tres barretes esportives. A més a diferència d’altres barretes les nostres estan dividides i creades per satisfer les necessitats nutricionals en cada fase de l'entrenament: pre, durant, post. Apostant així per l’upcycling, la sostenibilitat i l'alimentació conscient dels esportistes.

Quins han sigut els reptes que heu hagut d’enfrontar a l’hora de crear el vostre producte?

Un dels reptes més significatius que hem trobat diríem que ha estat el desenvolupament de les nostres barretes. Hem hagut de treballar per trobar un equilibri que asseguri que les barretes no només satisfacin totes les necessitats nutritives, sinó també que tinguin un sabor agradable. Aquesta tasca ha requerit una investigació sobre els ingredients adequats, així com proves repetides per garantir que el resultat final compleixi amb els estàndards de qualitat que ens hem proposat. Ha estat un procés complex, però estem contents del resultat final obtingut, on sabor i nutrients van plegats.