Fotografia de: 5 claus per comprar eficientment i reaprofitar aliments | CETT
Universitat de Barcelona

5 claus per comprar eficientment i reaprofitar aliments

20.03.2020
 
5 claus per comprar eficientment i reaprofitar aliments
·  Planificar els àpats amb antelació, evitar compres impulsives i reaprofitar ingredients, algunes de les indicacions dels experts del CETT, centre universitari de turisme, hoteleria i gastronomia.

· Les activitats relacionades amb l'alimentació s'han hagut de reinventar i, a nivell particular, s'ha reduït la freqüència de les compres.

Davant la situació actual derivada del COVID-19, ens veiem obligats, també, a canviar la nostra organització i les rutines que teníem en relació amb el menjar. Els experts del CETT, centre universitari de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, donen alguns consells per anar a comprar eficientment i aprofitar tots els aliments que tenim a la nevera i al rebost.

Felipe Celis, professor de gastronomia i expert en sostenibilitat alimentària del CETT-UB, assegura que "no poder anar a comprar quan es vol i tot allò que es vol ens fa recuperar el valor dels aliments, una qüestió que segurament havíem oblidat". Afegeix, a més, que "és una oportunitat per entendre que una altra gestió dels recursos és possible".


Les 5 claus dels experts


Algunes de les recomanacions que els professionals proposen són les següents:

1.  Planifica els menús. No podem anar a comprar tot sovint i, per tant, elaborar el menú i fer una llista amb els productes que necessitem és clau. En aquest sentit, resulta molt recomanable fer un llistat d'àpats per ajustar la llista de la compra. Els experts recomanen pensar en genèric i no definir exactament els plats, ja que així ho tindrem més fàcil en cas que no trobem algun producte: és millor pensar en 'carn blanca i verdura' en comptes de 'pollastre amb carxofes' per tenir més alternatives en cas que no trobem els dos aliments concrets. 
 
2. Allunya't de la cuina entre hores. El teletreball ha canviat tota l'organització que teníem i, també, els horaris per menjar. A l'oficina segurament era més complicat picar entre hores i, en canvi, ara tenim la cuina al nostre abast. S'ha d'intentar mantenir la planificació d'àpats ja que, a més, ens serà més fàcil concentrar-nos. 

3.  Evita comprar impulsivament. La incertesa de fa uns dies va portar a veure llargues cues als supermercats i clients amb carrets de la compra a vessar, i l'únic que aconseguim és reduir l'oportunitat de compra d'altres i emportar-nos productes a casa amb el risc que se'ns facin malbé i, per tant, malbaratar aliments de manera innecessària. Cal, doncs, comprar a consciència i només allò que necessitem.

4.  Tot es pot aprofitar. Molts dels productes que usem per cuinar són molt versàtils, com és el cas del peix o la carn; aliments que es poden elaborar de moltes maneres diferents i dels quals ens en poden sortir diferents plats. Quan planifiquem els àpats, podem pensar en plats que ens serveixin per a reaprofitar els aliments en diferents ocasions i fer servir tot el que tinguem a la nevera i al rebost abans de tornar a anar a comprar

5. Descobreix noves botigues. Com dèiem, aquests dies les imatges de supermercats plens de gent han estat protagonistes, però el cert és que els mercats municipals i a les botigues de barri és on podrem trobar també els aliments que busquem i que potser no hem pogut trobar en les grans superfícies. Si no ho havíem fet fins ara, és un bon moment per fer nostre el comerç de proximitat.

Responsabilitat a la cuina


Des del CETT-UB, on es forma a professionals de la gastronomia, posen el focus en la importància d'organitzar-se per comprar només allò necessari i evitar el malbaratament alimentari. Nan Ferreres, directora de l'Escola Tècnica Professional del CETT, insisteix en què "en una situació com aquesta, la planificació és el més important i, de fet, també ens serà molt útil  quan acabi el confinament".

Ferreres assegura que "en la formació que impartim al CETT és fonamental traslladar els hàbits responsables als futurs professionals del sector i transmetre, també, els valors que envolten l'àmbit de la gastronomia".

Recomanacions de Felipe Celis, professor del CETT
Categories
reaprofitament sotenibilitat confinament alimentació gastronomia cuina COVID-19 confinament