Fotografia de: La Dra. Laia Coma presenta en el “Heritage 2016” de Lisboa la investigació realitzada amb la Dra. Anna Torres | CETT
Universitat de Barcelona

La Dra. Laia Coma presenta en el “Heritage 2016” de Lisboa la investigació realitzada amb la Dra. Anna Torres

14.07.2016
 
La Dra. Laia Coma presenta en el “Heritage 2016” de Lisboa la investigació realitzada amb la Dra. Anna Torres

Del 12 al 15 de juny es celebra a Lisboa la 5th International Conference on Heritage and Sustainable Development, una interessant trobada que reuneix a experts del sector turístic i patrimonial d’arreu del món per a compartir els resultats de les seves investigacions i reflexionar sobre les pràctiques turístiques futures.

La Dra. Laia Coma, ha viatjat fins a la Universitat de Lisboa,  seu del Heritage 2016, per a presentar els resultats de la investigació realitzada amb la seva companya, la Dra. Anna Torres. Aquesta recerca que ha portat mesos de treball s’ha presentat amb la comunicació titulada: LA REVALORIZACIÓN DEL PATRIMONIO CULTURAL PARA UN TURISMO SOSTENIBLE: LA VALL DE BOÍ Y LAS 9 MARAVILLAS DEL ARTE ROMÁNICO.

Tal i com indica el títol de la comunicació, l’objectiu de la recerca desenvolupada per les dues investigadores rau en discutir sobre la importància del patrimoni com a eix per a desenvolupar destinacions turístiques sostenibles, i a través del cas de la Vall de Boí (Catalunya-Espanya) analitzar com la revalorització de l'art romànic, que va culminar amb el reconeixement del conjunt romànic com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, n’ha fomentat un desenvolupament sostenible del turisme.

En aquest context, la Dra. Laia Coma i Dra. Anna Torres apunten que el turisme, analitzat des de la seva dimensió més sociocultural, es presenta avui en dia com un fenomen social caracteritzat per la seva capacitat dinamitzadora, que posa en funcionament diferents sistemes de relació i intercanvi cultural entre dues societats, la receptora i l’emissora. Es tracta, per tant, d’una activitat econòmica que ben planificada i gestionada pot contribuir al benestar de la població i al respecte, recuperació i preservació de la cultura i el patrimoni de la regió amfitriona; en definitiva, a un desenvolupament sostenible de les destinacions.

Sovint els impactes socioculturals del turisme en les destinacions s’han associat a la “desculturalització”, amb manifestacions com la mercantilització extrema de les tradicions locals, la creació d’una imatge turística falsa o estereotipada, o la desaparició de la cultura local per aprehensió d’una forana. Tanmateix, aquests efectes responen a models de desenvolupament turístic ja obsolets, i cada vegada més les destinacions vetllen per un turisme sostenible i responsable que estimuli la pròpia cultura, recuperant tradicions, costums i patrimoni per incloure’l en l’experiència turística.

Durant els 4 dies d’aquesta convenció s’han preparat un seguit de jornades de treball que es combinen amb visites culturals (Palácio Pimenta y Museu da Cerveja) que culminaran amb un acte final i una entrega de premis el dijous, dia 15.

Consulta el programa d’activitats, aquí.

Categories
heritage 2016 lisboa portugal turisme laia coma anna torres CETT