Fotografia de: Turisme i creuers a Catalunya | CETT
Universitat de Barcelona

La sostenibilitat i el retorn social, principals reptes del turisme de creuers

07.07.2023
 
Turisme de creuers, a debat

Sota el lema Turisme de creuers a Catalunya: Llums i ombres, empresaris i representants institucionals del turisme de creuers han plantejat les claus per seguir avançant cap a un model que amb un impacte econòmic i social més positiu pel país en la tercera edició dels Esmorzars de Turisme del CETT i Foment. Entre els reptes a encara, hi han sobresortit la sostenibilitat i el retorn social al territori.


Turisme de creuers a Catalunya

“Hem de buscar l’equilibri. El turisme de creuers a Catalunya és molt important i cal reconèixer el seu potencial per impulsar el desenvolupament econòmic del nostre país”, ha dit el president de la Comissió de Turisme de Foment del Treball, Miquel Gotanegra, i ha ressaltat que “és fonamental que el sector turístic i l’administració seguim treballant per implementar pràctiques sostenibles que minimitzin els seus efectes en l’entorn”.

En aquest sentit, el director Acadèmic de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT, Eugeni Osácar, ha emplaçat als ponents de la taula a trobar solucions per afrontar el gran repte del turisme de creuers a Catalunya, “aconseguir incrementar el retorn econòmic i social en les ciutats i territoris implicats i, a la vegada, reduir els impactes negatius, tant a nivell ambiental com de l’ús de l’espai públic”.

La cap de l'Àrea de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Palamós, Sílvia Romero, ha refermat que el desenvolupament de la indústria turística de creuers als ports de Palamós i Roses ha d'aportar prosperitat econòmica al territori al mateix temps que ha de generar un impacte positiu en la comunitat local. “Conjugar a l'uníson aquest objectiu entre Ports de la Generalitat, ajuntaments, Patronat de Turisme Costa Brava Girona, agents portuaris i companyies de creuers és la clau per a avançar en sostenibilitat”, ha defensat.

Per la seva part, Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, ha explicat que fa més d'una dècada que el Patronat forma part de la Taula de Creuers per donar a conèixer el Port de Tarragona com una destinació turística per atendre un nou segment de visitants: “Totes les institucions, liderades per l'Autoritat Portuària, treballem de manera conjunta i coordinada per definir el pla d'acció i impulsar les activitats de promoció i altres iniciatives que reforcin la ciutat de Tarragona i la Costa Daurada, com a una destinació emblemàtica al sector turístic de creuers”.

Indústria de creuers

Pel que fa al sector empresarial, s’ha exposat el posicionament de dos actors de pes en la indústria de creuers amb els representants de MSC Cruises España i Intercruises.

El director general de MSC Cruises España, Fernando Pacheco, ha recalcat el ferm compromís de la companyia amb Barcelona, no únicament en la dinamització de l'economia local, sinó també per complir amb els compromisos mediambientals. “Setmanalment i fins a l’estiu de 2024, el nostre vaixell més sostenible, MSC World Europa, té embarcament i desembarcament a la ciutat. A més, comptem amb un shuttle 100% elèctric per a la connexió entre el port i la ciutat, i la inauguració en 2024 de la nostra terminal pròpia de creuers, que estarà a l'avantguarda en sostenibilitat, són un clar exemple d'això”, ha assenyalat Pacheco.

En aquesta línia, Anja Wilde, Commercial Development Manager Western Europe de Intercruises, ha afirmat que la indústria de creuers crea ocupació, fomenta la inversió empresarial i dóna suport a l'economia a Catalunya. “Tenim una combinació fantàstica d'excel·lents ports i un de les grans destinacions del món, la qual cosa atreu a línies de creuers i els seus viatgers de tot el món, i ens permet compartir el millor de Catalunya, des de les obres mestres de Gaudí i Montserrat, fins a les joies amagades de La Garrotxa i el Penedès”, ha recalcat.


Esmorzars de Turisme del CETT i Foment

Els Esmorzars de Turisme són trobades semestrals destinades a directius, directives, comandaments intermedis i professionals experts d’empreses i d’administracions públiques en les quals s’aborden qüestions relacionades amb el desenvolupament del turisme, l’hoteleria i la gastronomia. El seu objectiu és generar un espai idoni que fomenti el networking, l’intercanvi d’experiències i la promoció de línies d’actuació que beneficiïn el sector.

Liderat per dues institucions de reconegut prestigi empresarial i educatiu, Foment del Treball i CETT, les jornades pretenen promoure un espai de debat per compartir iniciatives que permetin desplegar un model turístic responsable, sostenible, innovador i connectat, aportant valor a la societat i salvaguardant la competitivitat empresarial.

Podeu recuperar les dues primeres edicions: