4 dies per la Zero Food Waste Barcelona!
Zero Food Waste Barcelona, àpat popular gratuït i
cuina de reaprofitament a càrrec del Campus CETT-UB
Una acció de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) per lluitar contra el malbaratament alimentari
Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), un terç dels aliments produïts a escala mundial per a consum humà no arriben a ser consumits; es perden al llarg del cicle alimentari, del camp al plat.
A Catalunya, la quantitat d’aliments malbaratats cada any s’estableix en 262.471 tones, l’equivalent a 35kg per persona i a 112 euros per habitant. Aquesta xifra només té en compte les darreres fases del cicle alimentari: restauració, comerç al detall i consum. Si es contempla la totalitat del cicle (incloent sector primari, agroindústria i distribució), la xifra arriba a 500.000 tones d’aliments malbaratats/any.
Zero Food Waste Barcelona, aprofitament alimentari en l’àpat gratuït per a mil persones.
Davant d’aquesta situació, destaquen iniciatives per la prevenció i reducció del malbaratament d’aliments com la Jornada Zero Food Waste, organitzada per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) que se celebrarà el pròxim dissabte 24 de novembre a la Rambla del Poblenou. Al migdia s’oferirà un àpat d’aprofitament popular, per a 1.000 persones, elaborat amb aliments recuperats que, tot i ser de qualitat, queden fora dels circuits de comercialització.
El Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona (CETT-UB) lidera l’equip de cuina. Oscar Teixidó, cap de cuina del Campus CETT, i els xefs Felipe Celis i Fernando Martínez-Conde lideren la proposta gastronòmica i dirigiran la cuina, assumint el repte de cuinar per mil persones. Els experts cuiners del Campus CETT, compromesos amb els objectius de la PAA, reconeixen que “l’aprofitament és un coneixement que estem desaprenent, però hauríem de recuperar perquè ens lliga a l’origen de molts dels nostres plats i fa la pràctica del nostre ofici més sostenible”, fet que els engresca a participar en aquesta edició del Zero Food Waste BCN.
El menú encara és una incògnita, doncs l’espigolada per la recollida d’aliments encara no ha acabat. Els del Campus CETT accepten amb entusiasme i professionalitat el fet de no saber de quins productes disposen fins el mateix divendres, treballant amb el que anomenen “improvisació controlada”. L’equip de cuina del CETT ha dissenyat un menú amb plats contenidor genèrics, que podran adaptar-se a l’últim moment en funció dels ingredients recollits. El que sí és segur que l’àpat de dissabte serà ric en verdures i fruita, amb plats culturalment coneguts i arrelats a la nostra cultura i tradició gastronòmica ja que, tal i com expressa Martínez-Conde, “la cuina tradicional és plena de receptes exquisides d’aprofitament que s’han transmès de generació en generació”.
Més de 40 alumnes del CETT i altres 60 voluntaris s’encarregaran de cuinar per els 1.000 assistents, una experiència única per ells que, d’altra banda, ajudarà a sensibilitzar als futurs professionals del sector restauració -un dels sectors que més aliments malbarata- sobre el malbaratament alimentari, contribuint en termes de transformació social. La jornada és un exemple d’acció col·laborativa i transversal, possible gràcies a la implicació de diversos agents del cicle alimentari.