Fotografia de: Com podem fer els àpats de Nadal més sostenibles | CETT
Universitat de Barcelona

Com podem fer els àpats de Nadal més sostenibles

23.12.2021
 
Com podem fer els àpats de Nadal més sostenibles

Les dates de Nadal estan lligades als àpats tradicionals. Malgrat que són dinars i sopars extraordinaris, podem també fer-los més sostenibles amb un consum responsable d’aliments i reduint el malbaratament alimentari. En aquest sentit, cal recordar que a la UE cada any es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost associat de 143 bilions d’euros. Aquesta xifra equival a uns 173 kg/persona i al 20% de la producció alimentària total.


En aquest context, el professor de gastronomia i expert en sostenibilitat alimentària del CETT-UB, Felipe Celis, ens dona alguns consells per aconseguir un Nadal més sostenible.

Consells per aconseguir un Nadal més sostenible a la taula

  • Planifica els menús amb coherència. Comptabilitza bé els comensals i les seves preferències. Si fem bé els càlculs de les racions, evitarem comprar un excés de menjar. Considera tot el menú amb la intencionalitat de reduir la mida de les racions i recorda que comprar de més és la porta d'entrada del menjar que tirem.
  • Dissenya un menú preferiblement lleuger i, per què no?, amb reducció de la proteïna animal i increment de la vegetal. Malgrat que la carn o el peix solen ser ingredients habituals en les receptes de Nadal, augmentar el consum de fruites i verdures és indispensable per ser sostenibles.
  • Compra preferiblement local. Escull productes de proximitat i aliments de temporada. Així serem responsables amb l’entorn i reduirem la despesa econòmica
  • Transporta els aliments amb cura i emmagatzema'ls correctament. Considera els aliments un producte d'alt valor i tracta’ls amb l’atenció que correspon. Molts d'ells són fràgils i perden qualitat fàcilment.
  • Guarda el que sobra. És bàsic refredar-ho ràpidament, tant si cuines abans com si sobra menjar, per així reaprofitar-ho reduint els riscos. Considera totes les restes un recurs per a altres elaboracions. Les clàssiques receptes de cremes, canelons i croquetes són una bona opció per no llençar res.

Idees d'aperitius vegetals

Consumir més proteïna vegetal en detriment de l'animal és una de les accions per assolir uns menús més sotenibles, ja que la producció de carn es vincula a una major emissió de gasos d'efecte hivernacle, el malbaratament d'aigua i la desforestació.

Felipe Celis, amb el suport de l'estudiant Sara Gallardo, proposa alguns aperitius vegetals per compensar-ho: croquetes de cigrons amb crema d'api-rave, pastanagues amb praliné de fruits secs, trinxat de col i boniato, torradetes de tartar de verdures i crema de bolets.

Implicació del CETT en la sostenibilitat

L’impuls de la sostenibilitat és un dels compromisos del CETT. En el camp de la gastronomia, el centre universitari ha impulsat el Màster en Gastronomia Sostenible i també ha signat acords per sumar forces en aquest objectiu amb, per exemple, Fundació Espigoladors i Restaurantes Sostenibles.

Aperitius sostenibles
Falafel sostenible
Trinxat boniato
Aperitius sotenibles de Nadal
Felipe Celis i Sara Gallardo