Fotografia de: Còctels sense alcohol per a una festa | CETT
Universitat de Barcelona

Còctels sense alcohol per triomfar en un àpat festiu

23.12.2022
 
Còctels àpats festius

Còctels sense alcohol, un complement que no falla

Durant les setmanes de Nadal sempre ens posem més creatius a la cuina. Més enllà dels plats tradicionals, els còctels sense alcohol poden ser una alternativa divertida i sorprenent per posar a taula un producte innovador i sofisticat. És per això que l’alumnat del CETT ha elaborat unes receptes de preparats sense alcohol que poden ser un complement genial pel sopar de Cap d’Any o qualsevol àpat festiu.


Una festa per beure

La creació dels còctels s'ha dut a terme mitjançant un repte creatiu a l'Aula Restaurant amb alumnat de 2n del Grau Superior en Direcció de Serveis de Restauració que han treballat per equips i coordinats pel professor Claudio Di Somma. Les receptes inclouen dos còctels per servir com a aperitiu, un de digestiu i un altre de tarda. Tots han estat elaborats amb begudes no alcohòliques i s'han treballat a la cuina de l'Aula Restaurant fins a aconseguir les proporcions exactes per a la recepta.

Citrics Apple
Citrics Apple elaborat per Laia Camapanera, Abel Escandell, Alejandro Martín

Citrics Apple elaborat per Laia Camapanera, Abel Escandell, Alejandro Martín

Aquest còctel pretén recordar les infusions calentes que es prenen hivern i cal servir a una temperatura temperada.

No s'hi afegeix gel en cap moment i se serveix en una copa de còctel.

INGREDIENTS

  • 1 cl de suc de llimona
  • 5 cl Infusió de cardamom
  • 1’5 Licor de poma sense alcohol
  • 1 cullerada de mel

PROCÉS

  • Preparem la infusió de cardamom i un cop infusionada ho afegim en un got.
  • Hi afegim tots els ingredients restants i barregem amb una cullera.
  • Posem la barreja en una copa de còctel per presentar-lo i hi afegim una branca de canyella petita i fina per decorar.
Espresso 0,0
Espresso 0,0 elaborat per Alejandro Martín, Abel Escandell, Laia Campanera

Espresso 0,0 elaborat per Alejandro Martín, Abel Escandell, Laia Campanera

Es tracta d'una versió de l'Expresso Martini, que a la seva recepta original porta vodka.

En el nostre cas i per convertir-lo en una beguda sense alcohol, es fa servir ginebra Tanqueray 00.

A més, se li dóna un toc especial usant un xarop d'ametlla.

INGREDIENTS

Xarop d'Ametlla

  • 10cl d'aigua
  • 0,100 g de sucre
  • 10/20 g d'ametlles picades

Espresso Martini

  • 4 cl de Tanqueray 00
  • 4 cl de cafè
  • 4 cl de xarop de sucre i ametlla

PROCÉS - Xarop d'ametlles

  1. Poseu a foc mitjà 400g d'aigua amb 400g de sucre, juntament amb 150g d'ametlles crua molt picada.
  2. Deixeu-ho coure tot a foc sota uns 10 minuts fins que el sucre es dissolgui.
  3. Retira-ho del foc, tapa-ho i deixa-ho infusionar durant unes 12h.
  4. L'endemà ho colem, assegurant-nos que no hi ha restes d'ametlles i finalment ho posarem a una ampolla de vidre i el guardarem a la nevera.
  5. Les ametlles trossejades es poden utilitzar per enfornar més endavant.

PROCÉS - Expresso Martini

  1. Preparar un cafè llarg
  2. Abocar el cafè, el Tanqueray i el xarop en una coctelera amb gel.
  3. Agitar aproximadament uns 30 segons
  4. Abocar en una copa Martini usant un colador més fi per evitar que caiguin vidres de gel.

Decoració

  • A l'exterior de la copa es pot afegir un triangle de sucre glacejat mullant la copa una mica amb la polpa de la llimona en forma de triangle, posant el sucre a sobre i repassant la forma amb una baieta.
  • Per acabar la decoració s'empolvora una mica de cacau en pols per sobre.
Gingy
Gingy elaborat per Laia Piera, Guillem Sepúlveda, Alejandro Jarque, Roger Puig

Gingy elaborat per Laia Piera, Guillem Sepúlveda, Alejandro Jarque, Roger Puig

Aquest còctel està inspirat en les típiques galetes nadalenques de gingebre nadal així que la voluntat és integrar els seus sabors en un còctel sense alcohol.

Els ingredients són molt fàcils daconseguir i de produir.

INGREDIENTS

  • 6 cl de Tanqueray 0,0
  • 3 cl de suc de llimona
  • 2 cl de ginger beer
  • 1 cl Xarop de gingebre

PROCÉS – Xarop de Gingebre

  1. Poseu a foc mitjà 400g d'aigua amb 400g de sucre, juntament amb 150g de gingebre pelat i ratllat.
  2. Deixeu-ho coure tot a foc sota uns 10 minuts fins que el sucre es dissolgui.
  3. Retira-ho del foc, tapa-ho i deixa-ho infusionar durant unes 12h.
  4. L'endemà ho colem, assegurant-nos que no hi ha restes de gingebres i finalment ho posarem en una ampolla de vidre i ho guardarem a la nevera.

PROCÉS del Còctel

  1. Comencem afegint gel als gots per anar refredant la copa.
  2. Seguirem posant tres gels a la coctelera, juntament amb el suc de llimona, el Tanqueray i el xarop de gingebre que hem creat.
  3. Agitar aproximadament uns 30 segons
  4. Retirem els gels de la copa i fem un rim a la copa de xarop d'auró i canyella.
  5. Col·loquem un colador a sobre de la copa sense que arribi a tocar-la per llençar el còctel sense cap puresa.

Decoració

Rim de Canyella en pols i xarop d'auró

Sidra Bellini
Sidra Bellini elaborat per Adrià López

Sidra Bellini elaborat per Adrià López

És una versió de la beguda escumosa italiana amb maduixes sense alcohol.

Compost per una base de suc de maduixa, Tanqueray 0,0, Ginger Beer i sidra.

Una bona manera de combinar l'acidesa i la dolçor de les maduixes.

INGREDIENTS

  • Sidra sense alcohol
  • Maduixa
  • Sucre
  • Una llimona fresca
  • Ginger Beer


PROCÉS

  1. Elaborar el suc des de zero.
  2. Tallar 0,5 kg maduixes a rodanxes molt fines per deshidratar-les.
  3. Afegir en una olla el suc de mitja llimona, 4 cullerades de sucre, 0,3L d'aigua.
  4. Col·locar-ho tot en una olla, escalfar-ho i triturar-ho.
  5. Omplir el got de gel i abocar 25 ml de suc de maduixa, 10 ml de Tanqueray 0,0, un cop de Ginger Beer i després la sidra de poma.
  6. Per acabar col·locar a la vora del got la pell deshidratada de maduixa com a guarnició.
  7. Servirem en una flauta o copa de cava amb gel i la pell de préssec deshidratada.