Com ha canviat la nostra relació amb la beguda durant la història?
Begudes com la cervesa o el vi no han tingut sempre el paper que tenen en l’actualitat, en què les reservem per moments determinats: durant el cap de setmana, quan estem amb els amics o després de la feina.
Isabel Lugo, professora d’Història de la Gastronomia del CETT i membre del grup de recerca GR-CiG, ha participat en un reportatge de la publicació Verne, de El País, que detalla, precisament, quin ha estat el paper de les begudes fermentades en diferents etapes de la història i com han anat canviant els nostres hàbits en relació amb l’alcohol.
Explica, per exemple, que en el passat, homes, dones i, fins i tot, els nens, bevien aquestes begudes a qualsevol moment del dia. L’article apunta que “no va ser fins a partir dels segles XVIII i XIX que va començar a canviar la consideració del vi i la cervesa, a mesura que es coneixen millor els efectes negatius de l’alcohol i milloren gradualment les condicions de vida, incloent l’accés cada vegada més alt a l’aigua corrent”.
Podeu llegir el reportatge complet aquí.
Foto: Miniatura del missal de Jacques de Beaune