Els investigadors el CETT debaten sobre els reptes del turisme urbà
Els dies 5 i 6 de novembre va celebrar-se a Barcelona la segona edició del congrés internacional TOURISCAPE – Paisaje Transversal y Turismo centrada, aquest any, en els reptes del turisme urbà. El TURCiT i el GRATiR van tenir-hi una participació destacada amb la presència de diversos dels seus investigadors.
En el cas del TURCiT, la Dra. Alexandra Georgescu Paquin i la investigadora Aurélie Cerdan Schwitzguébel van presentar la comunicació titulada Analysis of Barcelona’s touristic landscape projected in its tourism promotional videos, que consistia en analitzar la imatge de Barcelona representada en els vídeos oficials del Youtube de la DMO Turisme de Barcelona, en la època pre-COVID i l’storytelling associat.
El Dr. Daniel Imbert-Bouchard Ribera, per la seva banda, va exposar la seva investigació, The use of signage as tool for social integration in tourist cities: Examples of relevant cases in Catalonia, dedicada a analitzar el paper de la senyalització peatonal com una eina inclusiva i alineada amb les necessitats locals donant resposta als hàbits de consum també per a residents. Així mateix, la investigadora Ainhoa Carballido va presentar la seva recerca La participación ciudadana como herramienta en la solución de los conflictos urbanos, focalitzada en l’exploració d’iniciatives de gestió i resolució de conflictes proposades pels organismes reguladors de la ciutat de Barcelona.
Pel que fa al GRATiR, les investigadores Anaïs Cavallin i Núria Louzao, juntament amb el Dr. Ivan Álvarez, van presentar la comunicació City or beach hotel? Location as a determinant of customer satisfaction and room rate, dedicada a analitzar la importància de la ubicació d’un establiment hoteler, relacionat amb dues variables: preu i satisfacció, en un entorn urbà-territorial mai analitzat fins al moment, a través del cas d’estudi Barcelona-Maresme.
De la mateixa manera, el Touriscape també va ser el marc en què va compartir una recerca conjunta entre membres dels dos grups de recerca. Aquests va ser el cas de la comunicació titulada P2P rooftop rentals in Barcelona: A descriptive analysis, realitzada pel Dr. Oriol Anguera-Torrell, el Dr. Jordi Arcos-Pumarola i les investigadores Laia Encinar-Prat i Aurélie Cerdan Schwitzguébel. La recerca, presentada al congrés de la mà d’Aurélie Cerdan, explorava el potencial disruptiu d'una plataforma peer-to-peer de terrasses i terrats a la vida quotidiana dels residents a Barcelona i destacava la importància d’una regulació proactiva d’aquest nou fenomen P2P que anticipi els potencials costos socials a la vida diària dels residents.