Fotografia de: L'estacionalitat afecta a més de 4.000 allotjaments de turisme rural | CETT
Universitat de Barcelona

L'estacionalitat afecta a més de 4.000 allotjaments de turisme rural

28.08.2015
 
L'estacionalitat afecta a més de 4.000 allotjaments de turisme rural

L'Observatori del Turisme Rural presenta un informe sobre el problema de l'estacionalitat en el sector, així com el seu impacte, la seva evolució i la seva influència en les diferents autonomies. Segons les dades presentades, les comunitats on més es pateix aquesta problemàtica reuneixen 4.150 cases rurals.

L'Observatori del Turisme Rural, projecte liderat per EscapadaRural.com, CETT-UB i Netquest ha elaborat un informe que reflecteix l'estacionalitat del sector. Segons l'enquesta realitzada a més de 2.000 propietaris d'allotjaments rurals de tot el país, aquesta qüestió preocupa el 52,7% dels mateixos. D'altra banda i, tenint en compte les 1.600.000 sol·licituds de reserva produïdes des de 2012 fins a juliol de 2015 a través de Escapadarural.com, les comunitats més afectades concentren més de 4.000 establiments que s'enfronten a aquesta problemàtica.

Així mateix, per a realitzar l'anàlisi s'ha tingut en compte la lògica de l'antelació a la reserva, que oscil·la entre els 15 dies i el mes, mostrant com hi ha uns mesos que anticipen una ocupació per a dates clau molt per sobre d'altres èpoques sense atractiu especial per al viatger. Així, al gener, abril, maig, agost, setembre i desembre es registren pitjors xifres pel que fa a sol·licitud de reserves, mentre que al març, juliol i novembre, que coincideixen amb les dates prèvies a Setmana Santa, estiu i Cap d'Any, s'experimenta un increment notable.

Fotografia de: L'estacionalitat afecta a més de 4.000 allotjaments de turisme rural | CETT

D'altra banda, l'informe detecta una tendència general ascendent que apunta a una millora progressiva de l'ocupació a nivell nacional, on els creixements més significatius s'han produït el 2014 i, sobretot, el 2015.

Astúries, Galícia, Cantàbria i País Basc entre les més afectades per l'estacionalitat

Les autonomies del Nord: Astúries, Galícia, Cantàbria i País Basc acusen una forta demanda en l'època estival, mentre que la resta de l'any la tendència és a la baixa. De les dades es pot extreure que el factor climàtic i la procedència dels viatgers rurals expliquen aquesta situació. Així ocorre a Astúries, on el principal client és madrileny (91,5%). En conseqüència, la distància entre el viatger i el destí "força" estades més prolongades, que lògicament queden associades a períodes de vacances més llargs, com són els mesos d'estiu.

El mateix passa amb Galícia, que pateix una situació complicada en els mesos hivernals i la seva època estrella es limita exclusivament al estiu, ja que el seu principal clientela procedeix de Madrid i Catalunya. Sorprèn el cas de Cantàbria ja que, sent els seus "veïns" bascos els principals clients (83,9%), tan sols aconsegueix bons resultats en l'època estival i no manté la demanda la resta de l'any, tot i les enormes possibilitats de aconseguir escapades de cap de setmana.

D'altra banda, la Rioja, Extremadura i Comunitat Valenciana també es troben entre les que més pateixen el problema de l'estacionalitat, aconseguint escassos resultats en els mesos d'estiu, però mostrant certes particularitats la resta de l'any. En el cas de La Rioja existeix en un creixement més marcat que a la resta d'Espanya pel que fa a les sol·licituds de reserves a partir de setembre. Segons indica Ana Alonso, Dircom de Escapadarural.com, "això segurament es deu a l'atractiu propi de l'època de verema en una terra tan vinculada a la enogastronomia". Per la seva banda, Extremadura compta amb un pic de demanda al març que l'estudi relaciona amb la floració de la Vall del Jerte, un esdeveniment de reconeguda fama que té lloc entre finals de març i principis d'abril. Finalment, els propietaris valencians experimenten una concentració de les seves sol·licituds de reserva al mes de novembre, mentre que la resta de l'any s'enfronten a una escassa demanda. Aquesta situació es considera conseqüència directa de la seva necessitat de competir dins el propi territori amb altres alternatives turístiques associades al turisme de sol i platja.

Les autonomies menys afectades per l'estacionalitat

A l'altre costat de la balança, hi ha comunitats que es caracteritzen per l'homogeneïtat dels resultats al llarg de l'any. No obstant això, això no vol dir que el balanç del seu turisme rural sigui positiu, sinó que, per bé o per mal, mantenen una tendència sense canvis considerables al llarg dels mesos.

Navarra, una de les destinacions estrella i referent històric en turisme rural, sí que manté bones dades en qualsevol època de l'any, repuntant en els mesos de març i octubre. Així mateix, Andalusia, gràcies al seu bon clima, dimensió i varietat d'atractius és una opció que els viatgers rurals tenen en compte durant tot l'any.

D'altra banda, Catalunya també es posiciona entre les comunitats autònomes amb menor estacionalitat i més amb excel·lents resultats de gener a desembre. Encara que en aquest cas novembre també apareix com a temporada estrella en sol·licitud de reserves, es tracta d'una regió que manté un interès continuat i on el clima suau i la proximitat de la costa juguen al seu favor. A nivell evolutiu, cal destacar el salt per sobre de les 10.000 sol·licituds de reserva en el que portem de 2015.

Finalment, Castella i Lleó, que tradicionalment s'imposa com l'autonomia líder en oferta i demanda en turisme rural, també manté uns resultats similars al llarg de l'any. El mateix passa amb la seva veïna Castella-la Manxa, que sent menys popular com a destinació, sí que obté unes xifres de sol·licituds de reserva similars cada mes.

Per veure l'informe complet, fes clic al aquest enllaç.

Foto: Posada Lindos Sueños (Cantabria) Font: Escapadarural.com

Categories
Observatori Turisme Rural turisme rural EscapadaRural.com Netquest estudi estacionalitat