Fotografia de: Turisme i pau: un binomi possible? Amb motiu del Dia Mundial del Turisme 2024, reflexionem sobre el rol del turisme en la construcció de la pau. | CETT
Universitat de Barcelona

Turisme i pau: un binomi possible? | Dia Mundial del Turisme 2024

25.09.2024
 

És possible parlar d’una relació entre turisme i pau? Pot tenir el turisme un rol en la construcció de la pau? Amb motiu del Dia Mundial del Turisme la Dra. Laia Encinar-Prat, professora i investigadora del CETT, ens proposa algunes reflexions al respecte. 

Dia Mundial Turisme 2024 CETT

L’ONU Turisme dedica el Dia Mundial del Turisme del 2024 a explorar la relació entre turisme i pau. Aquesta efemèride posa l’accent en la convergència entre el turisme i la pau, reflexionant sobre com els viatges i intercanvis culturals poden contribuir a la resolució de conflictes, als processos de reconciliació i al foment de la pau. 

En aquest sentit, a Catalunya, la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya agrupa un conjunt d’espais patrimonials vinculats a la memòria històrica de la Guerra Civil Espanyola, des de la Segona República fins a la transició democràtica. Els espais comprenen centres d’exposició, patrimoni en els indrets on van tenir lloc fets històrics, camins de memòria o espais de resistència, entre d’altres, i intenten difondre la història de Catalunya així com educar en valors democràtics. 

Partint de la idea que aquests espais han de fomentar una consciència activa i la vinculació entre el passat i el present, i tenint en compte que Catalunya és una societat on conviuen ciutadans de diferents països, alguns dels quals implicats en conflictes bèl·lics, al CETT trobem necessari analitzar com un conflicte de la història recent del país on viuen aquests ciutadans es pot connectar amb la realitat actual dels seus països d’origen.  

Davant d’aquest repte majúscul, què podem fer per fomentar que el turisme contribueixi al foment de la pau? Des del Grup de Recerca en Turisme Cultura i Territori del CETT hem estat treballant en aquesta línia de recerca a partir de dos projectes de recerca finançats per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), liderats per la Dra. Laia Encinar-Prat. 

Visites guiades al Merengue i als búnquers de Palous (Camarassa) 

Aquest projecte liderat pel CETT realitzat conjuntament amb la Universitat de Lleida i el Camp d’Aprenentatge de la Noguera apropa a les ciutadanies russa i ucraïnesa residents a Catalunya a espais significatius de la Guerra Civil Espanyola. Així, aquests han visitat el Merengue i els búnquers de Palous (Camarassa), on va tenir lloc la Batalla del Segre. 

La iniciativa pretén analitzar la percepció que tenen membres d’aquestes comunitats, les quals es troben enfrontades en un conflicte bèl·lic als seus països d’origen, en visitar un espai de memòria històrica del país on resideixen. De la mateixa manera, té el propòsit final d’identificar aspectes que permetin aprofundir en estratègies per a la promoció del diàleg i fomentar la convivència en les comunitats d’acollida 

Abans i després de les visites, s’ha recollit informació sobre l’experiència en termes d’aprenentatges, emocions i reflexions entorn de la construcció de la pau. Els resultats mostren que els i les participants reflexionen sobre els impactes de la guerra a la societat i estableixen comparacions amb altres conflictes, especialment amb la guerra d’Ucraïna. Per la seva part, el grup ucraïnès destaca que la visita els ha permès entendre millor la societat catalana i sentir-s’hi més inclosos. Finalment, es fa palesa la importància de l’ús de les narratives i els objectes a l’hora de generar emocions i empatia en els participants. 

Les persones participants durant la visita.

Visites al Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) i a la platja d’Argelers 

Davant d’aquests resultats, s’ha portat a terme un segon projecte de recerca de continuïtat liderat pel CETT i elaborat conjuntament amb EUROM. Aquest se centra exclusivament en la comunitat ucraïnesa, a la qual s’ha convidat a participar en diverses visites al Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) i a la platja d’Argelers, que havia albergat un camp de refugiats durant la Guerra Civil Espanyola.  

Amb aquest projecte es fa un pas més enllà: l’organització  d’un procés de cocreació on participen persones ucraïneses amb l’objectiu d’identificar propostes per adaptar la visita als seus interessos i necessitats. La recerca pretén explorar si hi ha diferències en l’experiència dels participants segons si assisteixen a una visita estàndard (oferta pel museu) o una visita adaptada (amb la incorporació de les propostes derivades de la cocreació). 

Els resultats indiquen que augmentar l’explicació sobre el context de la Guerra Civil Espanyola, mostrar més fotografies històriques del camp de refugiats i incorporar la presència de familiars de testimonis reals permet entendre millor la història. D’altra banda, en ambdós tipus de visita els participants estableixen una comparativa entre l’exili viscut pels ciutadans espanyols amb la seva pròpia experiència d’exili, a la vegada que mencionen comprendre millor la història i la societat catalana, cosa que els contribueix a una millor inclusió a la terra d’acollida. 

En definitiva, ambdós projectes constaten el potencial de les visites a patrimoni històric per establir vincles amb el passat i extreure’n lliçons al voltant de la resolució de conflictes i la construcció de la pau.   

Persones visitant el museu.

El Dia Mundial del Turisme al CETT 

Per aquest motiu, el dia 27 de setembre al CETT celebrem el Dia Mundial del Turisme a través de la jornada “Turisme, patrimoni i memòria: camins cap a la pau?” dirigida a l’alumnat del centre. En aquesta, s’explicaran en detall els dos projectes de recerca esmentats, a la vegada que es proposarà a l’alumnat el repte d’organitzar i adaptar visites guiades a espais de memòria per a perfils de visitants diversos amb l’objectiu dereflexionar quina és i quina hauria de ser la contribució del turisme en el gran repte global que suposa la construcció de la pau al món.  

D’altra banda, l’alumnat del Campus podrà participar en una activitat per votar les seves destinacions turístiques preferides a través dels QR que trobaran a les pantalles del centre fins al 3 d’octubre. 

Categories
dia mundial turisme