Els reptes del sector turístic a Catalunya, a debat al quart Esmorzar de Foment
Els desafiaments del sector turístic a Catalunya han estat el centre del quart dels Esmorzars de Foment, trobades organitzades per Foment i el CETT per a directius, comandaments intermedis i professionals experts d'empreses i administracions públiques en les quals s'aborden temes lligats al desenvolupament del turisme, l'hoteleria i la gastronomia.
S'hi han abordat qüestions crucials i imprescindibles del sector com la millora de la mobilitat i connectivitat, tant a nivell nacional i internacional, la gestió de l'estacionalitat turística i la professionalització. En aquesta ocasió, Guillermo Vallet (vicepresident executiu de Catalonia Hotels & Resorts), Jordi Matí (president ACAVe), Toni Castellar (director del Camping La Ballena Alegra) i David Riba (president del FEDERATUR) estaven presents en un debat moderat pel doctor del CETT-UB, Eugeni Osácar.
A la seu de Foment a Barcelona, el president de la Comissió de Turisme d'aquesta entitat, Miquel Gotanegra, ha presentat l'acte destacant l‟aposta de Foment per "Aquest (el turisme sostenible, digital i desestacionalitzat) és l’únic camí per poder créixer en qualitat. La desestacionalització ja no és una opció sinó una necessitat clau per aconseguir plantilles més estables i retenir el talent laboral", ha exposat Gotanegra.
En aquest sentit, el director de la Càtedra UB-CETT de Turisme, Hoteleria i Gastronomia, el Dr. Eugeni Osácar, ha assenyalat que “Catalunya ha de continuar sent una destinació de referència mundial”, ara bé, matisava que “els canvis globals a nivell ambiental, econòmic i social comporten una adaptació o canvi. Així doncs, la transformació del turisme a Catalunya passa per una nova estratègia turística que es basi en la sostenibilitat, la responsabilitat social i l’equilibri territorial” defensava Osácar, moderador del col·loqui.
El turisme sostenible, al centre de la jornada
En aquest sentit, el director de la Càtedra UB-CETT de Turisme, Hoteleria i Gastronomia, el Dr. Eugeni Osácar, ha assenyalat que “Catalunya ha de continuar sent una destinació de referència mundial”, ara bé, matisava que “els canvis globals a nivell ambiental, econòmic i social comporten una adaptació o canvi. Així doncs, la transformació del turisme a Catalunya passa per una nova estratègia turística que es basi en la sostenibilitat, la responsabilitat social i l’equilibri territorial” defensava Osácar, moderador del col·loqui.
La taula sobre ‘Reptes estratègics del turisme a Catalunya’, ha comptat amb el vicepresident executiu de Catalonia Hotels & Resorts, Guillermo Vallet; el president d’ACAVe (Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades), Jordi Martí; el director del Camping La Ballena Alegre, Toni Castellar; i el president de FEDERATUR (Federació Catalana d’Apartaments Turísitics), David Riba.
Des de FEDERATUR, Riba ha manifestat que “Catalunya s’ha de situar al capdavant en l’esforç pel turisme sostenible, inversió en el talent dels seus professionals i en tecnologia dins de l’àmbit turístic”.
Segons Martí d’ACAVe, el gran repte és integrar la sostenibilitat no només en les infraestructures, equipaments i procediments, sinó sobretot en el disseny de l’oferta: “Els consumidors estan cada cop més sensibilitzats per aquesta realitat i hem d’esperar que aquest criteri sigui cabdal en els propers anys”, ha expressat.
Per al líder empresarial de Catalonia Hotels & Resorts “la taxa turística hauria de ser una eina que ens ajudi a finançar els reptes del sector: Desestacionalitzar, descentralitzar i reconversió de destins madurs”, ha precisat Vallet.
Per la seva part, Castellar, del Camping La Ballena Alegre, ha defensat que “el repte és dirigir les empreses des de la consciència que som part del problema i de la solució, i que la nostra responsabilitat va més enllà d’un compte de resultats. Cal deixar un llegat”.
Productes turístics amb el tren com a protagonista
A l’acte també ha participat el coordinador del Pla de Rodalies, Pere Macias i Arnau, per traslladar les aportacions del ferrocarril al turisme: “La disponibilitat i la eficiència de les infraestructures constitueix un ingredient indispensable pel desenvolupament del sector turístic i per a la seva competitivitat”, ha dit Macias en aquest aspecte.
Mentre que la subdirectora general de desenvolupament turístic territorial de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Carme Rubió, ha tancat la trobada confirmant que “com a administració pública ja estem començant a treballar per accelerar el procés d’un model turístic ambientalment més responsable, socialment més just, territorialment més equilibrat i més innovador, i seguirem fent-t’ho els propers anys en forma de subvencions i préstecs”, afegia Rubió.
Aliança CETT-Foment
El 2022 el CETT i Foment van establir una col·laboració per promoure un turisme responsable, sostenible, innovador i connectat que aporti valor a la societat i salvaguardi la competitivitat i lideratge dels interessos empresarials dels sectors que conformen la cadena de valor.