Fotografia de: Documentals sobre Gastronomia Sostenible | CETT
Universitat de Barcelona

Sèries i documentals sobre Gastronomia Sostenible

17.06.2022
 
sèries gastronomia sostenible

En el dia de la Gastronomia Sostenible, la coordinadora del Màster en Gastronomia Sostenible del CETT-UB, Montserrat Saperas, recomana diversos documentals “referents per a la transformació que necessitem”. Sobre l’evolució de la gastronomia actual a la sostenible, Saperas assegura: “Sabem del cert que encara no és una realitat, però sí que és una necessitat. No sabem segur com es transformarà, però el que sí que és segur és que necessitem treballar sobre els tres grans àmbits de la sostenibilitat: medi ambient, economia i societat”.


Recull de documentals i sèries referents sobre la transformació de la gastronomia

'Cooked', de Michel Pollan

Segons Saperas, “ningú no pot discutir que per assolir la gastronomia sostenible s’haurà de crear una nova manera de relacionar-se amb el medi ambient, que de fet ja ens està imposant el canvi climàtic”. En aquest sentit, la coordinadora del màster afegeix: “De vegades, potser som menys conscients d’allò essencial, les bases del nostre treball: aigua, foc, aire i terra, com es descriu en els quatres capítols d’aquesta sèrie documental”.

'Cooked'

'Sembrando el futuro', dels Germans Roca

Saperas valora “la necessitat d’una biodiversitat que faci ‘lluir’ els plats que es presenten”. Per això recomana aquest documental dels Germans Roca amb el BBVA per “parlar de la preservació de les llavors i de la memòria gastronòmica”.

'Sembrando el futuro'

'Alcarràs', de Carla Simon, i 'Sustainable', de Matt Wechsler

La coordinadora del Màster de Gastronomia Sostenible explica que “durant molt temps la  relació entre aquells que proveeixen els ingredients i els professionals de la gastronomia ha estat molt llunyana". Per aquest motiu, subratlla que “si volem establir llaços més propers potser hauríem de conèixer-los més. Recordem que ens proveeixen d’una de les “eines” més importants de la nostra feina, els ingredients”. En aquest context, recomana 'Alcarràs', de Carla Simón, per conèixer més aquest sector al nostre país i, en una perspectiva internacional, 'Sustainable', de Matt Wechsler.

'Alcarràs'

'Sustainable'

Tristram Stuart, 'Just Eat it' i 'Sobreviure a la nevera'
Tristram Stuart

Tristram Stuart

Des del punt de vista econòmic en un escenari com l’actual, Saperas adverteix: “Ara serà més necessari que mai treure el màxim rendiment dels recursos que tenim. L’acció més lògica és evitar el malbaratament alimentari, perquè ja fa més d’una dècada que sabem que un terç dels aliments produïts es llencen i al mateix temps són els responsables del 20% de CO₂ i metà”. Sobre aquesta qüestió, fa diverses recomanacions. Una d’elles és la TEDTalk de Tristram Stuart. La segona és el documental 'Just Eat it' i la darrera, amb un enfocament més proper, és 'Sobreviure a la nevera', un documental del programa 'Sense Ficció' de TV3.

'Wasted!, The Story of Food Waste' i 'Theatre of Life'

Sobre com professionals de la gastronomia ja estan obrint camí minimitzant el malbaratament alimentari, segons Saperas són recomanables 'Wasted!, The Story of Food Waste' i  Theatre of Life', de Massimo Bottura. 

'Wasted!, The Story of Food Waste'

'Theatre of Life'

'Alimentando al mundo', amb José Andrés, i 'El plat o la vida', amb Nani Moré

Pot ser la gastronomia una eina per a la millora de la societat? Per respondre aquesta pregunta, Saperas aconsella el documental 'Alimentando al mundo' a Disney+, sobre el xef Jose Andrés i la seva organització World Central Kitchen. Una altra recomanació és 'El plat o la vida', de Nani Moré.

'Alimentando al mundo'

'El plat o la vida'