Grup de Recerca en Turisme, Cultura i Territori

Imatge
Cett

El TURCiT és el grup de Recerca en Turisme, Cultura i Territori i forma part del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.

El seu objectiu és generar projectes de recerca aplicada i activitats de transferència de coneixement que fomentin un turisme ètic, sostenible, dinamitzador del territori i el seu patrimoni i que aporti valor a visitants i residents.

En aquest sentit, la recerca d'aquest grup integra una diversitat de perspectives i aproximacions per a aconseguir una mirada holística del fenomen turístic.

Línies de recerca

  • Turisme i Territori

    El vincle entre el turisme i el territori és indissociable en tant que es tracta d'un fenomen espacial. Davant aquesta realitat, l'espai turístic es converteix en un entorn complex i divers on conflueixen alhora múltiples relacions i interessos de caràcter social i econòmic. Aquest vincle, a més, comporta l'aparició d'una sèrie d'efectes que cal entendre i interpretar des d'una mirada analítica i acurada.


    L'estudi del turisme i el seu vessant territorial passa, en el context actual, per un enfocament intel·ligent en l'aplicació d'estratègies, mesures i eines que fomentin l'entesa entre els diferents actors que convergeixen i s'aconsegueixin models de destins més sostenibles. Això és, la intel·ligència territorial turística a partir de l'aplicació de sistemes d'indicadors, la gestió smart d'aspectes associats al territori com per exemple la mobilitat, o l'impuls de la governança com un procés eficaç de cohesió territorial i turística per a la presa de decisions.


    És per això que aquesta línia busca generar coneixement acadèmic al voltant de diferents àmbits d'estudi:

    • La mobilitat turística intel·ligent en totes les seves dimensions.
    • Els sistemes d'orientació i informació territorial com la cartografia i la senyalització turística.
    • El rol dels indicadors territorials turístics.
    • L'anàlisi de diferents models de gestió turística.


    Paraules clau: acolliment turístic, cartografia, espais turístics, indicadors turístics, mobilitat turística, models de gestió turística, senyalització turística, turisme i paisatge.

  • Turisme, Cultura i Indústries Creatives

    La intersecció entre turisme i cultura és essencial per al fenomen turístic, ja que gran part de l'atractiu dels destins recau en el seu patrimoni cultural. Així i tot, en el context turístic actual, la cultura no sols és font de motivació del viatge.

    D'una banda, les dinàmiques turístiques actuals integren noves esferes vinculades a la creativitat humana, com per exemple les indústries creatives. D'altra banda, en els destins actuals cal entendre la cultura com a eina de gestió del turisme. Això ocorre perquè la cultura juga un paper com a agent de redistribució del turisme, de cohesió social i de dinamització del territori.


    Així, la finalitat d'aquesta línia és generar coneixement acadèmic al voltant de tres grans àmbits:

    • Els processos, eines i espais per a la posada en valor de la cultura.
    • Les estratègies d'intermediació i promoció actuals.
    • Les particularitats pròpies per a la posada en valor de tipologies turístiques basades en expressions culturals intangibles com per exemple el turisme literari o les indústries creatives.


    Paraules clau: comunicació turística, equipaments culturals, indústries creatives, itineraris turístics, mediació, museus, patrimoni històric-cultural, patrimoni immaterial, patrimoni natural, turisme creatiu, turisme literari, xarxes socials

  • Turisme i Audiovisual

    La indústria de l'audiovisual en general i els llargmetratges i sèries en particular estan adquirint cada vegada més protagonisme entre els gestors turístics. Les imatges filmades arriben a milions de persones de tot el món i, utilitzades adequadament, poden convertir-se en una eina d'especial importància en l'àmbit del màrqueting i la promoció turística.

    Així doncs, la col·laboració entre els organismes turístics (DMOs) i audiovisuals (Film Commissions) serà cada vegada més habitual, compartint interessos, objectius i accions conjuntes.

    En aquest sentit, l'objectiu d'aquesta línia és generar coneixement del binomi audiovisual i turisme al voltant de diversos àmbits com:

    • El turisme cinematogràfic com a eina de promoció.
    • La influència de les pel·lícules i les sèries en la imatge dels destins.
    • La creació i estructuració d'una oferta turística basada en les pel·lícules i sèries.
    • Els diversos impactes (econòmics, turístics, etc.) del turisme cinematogràfic.

    Paraules clau: estructuració oferta, experiències turístiques, imatge turística, itineraris cinematogràfics, màrqueting turístic, nous atractius turístics, produccions audiovisuals, promoció, turisme cinematogràfic.

  • Turisme i Gastronomia

    Aquesta línia de treball se centra en l'estudi de la relació entre el turisme i la gastronomia des d'una perspectiva territorial. Per tant, s'aborden tots els aspectes vinculats amb la dimensió econòmica, social, cultural, política i ambiental de fenòmens com el turisme gastronòmic i/o el turisme del vi des del paradigma del turisme sostenible.

    En conseqüència, la finalitat en aquest cas és generar coneixement sobre els diversos aspectes del turisme gastronòmic. Això és conèixer en profunditat:

    • Les necessitats de l'oferta i la demanda.
    • Els impactes que genera per a dissenyar estratègies per a una correcta gestió.
    • La influència de les polítiques turístiques en aquest fenomen.
    • La rellevància de fomentar un turisme gastronòmic basat en el patrimoni, la identitat i les tradicions dels pobles, entre altres.

    Paraules clau: dimensió territorial, impactes, patrimoni intangible, sostenibilitat, turisme del vi, turisme gastronòmic.

  • Turisme i Societat

    El turisme és un fenomen que va més enllà de ser una simple activitat econòmica i té efectes diversos per a les societats on es desenvolupa.

    Així, la sostenibilitat i legitimitat social dels models turístics depenen no sols d'aspectes econòmics i mediambientals, sinó també de la interacció que produeix l'activitat turística amb els contextos socials i polítics dels territoris, els quals depenen, en gran manera, de la gestió turística i de la presa de decisions participada.

    En aquest sentit, aquesta línia de recerca busca desplegar coneixement acadèmic per:

    • Obrir espais de debat.
    • Permetre una millor comprensió de la dimensió social del turisme.
    • Desenvolupar fórmules per a revaloritzar els aspectes socials del turisme.

    Per a aconseguir aquests objectius, els estudis en turisme inclouen disciplines socials que aporten noves perspectives en la recerca del binomi turisme i societat.

    Paraules clau: antropologia, codis ètics, convivència ciutadana, dret turístic, ètica, gènere, models de gestió turístics, política turística, turisme de voluntariat.

El TURCiT està integrat en el Grup de Recerca en Turisme, Hoteleria i Gastronomia (TURHOGA), reconegut com a Grup de Recerca Emergent per l'Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, amb número d'expedient 2021-SGR-00939.

Memòries

El Grup de Recerca de Turisme, Cultura i Territori; ofereix una visualització de les principals línies de treball del grup, així com material relacionat amb els estudis i projectes formatius. Aquestes actuacions es troben recollides en les següents memòries dels últims cursos:

Equip

Jordi Arcos Pumarola - CETT-UB

Jordi Arcos Pumarola

Direcció de Recerca

Doctor en educació per la Universitat de Lleida amb menció internacional i llicenciat en filosofia. Actualment exerceix com a director de recerca i professor al CETT-UB. Les seves línies de recerca s' ocupen, principalment, del turisme literari, turisme cultural i del binomi turisme i ètica.
 

Núria Guitart Casalderrey - CETT- UB

Núria Guitart Casalderrey

Coordinadora de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT

Doctorada al programa en Geografia, Planificació Territorial i Gestió Ambiental a la Universitat de Barcelona amb una tesi enfocada en la innovació en la gestió pública de les destinacions urbanes. Actualment, és professora i investigadora al CETT-UB on també coordina la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT. Entre les seves línies d’investigació destaca la governança y gestió publica del turisme, els problemes de convivència, així com les implicacions ètiques de polítiques aplicades durant la pandèmia.

oscar_casanovas_turcit

Óscar Casanovas Ibáñez

Director Acadèmic del Grau de Turisme

Professor, Investigador i Director Acadèmic del Grau en Turisme CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.

Doctorat en Dret per la Universitat de Barcelona.

Linkedin
daniel_imbert_bouchart_turcit

Daniel Imbert-Bouchard

Director del Grup d'Investigació de Turisme, Cultura i Territori (TURCiT).

Daniel Imbert-Bouchard Ribera té un doctorat en Geografia, llicenciat en Turisme, i Màster en Planificació Territorial i Gestió Ambiental per la Universitat de Barcelona. Actualment coordina el Màster en Innovació de la Gestió Turística de Destins Intel·ligents i Sostenibles al CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality i Gastronomy, on també treballa com a professor, editor de la Revista d'Investigació Turística ARA: Journal of Tourism Research i exerceix com a director del Grup de Recerca en Turisme, Cultura i Territori (TURCiT). El seu principal àmbit d'experiència és la mobilitat i la planificació territorial dels destinacions des de la perspectiva de la sostenibilitat.

A partir d'aquestes línies de treball, ha publicat diferents articles en revistes internacionals, llibres i capítols de llibres, així com també ha participat en diferents projectes competitius i de transferència de coneixement.

Marta Salvador-Amela

Marta Salvador Almela

Coordinadora d'Investigació

Doctora en el programa d'Educació, Societat i Qualitat de Vida de la Universitat de Lleida. És coordinadora d'Investigació al CETT-UB, on també treballa com a professora i investigadora. Les seves línies d'investigació se centren en la intersecció entre el turisme i l'antropologia, amb especial interès en la relació entre les imatges projectades sobre certes tipologies turístiques a les xarxes socials i els comportaments i narratives dels turistes. També és editora de la revista Tourism & Heritage Journal.

Kelly Robledo-Dioses

Kelly Robledo-Dioses

Professora i Coordinadora acadèmica del Grau de Turisme. Investigadora al TURCiT.

Doctora en Comunicació i Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Periodisme i innovació en continguts digitals per la mateixa, i Llicenciada en Comunicació per la Universitat de Piura. Amb experiència laboral vinculada a la docència i gestió universitària, la recerca acadèmica i el periodisme. Actualment és professora i coordinadora acadèmica del Grau de Turisme del CETT - Universitat de Barcelona. Investigadora del TURCiT. Especialitzada en les àrees de comunicació transmedia, publicitat en turisme, media literacy i storytelling corporatiu.

Emma Pla - Directora del Máster en Innovación de la gestión Turística, investigadora y docente

Emma Pla Rusca

Directora del Máster en Innovación de la gestión Turística, investigadora y docente

Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials (Universitat Autònoma de Barcelona) i Doctora del Programa Societat de la Informació i Coneixement (UOC) amb la recerca: Turisme i gastronomia: un model metodològic per a l'anàlisi del turisme gastronòmic en un territori.

Amb més de 15 anys d'experiència en consultoria turística, actualment és la Directora del Màster en Innovació de la Gestió Turística del CETT-UB. Com a investigadora, desenvolupa projectes a la unitat de transferència de coneixement i és docent en turisme gastronòmic.

Linkedin