El CETT visibilitza dones en sectors masculinitzats en el marc del 8M
El CETT ha celebrat el Dia Internacional de les Dones amb una taula rodona sobre veus femenines de sectors masculinitzats del turisme, l’hoteleria i la gastronomia. Moderada per les professores Núria Abellan i Marta Salvador, la jornada ha posat de manifest que, en ple segle XXI, la igualtat està encara molt lluny també en aquests àmbits professionals.
Turisme, gastronomia i igualtat de gènere
Les ponents han posat sobre la taula diversos exemples de com, pel fet de ser dona en àmbits tradicionalment masculinitats, han hagut de patir discriminació tant en l'àmbit laboral com en el social. Lorena Bazán, fundadora de FdL Beer Project, ha explicat que és una lluita constant treballar en el món de la divulgació de la de cervesa perquè tradicionalment “ha estat una cosa d’homes”. “Vaig patir situacions que sé que sent home no m’haguessin passat. Ara tinc la missió de promocionar les dones cerveseres i canviar aquesta mentalitat estereotipada”.
Una altra anomalia que s’ha detectat ha estat la de manca de referents femenins en aquests sectors. En aquest sentit, els testimonis de Josefa Trujillo Ariza, maquinista de trens d’alta velocitat (AVE/Renfe) i Jordina Llort, pilot d’avió a l'empresa Lauda Europe, han posat en relleu la desigualtat de gènere en el sector transports. “No he tingut referents ni d’electricista, ni de mecànica. Quan vaig començar a ser maquinista només hi havia una dona portant trens a l'alta velocitat de Renfe. Sabia que era un sector masculinitzat, però no m’ho vaig plantejar. Volia fer-ho i ja està”, afirma Josefa Trujillo. En la mateixa línia, Jordina Llort ha explicat que en un examen en el qual s’avaluava a vuit persones els examinadors es pensaven que faltava algú perquè hi havia set homes i una dona. “Ara mateix hi ha un 15% de dones pilots. I ens sembla molt...”
Cristina Bolet Pina, cap de cuina i copropietària del restaurant El Convent lamenta que les persones caps de cuina als restaurants són majoritàriament homes. “Per sort vaig poder tenir com a referent una dona en el sector de l’alta cuina com Carme Ruscalleda”.
Sororitat i canvis necessaris
Entre els aspectes que anaven sorgint a la conversa, les ponents han posat de manifest la importància de la sororitat com a eina transformadora. Lorena Bazán és una de les impulsores de l’associació de dones cerveseres Pink Boots i Jordina Llort també ha estat una peça clau del recentment creat Grup d’Aviadores.
Josefa Trujillo, per la seva banda, és també delegada sindical i ha canalitzat algunes de les reivindicacions en clau femenina també des d’aquest canal. Des de la seva posició ha pogut reclamar des de canvis en els uniformes (els de les dones no tenen butxaques, però els dels homes sí) fins a aspectes que poden semblar banals, però no ho són, com la proximitat de lavabos a les estacions i dins els mateixos trens. Cristina Bolet també ha recordat que les jaquetes del personal de cuina són sovint molt estretes i no ajuden a la comoditat a l’hora de treballar.
La taula rodona ha acabat amb un taller participatiu obert on el públic assistent ha pogut compartir en un format més distès alguns dels temes que s’han posat de manifest durant el diàleg a quatre de les ponents.