La XVI Trobada Gastronòmica del CETT aprofundeix en el desenvolupament sostenible del sector
El sector gastronòmic s’ha donat cita aquest dilluns i dimarts en la XVI Trobada Gastronòmica del CETT per analitzar desenvolupament sostenible de la gastronomia des de la dimensió mediambiental, sociocultural i econòmica. Celebrada a l’Hotel Alimara, la trobada ha aprofundit en el coneixement holístic de la gastronomia amb el foment de la innovació i l’humanisme i en les relacions entre el sector primari, el territori, el turisme i la restauració.
Carles Gaig, Carme Ruscalleda i Jordi Cruz, participants de la Trobada Gastronòmica
El padrí de la Trobada Gastronòmica, el cuiner Carles Gaig, ha remarcat la importància de la formació per a les persones que volen treballar en el sector, cada vegada més competitiu. Gaig també ha posat en valor la feina indispensable del personal de sala per a l’èxit dels locals de restauració.
La keynote inaugural de les jornades ha anat a càrrec de la xef Carme Ruscalleda, que ha analitzat la relació entre l’humanisme i la innovació en gastronomia. A més de repassar la seva trajectòria professional des de l’inici en una botiga càrnica a l’obertura del restaurant Sant Pau i d’un altre establiment a Tòquio, la xef ha aconsellat a les properes generacions de professionals que apostin per l’originalitat, la sostenibilitat, la proximitat i la innovació. Segons Carme Ruscalleda, per afrontar el futur de la gastronomia és indispensable “compromís amb el producte, amb la plantilla i, sobretot, amb el client”.
També ha pres part de la Trobada Gastronòmica el xef Jordi Cruz, que en la seva intervenció davant del públic ha assegurat: “El procés creatiu és complex i pots fer servir moltes fórmules, com l’estacionalitat i l’evolució dels cuinats. El sistema creatiu no passa per una sala I+D. El fem a la cuina, on hi ha la tensió del servei i el producte. És la sensació d’evolució tranquil·la, però constant. En els últims 300 anys, la cuina ha evolucionat el just i ara sembla que cada any ha d’haver-hi 50.000 evolucions i innovacions... Estem obligats a evolucionar però ha de ser des de la calma. Qualsevol canvi ha de sumar i no innovar per innovar”.
Taules rodones i xerrades
A més de les intervencions dels xefs, les dues jornades han inclòs taules rodones i xerrades sobre aspectes d’actualitat i futur de la gastronomia. Entre d’altres qüestions, s’hi ha parlat d’innovació en productes, de nous models de negoci d’enoturisme, de l’smart data i de la relació entre la pagesia i la restauració. Més de mig miler de persones entre professionals, acadèmics i estudiants han assistit a la iniciativa.
Edició presencial i oberta a tots els públics
La XVI Trobada Gastronòmica és una proposta de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia del CETT, que ha tornat a ser presencial aquest any després d’una edició passada online a causa de la situació sanitària. A més, la proposta no només s’ha dirigit a l’alumnat i al professorat del CETT com fins la darrera edició, sinó que s’han ampliat els públics tant de l’àmbit acadèmic com del sector i de l’administració amb el desig de fer difondre el coneixement de forma més àmplia. La CEO del CETT, la Dra. Maria Abellanet i Meya, ha subratllat: “La gastronomia és estratègica per a Catalunya i té reptes per davant. La capacitat d’aprendre serà el que ens permetrà adaptar-nos al món en què vivim. Precisament, la Trobada Gastronòmica és un espai ideal per reflexionar sobre com afrontar els desafiaments que se’ns plantegen”.
La Trobada Gastronòmica té el suport de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona.