Ainhoa Carballido, directora del CETT Smart Tourism Congress Barcelona: “És el moment de passar d’esbrinar a evidenciar què passa amb la confluència IA i turisme”
Entrevistem la Dra. Ainhoa Carballido, directora del CETT Smart Tourism Congress Barcelona i directora del Màster Universitari de Direcció d’Empreses Turístiques, per saber de primera mà què podem esperar de la V edició, que tindrà lloc el 27, 28 i 29 de novembre a l’Hotel Universitari Alimara.
- Ja van cinc edicions del CETT Smart Tourism Congress Barcelona. Quina ha estat la seva evolució al llarg del temps?
És un congrés bianual, per tant, ja van cinc edicions i 10 anys. Durant la resta d’edicions s’ha parlat de l’Smart Tourism des d’un punt de vista molt transversal, on la tecnologia ha representat sempre un vehicle per a aconseguir una gestió turística responsable, sostenible, eficient, i competitiva. Amb aquesta cinquena edició es manté l’essència, però fem un pas més donant especial èmfasi a la tecnologia.
- Quines novetats s'incorporen enguany?
Una de les grans novetats de l’edició és que el programa durarà tres dies, un dia més que habitualment. A més, ja no hi haurà separació entre professionals i acadèmics, sinó que tothom compartirà jornades amb ponències transversals, tracks professionals, i tracks acadèmics, un canvi que enriqueix el congrés, perquè potencia la transferència de coneixement i crea sinèrgies.
Enguany, estrenem com a novetat el Tech Tourism Games: The Decentralized Hackaton, una competició tecnològica de 24 hores durant les quals els i les participants buscaran resoldre reptes amb solucions tecnològiques relacionades amb la Intel·ligència Artificial. D’altra banda, ampliem les places al The Student Innovation Team, un Club d’Innovació integrat per l’alumnat, una novetat de l’anterior edició que facilita la seva participació activa en el Congrés. És una iniciativa que ofereix moltes oportunitats a l’alumnat, perquè els hi dona accés a escenaris que usualment estan reservats per a professionals.
- Per què l’eix de la intel·ligència artificial per la V edició del Congrés?
Considerem que l’Smart Tourism ja és una realitat interioritzada en el sector. Les polítiques smart aplicades al turisme ja són una realitat, porten més de 20 anys en marxa, en creixement i evolucionant. És per això que considerem que és el moment d’endinsar-se en la tecnologia des d’un punt de vista més tècnic. Així, en aquesta edició, hem decidit apostar per una sola temàtica: When IA Meets Tourism.
- When IA meets tourism. Com es relaciona la intel·ligència artificial amb el Smart Tourism?
“Quan la intel·ligència artificial es troba amb el turisme” engloba justament el que ha passat. Dos gegants que es creuen de front, fan match i es coneixen: una tecnologia de l’envergadura de la intel·ligència artificial i una de les indústries amb més volum, la turística. És el moment de passar d’esbrinar a evidenciar què passa amb aquesta confluència: després d’anys de recerca acadèmica sobre què és la IA és el moment de parlar d’usos i impactes al turisme. Saber què passa, quan passa, per què i com.
- Quins reptes enfronta el sector turístic en termes d'intel·ligència artificial?
La confluència està entrant en una etapa de maduresa en què, en el context acadèmic i científic, ja pot donar resultats. Al Congrés hem establert 9 línies de recerca que conviuen entre la intel·ligència artificial, l’Smart Tourism i l’ús d’altres tecnologies per conèixer des de diferents òptiques el seu impacte actual, passant pel turisme intel·ligent, la seva conformació, els usos que propicia o el comportament i l’experiència de les persones viatgeres vers la IA.
- Reprenent el hackaton, ens podries parlar del seu rol dins el Congrés?
El hackaton començarà el segon dia del Congrés i durarà fins al final d’aquest. Es divideix en dos tracks: un vinculat amb temàtiques d’intel·ligència artificial i un altre orientat a temàtiques de blockchain i turisme. Els reptes que tractarà no els puc mencionar, perquè sinó qui llegeixi aquesta entrevista estaria en avantatge vers la resta de competidors i competidores, però sí que puc avançar les empreses reptadores: Huawei, Vueling, NubemSystiem i Wipass.
És una activitat organitzada amb el Tech Tourism Cluster i la col·laboració d’UN Tourism. Aprofito per mencionar que el congrés compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, de la Diputació de Barcelona des de la Càtedra UB de Turisme, Televia i Gastronomia CUE.
- A qui va dirigit el Congrés?
Com tots els esdeveniments d’aquest estil, principalment al món acadèmic, la indústria i tota la comunitat d’estudiants relacionada amb les temàtiques del congrés. Aprofito doncs per animar a totes aquelles persones que ens estiguin llegint a saber més sobre els nostres ponents, el nostre programa, els nostres workshops, el nostre Student Innovation Team i els nostres Tech Tourism Games (hackathon).
No perdis l’oportunitat de viure aquest esdeveniment, t’esperem al V CETT Smart Tourism Congress Barcelona els dies 27, 28, i 29 de novembre a l’Hotel Universitari Alimara.