Dra. Anna Torres, Premi Medi Ambient 2015
El Premi Medi Ambient a les Accions de recerca, innovació i desenvolupament ha estat per a la Dra. Anna Torres Delgado, pel projecte “L’índex ISOST: una eina per a l'estudi de la sostenibilitat turística a escala municipal”, per la seva aportació a resoldre un dels problemes de la sostenibilitat en el turisme: com mesurar-la. Mitjançant 12 indicadors simples agrupats en 3 subíndex es defineixen els llindars de sostenibilitat que permeten fer comparacions de destinacions, i aplicat periòdicament facilita la comparació entre situacions temporals diferents d’una mateixa destinació.
La recerca afronta una de les principals dificultats del turisme sostenible: la manca de límits de la sostenibilitat turística i la dificultat de mesurar-la. I ho fa desenvolupant una metodologia basada en la construcció d'un Índex de Sostenibilitat Turística (ISOST) que s’ha elaborat mitjançant l'anàlisi empírica de la realitat catalana i amb vocació d'ús general.
A partir d’un Sistema d'Indicadors calculat en municipis representatius de les diferents realitats turístiques i territorials de Catalunya, s'identifiquen les variables clau en l’estudi de la sostenibilitat turística local. Posteriorment aquestes variables s’agreguen en un únic valor sintètic i global: l’Índex ISOST. Aquest Índex permet definir llindars de sostenibilitat turística a partir dels quals es pot comparar el grau de sostenibilitat turística de les destinacions.
El valor i utilitat d’aquesta recerca rau en la creació d’un índex per aconseguir una interpretació integrada del nivell de sostenibilitat turística de les destinacions de Catalunya. Suposa obtenir un resum estadístic (una dada síntesi) en forma de valor únic i simplificat de la sostenibilitat turística a escala municipal. A més, si s'aplica periòdicament, facilita la comparació entre situacions temporals diferents d’una mateixa destinació (comparació temporal, gestió i presa de decisions a partir de la caracterització evolutiva i de l'impacte de les mesures i accions que es poden anar prenent successivament).
La iniciativa proposada és fruit d’un procés de recerca que culmina amb la defensa d’una tesi doctoral el 12/12/2012 (Programa de doctorat en Geografia, Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona). La tesi va obtenir la màxima qualificació: Excel·lent Cum Laude, i va ser guardonada amb el premi extraordinari de doctorat del curs acadèmic 2012-2013. Poc després, el desembre de 2013, es va signar un conveni entre la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona, per a aplicar l’Índex ISOST a 35 destinacions pilot de la província de Barcelona per mesurar i comparar-ne la sostenibilitat turística generant coneixement per facilitar la presa de decisions en la gestió i planificació del turisme.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, va presidir el passat divendres 5 de juny els Premis Medi Ambient de la Generalitat 2015 durant un acte celebrat al Palau de Pedralbes. Aquests premis, creats per reconèixer actuacions o trajectòries exemplars en aquesta matèria, es van emmarcar en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, promogut per les Nacions Unides l’any 1972. Enguany, els premis de Recerca i innovació i el d’Iniciatives singulars han reconegut aquelles actuacions que promouen un turisme respectuós amb el medi ambient.
Els Premis Medi Ambient es lliuren en tres categories:
· Trajectòries de persones o institucions dedicades a la conservació i millora del medi ambient per l'Associació Hàbitats.
· Iniciatives singulars de protecció i millora del medi ambient per La Fundació Catalunya La Pedrera, per la iniciativa “Mon Natura Delta i la restauració de llacunes costaneres del Delta de l’Ebre”
· Projectes de recerca, innovació i desenvolupament per la Dra. Anna Torres