Fotografia de: Premis internacionals videos i curts hospitality  | CETT
Universitat de Barcelona

“El vídeo pot ser decisiu per situar un allotjament o un servei turístic en el 'top of mind' del viatger”

25.08.2022
 
terres check-in

Santi Valldeperez

Santi Valldeperez va néixer a Amposta fa 43 anys. Va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i un Màster en Direcció de Comunicació a la BSM-UPF. Professionalment, és docent d’Imatge i So i també productor executiu de la productora Filmsnòmades, empresa des de la qual l’any 2017 va engegar el Terres Festival. L’any 2019, el Terres Festival va obtenir l’estatus de membre de ple dret de l'International Committee of Tourism Film Festivals (CIFFT)) i és el seu membre exclusiu a Espanya. El Terres Travel Festival - Films & Creativity s’organitza des de l’any 2018 des de l’empresa Terres Landscape and Travel Communication. Parlem amb ell del Terres CHECK-IN International Hospitality Film Awards sobre curts audiovisuals d’hospitality, una cita que tindrà lloc el 6 de setembre a l’Hotel Alimara de Barcelona on es combinarà la cerimònia de lliurament de guardons als millors curts audiovisuals sobre hospitality amb un conjunt d’activitats formatives.


Curts hospitality

Per què un festival com el Terres CHECK-IN?

Amb les Fundacions CETT, Climent Guitart i Jordi Comas vam detectar que era possible generar un projecte innovador a nivell mundial, una competició que aglutinés la producció audiovisual de promoció vinculada a l’hospitality i els serveis turístics. Després de molts mesos de treball conjunt amb el CIFFT, hem generat una estructura de categories i un format de competició que enguany veurà la llum.

En quin moment es troba el sector dels curts audiovisuals sobre hospitality?

El vídeo ha assumit el paper de gran eina de comunicació al segle XXI. Cada dia consumim vídeo de manera incessant i en múltiples pantalles. Les empreses turístiques no són alienes a aquesta realitat i cada vegada inverteixen més diners en campanyes destinades a impactar els seus públics objectius. A tot arreu, les empreses dedicades a l’hospitality produeixen vídeos que tenen per objectiu comunicar, promoure o difondre múltiples missatges. El que volem a Terres CHECK-IN és premiar els millors i donar a conèixer les últimes tendències en comunicació turística.

Quin rol juguen aquests curts en la promoció turística?

El vídeo acaba essent un prescriptor imbatible. Res no pot substituir l’experiència de l’usuari, és evident, però el vídeo té una capacitat d’emocionar que pot resultar decisiva a l’hora d’instal·lar un allotjament o un servei turístic en el top of mind del futur viatger.

Quines categories de premis hi ha?

Hem estructurat la nostra competició en tres categories. La LATE CHECK-OUT premia les propostes audiovisuals de les organitzacions del sector turístic que generin una experiència inspiradora, emocional, inoblidable i memorable que ajudi a crear un sentiment de “no voler marxar” mai o el més tard possible d’aquesta experiència turística i de voler tornar. La FAST CHECK-IN premia les propostes audiovisuals de les organitzacions del sector turístic on l’aplicació de tecnologies sigui l’eix principal de comunicació amb l’objectiu de millorar el valor afegit aportat als clients i a la seva experiència d’usuari, així com per incrementar la seva competitivitat. Finalment, la SOCIAL CHECK-IN premia les propostes audiovisuals de les organitzacions del sector turístic on l’aplicació de tecnologies sigui l’eix principal de comunicació amb l’objectiu de millorar el valor afegit aportat als clients i a la seva experiència d’usuari, així com per incrementar la seva competitivitat.

Per què l’especialització en aquest tipus de curts?

Hi ha hagut una tendència en els darrers anys en la producció audiovisual que cal tenir en compte. Hem passat de la producció de vídeos corporatius genèrics a la producció de petits vídeos per comunicar diferent tipus de missatges. Les xarxes socials s’han acabat convertint en la principal eina de difusió. El nostre objectiu és generar una competició que permeti donar cabuda a les múltiples peces de comunicació audiovisual que generen les companyies turístiques al llarg de l’any.

Quines són les tendències actuals de màrqueting de les organitzacions que conformen la indústria del turisme, l’hoteleria i la gastronomia?

El vídeo és una eina de màrqueting cada cop més usada; d’això no n’hi ha cap dubte. Hi ha dues tendències que cal ressenyar, sota el meu punt de vista. D’una banda, la durada. Per tal de retenir l’atenció de l’espectador, els vídeos no poden tenir més de dos minuts de durada. D’altra banda, l’experimentació narrativa. En les peces més remarcables, els creadors barregen deliberadament els codis narratius per tal de sorprendre, emocionar o provocar desig de descoberta. Per acabar, pel que fa als codis justament, diria que l’humor -tot i que és molt difícil d’aplicar en l’àmbit de la comunicació corporativa- és imbatible.


Experiència del turista

El Terres CHECK-IN és un bon lloc per teixir xarxa?

Sens dubte, un dels grans avantatges dels festivals dedicats a l’audiovisual turístic és el fet que s’hi apleguen tant professionals del món de la comunicació com del turisme.

El Terres CHECK-IN serà el pòrtic del Terres Travel Festival. Què hi podrem trobar en aquest festival?

La d’enguany serà la sisena edició del Terres Travel Festival. Se celebrarà a Tortosa del 2 al 10 de setembre. A banda de dues exposicions fotogràfiques, tindrem projeccions gratuïtes i podrem celebrar la gala presencial de lliurament de trofeus després del parèntesi de la pandèmia. A banda, al Congrés Terres LAB, coordinat pels doctors Eugeni Osàcar i Jordi Arcos del CETT, podrem descobrir estudis i estudis de cas interessantíssimes pel que fa a la convergència entre audiovisual, paisatge i turisme.

Si algú no s’ha decidit encara a assistir al Terres CHECK-IN, què li diria?

Terres CHECK-IN és una gran oportunitat per entrar en contacte amb altres professionals, per aprendre i, sobretot, per inspirar-se.