El turisme cultural desmaterialitzat en temps de confinament
Des de fa més de dues setmanes, molts museus i institucions patrimonials, encara que estiguin físicament tancats, segueixen actius gràcies a eines digitals com les pàgines webs, les apps o les xarxes socials. Aquestes institucions estan fent un gran treball d'adaptació a la realitat imposada pel confinament, utilitzant moltes vegades l'humor per connectar amb un públic ampli. Per tant, el turisme cultural es pot practicar de forma desmaterializada a través d'iniciatives educatives o lúdiques. Us presentem algunes estratègies que han sorgit, o que s'han potenciat, en aquest nou context.
Visites virtuals
Des de fa diversos anys, es poden explorar les col·leccions digitals de museus com el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el British Museum i molts més. Així mateix, diferents institucions i equipaments ofereixen tours virtuals: és el cas del Louvre, la Capella Sixtina, la Pinacoteca di Brera, el Metropolitan Museum (que l'ofereix en 360 ° amb una tecnologia immersiva) . A través de Google Arts and Culture es pot, per exemple, visitar el Natural History Museum de Londres, un dels 1.000 museus representats en aquesta plataforma. També l’Art Projector de Google ens permet visualitzar una obra d'art en 3D a casa nostra. Qui no ha somiat en tenir un Van Gogh o Frida Kahlo en el seu saló? Amb les institucions tancades, s'han produït algunes visites insòlites, com ho ha demostrat The Shedd Aquarium de Xicago: els seus pingüins han aprofitat la quarantena per explorar l'edifici!
Les exposicions virtuals, que també s’ofereixen a través de la plataforma Google Arts and Culture, es mostren com una opció perfecta per mantenir la distància social. De la mateixa manera, alguns museus, com el Museu d'Història de Catalunya o les Galeries dels Oficis a Florència, realitzen exposicions en línia. Podem també fer una visita virtual a un passat remot amb el projecte Tarraco 360 (URV / ICAC). A Itàlia, l'emergència sanitària ha accelerat la creació d'un projecte del Castello di Rivoli anomenat Cosmo Digitale, un espai digital per exposar obres d'art especialment concebudes per aquest canal de difusió. Les aplicacions, com Visitmuseu, que agrupa els museus de Catalunya, són altres vies per apropar-se a l'oferta patrimonial i cultural. El Museu Egipci de Barcelona, per exemple, ha posat a disposició la seva aplicació Audioguide amb el codi YoMeQuedoEnCasa, incloent-hi una visita virtual, continguts i jocs.
Per gaudir de manera activa d'aquestes visites i exposicions virtuals, s'han creat propostes de learning-by-doing com el grup de sketchnote hanghout. Aquesta comunitat es troba de manera virtual durant una hora per fer notes i dibuixos que comparteixen entre ells i dels quals reben comentaris per part dels dinamitzadors sobre un lloc mantingut com a sorpresa fins a l'últim moment.
Conèixer les col·leccions de la mà dels professionals
Per conèixer millor les col·leccions dels museus, alguns ja fan presentacions a través del seu web o de les xarxes socials amb una etiqueta que inclou el nom del museu i l'expressió "from home" en cada idioma. Per exemple, en el compte d'Instagram del Museo del Prado, cada matí es comenta en directe una obra de museu. El Rijksmuseum, en la secció especial Rijksmuseum From Home, proposa vídeos dels dinamitzadors que comparteixen històries sobre la seva obra preferida del museu. El museu Guggenheim de Bilbao també va crear la secció especial #GuggenheimBilbaoLive, en què els professionals del museu ensenyen les obres d'art des d'una perspectiva molt personal. L’IVAM de València, a través de la seva campanya #IVAMdesdecasa, proposa també un seguit de conferències divulgatives de part dels conservadors sobre les tendències en art al canal del museu a YouTube, anomenat IVAM parla d'art. El Museu Triennale de Milano va instaurar el projecte Decameron a Instagram per convidar a artistes, intel·lectuals, arquitectes, escriptors, cantants, etc. a compartir idees i pensaments en aquests temps de confinament, cada dia a les 17h.
Els quadres en confinament
L'art, com a reflex de la nostra societat, també pateix les conseqüències del coronavirus: José Manuel Ballester i David Bokeh van buidar alguns quadres famosos dels seus personatges, com els de El Bosc, Caravaggio, David Caspar Friedrich... L'estudi d'arquitectura Poa Estudi, per la seva banda, ha creat la proposta Coronarte, on han cobert els personatges de obres mestres de la història d'art de màscares.
Algunes propostes lúdiques a les xarxes socials
Els museus catalans s'han ajuntat per oferir un Museum Quizz a casa per a adults o famílies, en el qual a partir de les 18 h es poden respondre en 20 segons algunes preguntes durant el període de confinament. La Casa Vicens, de Barcelona, amb #QuédateEnCasaVicens, comparteix a través d'un joc de pasapalabra a Instagram Stories diferents dades sobre Gaudí i la Casa Vicens. Altres museus com l'Akron Art Museum proposen resoldre un trencaclosques, donant pistes cada diumenge a través de #MuseumatHome. Des de l’Ashmolean Museum, amb l'etiqueta #IsolationCreations, animen al públic a crear música, dibuixos o balls inspirats en la seva col·lecció.
Però on repte que s'ha fet molt popular a Instagram des del 14 de març és el #tussenkunstenquarantaine, una iniciativa neerlandesa que consisteix a reproduir una obra d'art amb al menys tres objectes de casa, amb el seu vessant #artathomechallenge. Encara que, com Omer Pesquer destaca en el seu newsletter Muzeodrome, ja existia una cosa semblant abans de la crisi del coronavirus (com el VanGoYourself), però el confinament ha propulsat aquesta iniciativa a tots tipus de pintures. A Catalunya, els professors d'història de l' art Maria Garganté i Manel Trenchs animen a persones de totes les edats a participar en aquest repte i així aprendre sobre l'art amb el seu lloc web QuedAR'T a casa. Algú s'atreveix a participar-hi?
En l'especialitat de gestió turística de el patrimoni cultural i natural del Màster d'innovació en la gestió turística CETT-UB, s'estudien aquestes alternatives innovadores que, en confinament o no, demostren que les visites culturals no es limiten a l'espai físic i que és possible arribar a un públic variat a través de propostes tant educatives com lúdiques.
Alguns # interessants per seguir:
# JoEmQuedoACasa - Agenda Cultural (agenda.cultura.gencat.cat)
# YoMeQuedoEnCasa
# LaCulturaaCasa
# LaCulturaEnTuCasa
# MuseumFromHome
# MuseSocial
# ArtCanHelp
#MuseumsAndChill
# MuseumGames
Per a més informació , us recomanem seguir el bloc del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Recomanacions de la Dra. Alexandra Georgescu Paquin, professora i investigadora del grup de recerca TURCiT del CETT (Grup de recerca en Turisme, Cultura i Territori)