Fotografia de: L’alumni Marta Minoves, millor cuinera d’Europa al Young Chef Award 2024 | CETT
Universitat de Barcelona

L’alumni Marta Minoves, millor cuinera d’Europa al Young Chef Award 2024

02.12.2024
 

Marta Minoves, alumni del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques CETT-UB, es proclama millor cuinera jove d’Europa a l'European Young Chef Award 2024 celebrat a Sicília.  

Marta Minoves posant.

Imatge cedida per l'European Young Chef Award.

La cuinera catalana ha estat la guanyadora per unanimitat de la vuitena edició de l’European Young Chef Award amb el seu plat “Fonda Tor”. Es tracta d’una actualització d’un plat tradicional de muntanya típic del Berguedà, d’on és la Marta. 

Amb aquesta recepta la xef evoluciona el seu plat “Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta”, que la va distingir com a Millor Cuinera Jove de Catalunya a la 36 edició del concurs al març. “Fonda de Tor” és un homenatge a la tradició i l’essència de la cuina catalana i berguedana, una cuina arrelada a terra amb la mirada posada cap al futur.  

En les seves paraules: “Volia mostrar el respecte que sento pel producte, per la meva terra i la cuina catalana que m’ha llegat la meva àvia. He intentat transportar al jurat a una masia catalana a través dels sabors, les olors i els records”. 

Coneix més sobre la Marta i la seva proposta gastronòmica en aquest vídeo


“Fonda Tor”, un plat de tradició minera

“Fonda Tor”, un plat de tradició minera

“Fonda Tor”, un plat de tradició minera

El plat consta d’un mil fulls de patata de Gósol de Cal Traneta i botifarra negra de Cal Toran acompanyat amb una salsa d’ossos de porc. En una fusió de la cuina tradicional, de producte local i contra el malbaratament alimentari, incorpora retalls vegetals utilitzats durant l’elaboració. Per espessir la salsa, fa servir farina de blat de moro escairat de l’Escairador, i, com a detall innovador, el cruixent està fet de pell de porc, una part que sovint no es fa servir.  

L’acompanyament del plat va consistir en una escuma d’allioli de codony de temporada, coronada amb una col d’hivern encurtida de Cal Traneta i acabada amb una flor de romaní. I, com a punt final, el plat es va servir amb un maridatge olfactiu: una bola de sagí de Cal Marmi, dins d’una copa de vi, amb l’objectiu que, a través de l’olfacte, el jurat tingués la sensació d’entrar al rebost d’una masia catalana.  

La Marta ha rebut el mentoratge del CETT i el seu professorat de la mà del Felipe Celis i el Mikel Diez, professors del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, que enguany celebra la seva desena edició, així com de tot l’equip docent que ha participat en diferents tasts. 

Recupera la competició (a partir del 01:38:00). 

Moltes felicitats, Marta!

Imatges cedides per l'European Young Chef Award.

Categories
Marta Minoves European Young Chef Awards cuina gastronomia cuina catalana