Estudi del CETT-UB sobre l’impacte de la COVID-19 al sector hoteler
La reducció de la demanda, els problemes de liquiditat i els protocols a implementar, les principals preocupacions del sector hoteler de la crisi de la COVID-19
· El CETT-UB elabora un estudi que analitza com la COVID-19 ha condicionat algunes decisions dels establiments hotelers espanyols a curt, mig i llarg termini
· El 59% dels establiments hotelers estan duent a terme o s'estan plantejant redefinir el perfil dels clients objectiu
La col·laboració públicoprivada serà clau per donar resposta a les inquietuds i desafiaments del sector i garantir la viabilitat de la indústria hotelera espanyola en els pròxims mesos i anys. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi que ha realitzat el CETT-UB, centre universitari de referència de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb un professor d’ESADE, en el qual s’analitza l’impacte de la COVID-19 en la presa de decisions d’inversió a curt, mig i llarg termini per part dels establiments hotelers de l’estat.
La investigació ha contemplat decisions en diferents àmbits, com la posada en marxa de millores de reforma, la formació dels empleats, així com quines són les preocupacions de la indústria, la redefinició dels clients objectiu i els models de negoci en una situació que ha tingut gran impacte en el sector turístic.
La redefinició del model de negoci i dels clients objectiu, entre els aspectes que analitza l’estudi
L’estudi, elaborat pel Dr. Oriol Anguera-Torrell, director del GRATiR CETT-UB (Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració) i Jordi Vives, professor d’ESADE, ha tingut en compte les actuacions de més de 180 gerents d’establiments hotelers, tant els independents com els que pertanyen a una cadena, situats a tot el territori espanyol, en entorns rurals, urbans i de costa, i de diferents categories, reflectint els trets característics de la indústria.
El Dr. Anguera-Torrell destaca que “l’estudi ens permet tenir una visió de com els establiments hotelers enfoquen la recuperació i quins aspectes estan treballant o contemplen. Així doncs, és també interessant conèixer quines són les seves principals preocupacions”.
Les 10 claus de l’estudi
1. La contracció de la demanda, els problemes de liquiditat i els nous protocols a implementar per garantir la seguretat són les principals preocupacions del sector hoteler.
2. El 59% dels establiments hotelers d'Espanya estan duent a terme o s'estan plantejant la possibilitat de redefinir el perfil dels clients objectiu dels seus establiments.
3. La redistribució del pressupost en accions i campanyes comercials es posiciona com la tendència principal per a la captació de nous clients.
4. El 68% d’establiments està fent o es planteja promoure accions de formació interna per als seus empleats. És el cas, sobretot, dels allotjaments situats en entorns rurals.
5. El 70% dels hotels estan realitzant o es plantegen fer actuacions complementàries de manteniment de les seves instal·lacions.
6. Més de la meitat dels hotelers estan fent o es plantegen aprofitar el moment per fer reformes en els seus establiments.
7. El 29% dels hotels es plantegen la situació actual com una oportunitat per al replantejament del seu model de negoci; sent la nova segmentació de clients, la innovació en productes i un major índex de digitalització i automatització les principals direccions considerades.
8. Els establiments localitzats a la costa o en entorns rurals tenen una major predisposició a la redefinició dels seus models de negoci arran de la crisi actual.
9. La col·laboració públicoprivada serà clau per donar resposta a les inquietuds i desafiaments del sector hoteler espanyol.
10. Gran dinamisme i competitivitat del sector hoteler espanyol, que ha estat capaç de comprendre la situació generada per la COVID-19 .
La recerca en l’àmbit turístic és fonamental en el context que ha generat la COVID-19 i és també un eix central per alimentar la docència i el sector, ja que permet entendre i conèixer en profunditat quin és l’impacte de la pandèmia en el turisme, anticipar-se i prendre decisions per encarar la recuperació amb més coneixement. En aquest sentit, el CETT-UB, amb la finalitat d’aportar coneixement expert, aposta per la recerca aplicada, col·laborant i mantenint una estreta relació amb les empreses del sector per fer-lo més fort i contribuir, així, a la recuperació de la crisi.
Pots descarregar l’estudi AQUÍ
Vols convertir-te en el professional que transformi els hotels del futur? Estudia hoteleria amb l'especialitat de Direcció Hotelera del Grau de Turisme o amb el Màster Oficial de Direcció Hotelera i de Restauració i la seva especialitat en gestió hotelera.