La Dra. Maria Abellanet i Meya presenta les Bases del Pacte Local pel turisme responsable i sostenible
L’alcalde de Barcelona Xavier Trias ha presidit un acte en el marc d’un Consell General extraordinari de Turisme, on la Dra Maria Abellanet i Meya ha presentat les bases del Pacte Local pel turisme responsable i sostenible. El document s’ha posat a disposició de tots els participants del pacte, i posteriorment es traslladarà al Consell de Ciutat i a la Taula Municipal de Turisme.
Els treballs coordinats per la Dra. Maria Abellanet i Meya han generat un procés participatiu amb voluntat de respondre a l’interès general i identificar els reptes clau a abordar en els pròxims anys. El repte ha estat cercar l’encaix de l’activitat turística i el dia a dia de la ciutat, un objectiu que ja figura en la Declaració sobre el Turisme del Consell de Ciutat, aprovada en el plenari del 10 de novembre de 2014, i que ha servit de punt de partida del pacte. El resultat final ha permès elaborar un document de bases que recull les diverses sensibilitats i que estableix la base per avançar cap a un nou model de governança del turisme a la capital catalana. Es tracta d’una proposta sòlida i útil per als diferents actors i amb recorregut en l’àmbit polític, empresarial i ciutadà, per arribar a un consens que sigui el punt de partida de futurs acords i nous compromisos.
La participació activa, garantia d’èxit
L’elevat nombre de participants en el Pacte Local –138, que representen un 79% del total de convidats–, així com la seva diversitat –un 34% de membres del sector privat, un 25% del sector públic, un 18% d’acadèmics i experts, un 16% de representants de la ciutadania i un 7% de grups polítics– són la millor garantia perquè el resultat s’assenti sobre uns bons fonaments i sigui d’utilitat futura. L’èxit de la convocatòria i la predisposició dels participants ha posat en evidència la importància del turisme a Barcelona. Per poder establir un marc de treball fonamentat en la coresponsabilitat i en la confiança mútua, totes les parts implicades en la reflexió s’han reconegut i han mantingut una actitud crítica i respectuosa, a més de generar aprenentatges compartits, noves idees i nous espais de diàleg i de cooperació. El projecte s’ha estructurat al voltant de tres sessions de treball en grups reduïts, celebrades el 6 i 23 de febrer, i el 13 de març. En la primera, s’han tractat les tendències de les ciutats i del turisme urbà que afecten o afectaran ciutats amb característiques similars a Barcelona, i que s’hauran d’afrontar. També s’ha fet una diagnosi de la situació actual del turisme a Barcelona a través dels impactes, positius i negatius, que genera. La segona ha girat al voltant dels reptes i temes clau de futur, i, finalment, en la tercera sessió s’han aportat propostes per millorar l’encaix entre la ciutat i el turisme.
Nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona.