Fotografia de: El Campus CETT-UB inicia el curs superant per primera vegada els 2500 alumnes | CETT
Universitat de Barcelona

El Campus CETT-UB inicia el curs superant per primera vegada els 2500 alumnes

20.10.2017
 
El Campus CETT-UB inicia el curs superant per primera vegada els 2500 alumnes

· El 25% de l’alumnat és de 54 nacionalitats diferents.

· A la lliçó inaugural, el Sr. Enric Truñó, regidor d’Esports i Turisme l’any 1992, ha destacat que “és essencial trobar l’equilibri entre el model de ciutat i el model turístic”.

· Més de 400 persones han assistit a l’acte inaugural que s’ha fet a l’Hotel Alimara de Barcelona.

El Campus Internacional de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB ha inaugurat el curs acadèmic 2017/18, en un acte celebrat a l’Hotel Alimara, que ha reunit més de 400 persones, majoritàriament alumnat d’aquests estudis i la presència de personalitats, com el Sr. Jordi Blanch, subdirector general d’Ordenació de la Formació Professional Inicial i d’Ensenyament de Règim Especial de la Generalitat i el Sr. Enric Truñó, regidor d’Esports i Turisme a la Barcelona de 1992.

En aquest curs, el CETT ha superat per primera vegada els 2500 alumnes. El creixement de la demanda de formació en turisme, hoteleria i gastronomia també és evident en el Grau de Turisme que imparteix el centre, amb un increment de nous alumnes del 23%. Una xifra que gairebé es duplica en la demanda de Màsters, on les peticions per cursar els diferents programes ha pujat un 45% respecte el curs passat.

El CETT també ha consolidat la seva oferta d’e-learning, un tipus de formació que permet compaginar estudis i feina i que obra la porta a la millora professional.

Els reptes del turisme en una Barcelona canviant

La lliçó inaugural del nou curs del CETT ha anat a càrrec del Sr. Enric Truñó, regidor de l’Ajuntament de Barcelona durant dues dècades i membre del Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona 92. La seva conferència: La Barcelona canviant: de l’herència dels Jocs Olímpics de 1992 a la ciutat del futur. Nous reptes per al turisme, ha fet un repàs de què va suposar un esdeveniment com els Jocs per una ciutat com Barcelona. Truñó ha parlat del “repte de posar Barcelona al mapa, una frase de Maragall que repetia sempre”. Una transformació de la ciutat que l’ha portat fins el 2017 amb una necessitat de “pactar per cohesionar el model de ciutat i el model turístic”. Truñó ha estat molt clar quan ha explicat que “no podem parlar de turisme com hooligans, ja que hem de veure on són els problemes, no amagar-los però tampoc anar a l’extrem”, afegint que “els pactes són els que han de permetre un turisme sostenible per a Barcelona”.

També s’han lliurat els guardons organitzats per la Fundació GasparEspuña-CETT de foment de la recerca i el coneixement en el turisme, l’hoteleria i la gastronomia entre l’alumnat del CETT i dels centres de batxillerat de Catalunya. En tots els casos, s’ha valorat el rigor i la qualitat dels treballs presentats.

Premiat un projecte d’hotels de carretera

Jordi Montaner i Uriel Álvarez han estat els guanyadors del Premi al millor Projecte Final de Cicle Formatiu de Grau Superior de l’ETP CETT amb un treball que planteja un projecte d’hotels de carretera units sota la marca Bike INN. De la proposta dels dos estudiants es destaca la idea de fidelitzar un segment de client com els moters en hotels on ofereixen una atenció de qualitat, cuina elaborada i amb productes locals a més de col·laborar en la cultura de les motos a través del lloguer d’aquests vehicles així com esdeveniments de tota mena.

Estudi sobre els sistemes de fidelització dels clients al sector hoteler

Per la seva banda, Ana Fernández i Irene Aldana han rebut el Premi Ramon Arcarons al Millor Projecte Final del Grau en Turisme de l’EU CETT-UB amb un anàlisi sobre el sistema de fidelització de clients que s’utilitza dins el sector hoteler. El treball d’investigació fa un recorregut del concepte de màrqueting relacional, com evoluciona o es transforma en la fidelització de clients i com s’ha aplicat i desenvolupat en el sector hoteler.

XI Premis Treball de Recerca en Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Batxillerat

El primer premi ha estat per Marc Segués, alumne de l’Escola Arrels Secundària de Solsona (Lleida) pel projecte Busa: la fortalesa inexpugnable. Aquest treball fa un repàs a la història de la comarca del Solsonès durant els segles XIX i XX per remarcar el paper fonamental que va tenir aquest territori durant la Guerra del Francès (1808-1814) i donar a conèixer els motius pels quals un indret remot com la Serra de Busa va arribar a ser el segon lloc més important d’Espanya el 1812.

El segon premi ha estat per Ariadna Poch, alumna de l’INS Terres de Ponent de Mollerussa (Lleida) pel projecte La cuina molecular: la innovació arriba a casa. Aquest treball aconsegueix crear un menú a partir de tècniques de cuina molecular per ser elaborat a casa. El treball detalla els passos a seguir per cuinar 3 aperitius, un primer plat, un segon plat i unes postres que inclouen una escuma d’escalivada, una esferificació de patata, un peix cuinat a baixa temperatura i un contrast de textures per les postres.

El tercer premi ha estat per Òscar Jordà, alumne de l’Escola Pia Santa Anna Mataró (Barcelona), pel projecte Economia col·laborativa, com Airbnb afecta la demanda hotelera de Barcelona. El treball repassa el concepte d’aquest tipus d’economia i conclou que Airbnb afecta el nivell d’ingressos del sector però no afecta el nivell d’ocupació dels hotels ja que Airbnb i els hotels tenen un target diferent. El treball assegura que els hotels de Barcelona van deixar d’ingressar més de 104 milions d’euros el 2015 però que l’ocupació es va mantenir alta l’agost del 2016, amb un 89% de llits ocupats.

Qualitat, creativitat i un record per Gaspar Espuña

En els parlaments finals, el Sr. Jordi Blanch, subdirector general d’Ordenació de la Formació Professional Inicial i d’Ensenyament de Règim Especial de la Generalitat, ha expressat “l’optimisme que suposen els actes inaugurals dels cursos per a les persones que ens dediquem a la formació”. Blanch ha acabat la seva intervenció demanant als alumnes que pensin en gran i, sobretot, que gaudeixin estudiant.

Per la seva banda, el Sr. Miquel Alsius, president del grup CETT, ha volgut remarcar alguns dels valors i idees que volen transmetre als estudiants durant el curs com són “la innovació, la creativitat, l’objectiu d’apuntar alt en les vostres aspiracions i, sobretot, tenir ètica personal i professional”. Alsius també ha dit que ja compten amb 19.000 exalumnes que treballen al sector i quasi el 70% “ocupen llocs de direcció o intermedis”.

Finalment, Gaspar Rosselló, delegat rector de la Universitat de Barcelona per a tots els centres adscrits, ha tingut unes paraules de record per Gaspar Espuña “qui va iniciar fa 21 anys la relació entre la UB i el CETT, referent imprescindible de molts àmbits, no només en aquest país sinó més enllà de les nostres fronteres”.

Enguany el CETT també està d’enhorabona perquè es graduen els primers alumnes del primer Grau Interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques de l’Estat Espanyol, liderat per dues Universitats Públiques i que compta amb la col·laboració especial del xef català Joan Roca.

Visualitza l'àlbum de fotografies de l'acte a través d'aquest enllaç.

Grup CETT

Amb una trajectòria de més de 48 anys, el Grup CETT és un centre internacional de formació i transferència de coneixement en hoteleria, turisme i gastronomia, adscrit a la Universitat de Barcelona, que ofereix tots els nivells de formació: universitària de grau i postgrau, formació professional, i també formació continua per a professionals en actiu i a mida de le sempreses. La Dra. Maria Abellanet i Meya és la CEO del GrupCETT.