Fotografia de: Ton Zambrano, millor responsable de sala als Premis Lladonosa | CETT
Universitat de Barcelona

Ton Zambrano, millor responsable de sala als Premis Lladonosa

11.06.2024
 
Ton Zambrano, millor responsable de sala als Premis Lladonosa

Ton Zambrano, estudiant de segon del Tècnic Superior en Direcció de Serveis de Restauració al CETT, ha aconseguit el primer premi com a millor responsable de sala a la IV edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un concurs gastronòmic amb dues categories de competició, cuina i sala, adreçat a alumnat d'hostaleria i turisme de Catalunya.

Aquests premis, que es convoquen en homenatge al cuiner català i reconegut xef Josep Lladonosa i Giró (1938), se celebren en reconeixement de la seva tasca com a xef, formador i investigador. Lara Pujadas, de l'Escola Villa Retiro de Xerta (Terres de l'Ebre, Tarragona), ha estat la premiada a la categoria de cuina.


Què ha significat per a tu guanyar el concurs de sala dels Premis Lladonosa?

Personalment, ha estat un avenç significatiu en la meva carrera professional, un assoliment de gran prestigi que em fa sentir orgullós. Poder afirmar que he guanyat un premi a nivell de Catalunya com a primer classificat és una distinció que pocs poden aconseguir, la qual cosa em fa sentir també molt privilegiat. A més, vull destacar que ha estat una gran satisfacció, especialment pel fet de reconèixer tot l'esforç que hi he dedicat, no només aquest any, sinó també l'any anterior en què vaig competir per primera vegada. També, és molt satisfactori veure com la meva família i amics confien en mi i en la meva dedicació professional, fent-los sentir orgullosos i, al mateix temps, fent que jo també em senti orgullós.

Ens pots explicar com et vas preparar per al concurs? Quins van ser els passos clau en el teu procés creatiu i d'entrenament?

En primer lloc, cal conèixer perfectament les bases del concurs per saber què fer i com practicar, així com mentalitzar-se adequadament. D'altra banda, és essencial comentar amb el professor quines són les diferents proves a realitzar i, a partir d'aquí, practicar i idear les estratègies pertinents. Els passos clau per preparar-se per un concurs consisteixen en tenir clar el que estàs fent en tot moment, de manera que, quan arribi el dia de la veritat, tot flueixi de manera natural, sense necessitat d'inventar ni improvisar. Per tant, considero que la preparació no ha de ser complicada, sino que ha de ser fàcil de recordar a partir de les teves experiències prèvies. Per exemple, si em resulta difícil pensar i crear un còctel altament elaborat amb ingredients complexos, no el recordaré ni el faré de manera natural. En canvi, si practico un còctel que s'assembla a la meva manera de treballar, serà molt més fàcil elaborar-lo i crear una història al seu voltant, així com l’explicació dels maridatges o el montatge de la taula.

Van ser dies de reflexió i treball conjunt amb el professor de sala, fent una pluja d’idees sobre el còctel i practicant fins arribar a una conclusió sòlida. Algunes proves no van necessitar tanta pràctica perquè ja les tenia per la ma gràcies al treball constant i les ganes d'aprendre ficades a la dedicació en l’ofici de la sala. Tot i així, vam practicar les proves en diferents dies a l’Aula Restaurant per assegurar-nos d’estar ben preparats.

Quins han estat els principals reptes que has afrontat durant la teva participació en el concurs i com els has superat?

A partir de l’experiència prèvia en la primera participació al concurs, vaig notar diversos factors que van influir en la meva insatisfacció amb el resultat. En primer lloc, la manca d’experiència davant d’un jurat va provocar un estat de nervis incontrolable, fet que em va desconcentrar constantment i va impedir que les coses sortissin a la perfecció. Per tant, els nervis eren el primer enemic a superar. Aquest any, tot i que van tornar a aparèixer, gràcies a la confiança interna que tenia en mi mateix, vaig poder afrontar tot el concurs amb una calma que va permetre que tot fluís.

D'altra banda, un altre repte important eren algunes proves que em generaven dubtes per la manca d’experiència i que no dominava tant. Tot i així, el dia del concurs van sortir molt bé, i crec que això es deu a les ganes d’afrontar el concurs amb èxit.

Com ha contribuït la teva formació a l'escola a preparar-te per a aquest concurs? Hi ha algun professor o mentor que t'hagi influït especialment?

La formació que he rebut a l’escola ha contribuït de manera decisiva a la meva preparació per a aquest concurs, representant pràcticament més del 80% del total. Aquest concurs exigeix la pràctica de diverses habilitats i coneixements que he pogut desenvolupar gràcies a l’ensenyament rebut al CETT. A més, comptar amb el suport constant d’un tutor amb una àmplia experiència ha estat fonamental. Aquest tutor ha sabut recomanar-me i guiar-me en tot moment, assegurant-se que estigués ben preparat per a cada prova del concurs.

El CETT ha estat clau en aquest procés, proporcionant-me no només els coneixements teòrics necessaris, sinó també les oportunitats pràctiques per aplicar-los i perfeccionar-los. Les instal·lacions de l’escola, així com els recursos a la meva disposició, han estat essencials per al meu desenvolupament. A més, la metodologia d’ensenyament del CETT, centrada en l’excel·lència i l’adaptació a les necessitats dels alumnes, m’ha permès afrontar aquest repte amb seguretat i confiança.

Quan em refereixo a aquest tutor, estic parlant de tot el professorat que m’ha guiat en la preparació del concurs, tant en l’àmbit teòric com pràctic. En particular, vull destacar el professorat de sala en pràctiques, que ha estat essencial per a la meva formació i preparació pels Premis Lladonosa i per a l'assoliment del campionat.

Especialment, vull agrair al Guillermo Vives, qui des del primer moment va ser el professor que em va motivar a tornar-me a presentar en aquest concurs amb més entusiasme que mai. La seva confiança inqüestionable en les meves capacitats va ser un factor determinant per al meu èxit. El seu suport constant i la formació intensiva que vaig rebre per part tant com del Guillermo, com del Claudio i com de la Diana van ser fonamentals per a la meva preparació per aquest concurs. La dedicació i la confiança del Guillermo, Claudio i Diana en el meu potencial van ser inspiradores i decisives per a la meva victòria.