Fotografia de: Gastrosense celebra la seva jornada final | CETT
Universitat de Barcelona

Gastrosense celebra la seva jornada final

29.04.2024
 
Gastrosense celebra la seva jornada final

El projecte GASTROSENSE, iniciativa liderada pel clúster AMBIT, ha presentat els seus resultats al CETT-UB. Aquest projecte, que ha analitzat el restaurant de l'Hotel Universitari Alimara "Súmmum", s'ha realitzat amb l'objectiu de millorar l'experiència gastronòmica en espais de restauració a través de la neuroarquitectura i la intel·ligència artificial.


La investigació, que ha comptat amb la col·laboració d'entitats associades del clúster CETT-UB com són Faro Barcelona, Bassols, Goli Neuromarketing i ELISAVA, juntament amb l'estudi de disseny Somos Nido i el Clúster Rethink Tourism, ha estat coordinada amb l'objectiu d'integrar la neuroarquitectura i la intel·ligència artificial per enriquir l'experiència del client.

A la primera part de la sessió, Jaisiel Madrid, Living Lab Manager en AMBIT, i Maria Araya, investigadora de la línia Decoding Well-being en ELISAVA, han introduït la metodologia de treball desenvolupada en el projecte per establir relacions entre la percepció, la resposta emocional i el comportament dels comensals, atenent tant al disseny de l'espai com als productes d'interiorisme utilitzats en el context real del restaurant Summum a l'Hotel Alimara.

Els assistents a la jornada també han tingut l'oportunitat de conèixer les neurotecnologies adaptades en el projecte per mesurar la resposta humana dels usuaris de l'espai gastronòmic, així com les eines utilitzades per mesurar i caracteritzar els paràmetres físico-ambientals de l'espai amb una major influència en el desenvolupament d'una experiència gastronòmica multisensorial.

Gastrosense

Àlvaro Arrieta, Director del Màster en Hospitality Management al CETT, ha contextualitzat el projecte GASTROSENSE en el marc de l'estratègia de l'Hotel Universitari Alimara i el seu Alimara Living Lab. De la mateixa manera, ha destacat l'aplicació iterativa i esglaonada d'aquesta nova metodologia de treball basada en la neuroarquitectura en el redisseny integral de les diferents atmosferes gastronòmiques de l'hotel universitari.

La darrera part de la sessió ha permès exposar al públic els principals resultats assolits pel projecte. En aquest punt, l'estudi de disseny Somos Nido ha descrit les principals evidències empíriques aconseguides amb les tecnologies de mesurament utilitzades en el projecte, els reptes de disseny identificats al seu voltant i les propostes d'intervenció definides a curt i mitjà termini.

Daniel Puga, director tècnic de Faro Barcelona, i Nathalia Buitrago, responsable de comunicació a Bassols, han complementat l'explicació de l'estudi destacant la personalització de la intervenció basada en el seu producte d'il·luminació i tèxtil, respectivament.

La jornada ha conclòs amb una taula rodona on han participat els socis del projecte i on s'ha produït un ric intercanvi d'idees amb els assistents. En aquest apartat s'ha debatut principalment sobre l'impacte del disseny basat en evidències en els processos de treball dels estudis de disseny, els fabricants de producte hàbitat i els gestors d'espais contracte. De la mateixa manera, s'ha fet un especial èmfasi en les accions que poden ser realitzades per incentivar una aproximació més humanista centrada en el benestar integral dels usuaris de l'espai durant el desenvolupament projectual.