"La nostra inspiració va sorgir dels desafiaments únics de Barcelona i de l'oportunitat de millorar el turisme a través de pràctiques sostenibles"
Parlem amb Alexandra Grossi, Ivana Beltrán, Daniel Tormo i Danna Festus, participants al projecte en col·laboració amb RMIT University Vietnam i Turisme de Barcelona, on havien de proposar una gestió responsable i sostenible de turisme, en el context de la 37a Copa Amèrica i de l'economia blava de Barcelona.
Segons ONU Turisme, el turisme és el pilar més important de l'economia blava de moltes destinacions costaneres, i inclou totes les activitats econòmiques que depenen del mar i que estan orientades als visitants. Entre aquestes, hi ha el turisme esportiu, que és un dels sectors en creixement dins del turisme.
En aquest marc, i tenint en compte la realitat de la ciutat, estudiants i docents del CETT-UB i RMIT University Vietnam en col·laboració amb Turisme de Barcelona, s'han enfrontat a un repte amb metodologia "COIL" (Collaborative Online International Learning).
Quin és el repte? La proposta de solucions de gestió responsable i sostenible de turisme, en el context de la 37a Copa Amèrica i de l'economia blava de Barcelona. Una ocasió perfecta per observar de prop i comprendre com el turisme blau i esportiu pot i ha de considerar totes les parts interessades per col·laborar i garantir la gestió, regeneració i conservació de l'ecosistema marí, costaner i la seva biodiversitat perquè contribueixi de manera sostenible al model d'economia blava pel qual Barcelona està apostant.
“Aquest repte s’ha llançat i treballat en un moment en què a Barcelona se celebrava la Conferència de la Dècada dels Oceans 2024 i la ciutat es preparava per a la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela”, ens explica Dra. Elena Ridolfi, docent del CETT i coordinadora del projecte. “Aquest esdeveniment esportiu internacional depèn substancialment de la integritat sociocultural, econòmica i ambiental de l'espai on se celebrarà. Concretament, de la relació mil·lenària de la ciutat amb el mar, de les activitats econòmiques, productives i comercials, com la gastronomia i el turisme, realitzades en l'entorn marítim i costaner a través dels seus recursos.”
Com va sorgir la idea del vostre projecte?
Alexandra Grossi: La idea sobre el projecte va sorgir a partir d’un consens comú que va resultar d’un llarg procés de pluja d'idees, contradiccions i idees contrastants. No obstant això, després de fer una anàlisi profunda sobre el territori analitzat i les necessitats vinculades a l'esdeveniment en qüestió, la idea de desenvolupar una idea innovadora en l'àmbit de la categoria: gestió turística, vinculada a la necessitat tan rellevant de reciclar, va ser un punt de trobada entre tots els participants del grup. A partir d'aquest punt, mitjançant col·laboració i una discussió oberta, va ser possible arribar a l'elaboració del producte final.
Daniel Tormo: Intentàvem crear alguna cosa útil tant per als turistes/visitants com per a la comunitat. I amb això en ment, vam pensar en una idea per tractar d’evitar la contaminació en punts crítics com les platges, on és crucial tenir un espai net, ja que és una àrea pública. D’aquesta manera, la comunitat pot gaudir de les seves platges netes i els turistes poden utilitzar el sistema de punts per obtenir begudes/menjar gratis.