La igualtat de gènere en el turisme, l’hoteleria i la gastronomia: un llarg camí per recórrer
- En els sectors de turisme (54 %), gastronomia (55 %) i hoteleria (53 % ) la presència de les dones és notòria però encara s’està lluny d’aconseguir una igualtat real en tots els nivells organitzatius.
- Al CETT, la presència de les dones és notable: el 63,5 % del total d’empleats del grup, el 46,7 % del professorat i el 56,6 % de l’alumnat, són dones. A més, l’equip de direcció del CETT està liderat per dones amb un 71 %.
La igualtat entre homes i dones, en tots els àmbits és, sens dubte, una qüestió que està a l’ordre del dia i que, sobretot, pren encara més rellevància en el mercat laboral. És, doncs, molt necessari reflexionar entorn de la presència de les dones, no només en l’àmbit del CETT, sinó també dels sectors dels quals forma part: el turisme, l’hoteleria i la gastronomia, per tal de ser coneixedors de la realitat que ens envolta i quines mesures es poden dur a terme per aconseguir eliminar les desigualtats començant des de l’àmbit acadèmic.
L’estudi ‘Informe global sobre la dona en el turisme 2019', elaborat per l’Organització Mundial del Turisme, en col·laboracióamb ONU Dones, la Societat Alemanya per a la Cooperació Internacional (GIZ), el Grup del Banc Mundial i Amadeus, revela que el 54% dels professionals del turisme són dones, mentre que al conjunt de sectors econòmics la presència de dones és del 39%. Tot i que les dones predominin al sector, encara existeixen, però, desigualtats importants que cal resoldre, com l’escletxa salarial –la remuneració de les dones és un 14,7% inferior o els càrrecs que ocupen, ja que només el 25% tenen una posició de lideratge al sector.
A l’àmbit de la gastronomia, que amb els
anys ha anat guanyat prestigi social, es produeix un fenomen que ha motivat la
creació d’entitats i associacions que busquen visibilitzar les dones: tot i ser
una disciplina tradicionalment relacionada amb el sector femení, els homes
dominen l’alta gastronomia. A l’edició del 2019 del Fòrum Gastronòmic, María José San
Román, presidenta de la Asociación de Mujeres en
Gastronomía, va fer referència al fet que les dones són més del 55% del
personal de les cuines, i que, en canvi, el 90,8% de les estrelles Michelin són
d’homes i només el 9,2% de dones.
Les donen predominen també al sector de l’hostaleria, en el qual la proporció de dones ocupades a Catalunya el 2019 va ser del 8,6%, mentre que es va situar en el 6,9% d’homes. A nivell espanyol, el 2018, de l’1,7 milions de persones ocupades en aquest àmbit, un 53,1% són dones, que també són majoria al sector de l’allotjament (59,2%) i al de restauració (51,2%), tot i que segueixen concentrant-se en posicions menys qualificades.
En conclusió, tot i que en els sectors de turisme, gastronomia i hoteleria la presència de les dones és notòria, encara s’està lluny d’aconseguir una igualtat real entre homes i dones en tots els nivells orgànics.
Les dones, pilars del CETT
Al CETT, la presència de les dones és notable a tots els nivells de l’organització: el 63,5% del total d’empleats del grup, el 46,7% del professorat i el 55,6 % de l’alumnat, són dones. A més, l’equip de direcció del CETT està integrat per cinc dones -entre elles, la CEO i la gerent-, i dos homes. Pel que fa a les empreses del CETT, són dues dones les que lideren l'Hotel Alimara Barcelona i Àgora BCN-Residència Universitària Internacional.
Conscients de la seva importància, el CETT ha iniciat recentment l’actualització del Pla d’Igualtat, amb la voluntat de disposar d’una eina de treball que permeti garantir i consolidar un sistema estable d’actuació que integri la perspectiva de gènere dins l’organització, que fomenti la igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes de l’empresa, i prevegi una paritat en els diferents estaments jeràrquics. “Aquesta cultura organitzacional ha de ser permeable a les aules. El fruit ha de ser que els futurs professionals del turisme, l'hoteleria i la gastronomia normalitzin la igualtat a les organitzacions", declara la gerent, Elisabet Ferrer.