Fotografia de: Reduir el malbaratament alimentari, un objectiu comú d’Espigoladors i el CETT | CETT
Universitat de Barcelona

Reduir el malbaratament alimentari, un objectiu comú d’Espigoladors i el CETT

09.02.2021
 
Reduir el malbaratament alimentari, un objectiu comú d’Espigoladors i el CETT

El malbaratament alimentari és un repte global i un dels problemes més presents a la societat. A Europa, el malbaratament alimentari se situa entre 280 i 300 kg per habitant i any, segons indica l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). A més, aproximadament el 85% dels aliments malbaratats a nivell mundial són vegetals, majoritàriament fruites i verdures.

En aquest context, resulta fonamental treballar per la reducció d’aquest fenomen, i aquest és l’objectiu d’entitats com Espigoladors, una organització sense afany de lucre que lluita per l’aprofitament dels aliments i, alhora, dóna oportunitats laborals a persones en situació d’exclusió social. I ho fa amb un model basat en l’economia circular i en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Espigoladors lluita per l’aprofitament dels aliments i, alhora, dóna oportunitats laborals a persones en situació d’exclusió social

El seu nom ja dóna pistes sobre la seva activitat: espigolar era una pràctica que es feia antigament als camps i que ara l’entitat recupera per contribuir a disminuir les pèrdues i el malbaratament alimentari. Consisteix en recollir fruites i verdures -d'acord amb el sector primari i en col·laboració amb persones voluntàries-, que es descarten del circuit comercial per excedents de producció, descens de vendes o, també, per raons estètiques. “Promovem aquesta activitat com a estratègia per reduir el malbaratament alimentari, tot impulsant la transformació social i facilitant l’accés a una alimentació adequada i saludable per a tothom”, apunta Mireia Barba, presidenta d’Espigoladors.

La majoria dels aliments recuperats es destina a entitats socials i punts de distribució d'aliments que promouen una alimentació saludable per a persones en situació vulnerables. La part restant, es transforma en conserves 100 % naturals i artesanals (melmelades, patés vegetals, salses i compotes...) sota la marca "es im-perfect®". Es tracta de la primera marca de l’estat espanyol que elabora productes d’alta qualitat elaborats a partir d’excedents o fruita i verdura descartada per qüestions estètiques. 

Arran de la col·laboració entre el CETT i Espigoladors, l’alumnat realitzarà activitats vinculades al projecte

A la lluita de l’entitat per la reducció de les pèrdues, i el malbaratament alimentari i la transformació social s’hi suma un tercer eix clau: la generació de coneixement i la conscienciació. És amb aquesta vocació que el CETT-UB col·labora amb Espigoladors i, en aquest marc, durà a terme activitats i projectes vinculats amb l’entorn de la prevenció del malbaratament alimentari o amb les dietes sostenibles en l’àmbit de la gastronomia i restauració, amb objectius pedagògics que s’adeqüin a la formació dels alumnes del CETT, en programes com el Grau de Ciències Culinàries o Gastronòmiques o el Cicle Formatiu de grau superior en Direcció de Cuina, entre d’altres. “La sensibilització de l’alumnat és una peça clau per dur a terme aquesta transformació social en sectors que hi tenen un gran paper, com és el de la restauració. Incloure a la serva formació els valors i coneixement del CETT i Espigoladors és una oportunitat per promoure un canvi de consciència social”, destaca la Montserrat Saperas, professora i directora del GRCiG, el Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia del CETT-UB.

Arran de la col·laboració entre el CETT i Espigoladors, l’alumnat portarà a terme activitats vinculades al projecte i tindrà l’oportunitat de realitzar pràctiques a Espigoladors. A més, el centre universitari té l’objectiu de fomentar la recerca en aquest àmbit, a través de la creació d’una línia de recerca específica, així com dissenyar noves formacions orientades a diferents perfils i nivells sobre aquesta temàtica.

En paral·lel, el CETT assessora Espigoladors en el disseny de receptes d’aprofitament i en l’elaboració de materials de divulgació, a nivell nutricional i gastronòmic, amb l’objectiu de fomentar l’aprofitament alimentari i l’alimentació saludable i sostenible. L’entitat destinarà aquests materials als punts de distribució d’aliments per fomentar hàbits de consum de fruita i verdura entre les persones usuàries.

Incorporar hàbits responsables a les cuines professionals és clau. En aquest sentit, Saperas afirma que “la sensibilització i presa de consciència de la importància de reduir el malbaratament alimentari i ser responsables a la cuina comença a la formació dels futurs professionals del sector. Per això, la col·laboració amb Espigoladors és una oportunitat per als alumnes del CETT de conèixer projectes responsables basats en els valors de la sostenibilitat”.

La col·laboració del CETT amb Espigoladors és un exemple de l’aposta del CETT per la transmissió de coneixement en sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible en les formacions que imparteix. La sostenibilitat i el compromís amb la societat i amb l’entorn formen part de l’essència del CETT.

Categories
Espigoladors gastronomia malbaratament GRCiG Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques Cicle Formatiu de grau superior en Direcció de Cuina alimentació cuina