Catalunya de pel·lícula: la primera guia turística de Catalunya per descobrir els llocs on s’han rodat pel·lícules
• El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, presenta el llibre “Catalunya de Pel·lícula”
• Eugeni Osácar, professor de l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT-UB i expert en turisme cinematogràfic, és l’autor del llibre editat per l’Agència Catalana de Turisme i Diëresis
• 150 fotografies i mapes descobreixen els 300 llocs més cinematogràfics dels país, basats en les escenes que s’hi han rodat
• La guia mostra espais de 175 films, com Vicky Cristina Barcelona, Pa negre, El perfum, REC, Soldados de Salamina o El Cas Bourne
• El llançament simultani de les edicions angleses de la guia i també de Catalonia Movie Walks (llibre i ebook) és conseqüència de l’interès creixent dels visitants per aquesta nova forma de fer turisme
El conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig, ha presentat avui al Palau Robert de Barcelona el llibre “Catalunya de pel·lícula”, escrit per Eugeni Osácar i publicat per editorial Diëresis i l’Agència Catalana de Turisme. A l’acte han assistit l’autor, l’editor del llibre, José Ángel Martos, la directora general de Turisme, Marian Muro, el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, i la responsable de la Catalunya Film Commission, Carlota Guerrero.
En la seva intervenció, el conseller Felip Puig ha destacat que “Catalunya té una gran diversitat d’escenaris rics en paisatges, història, cultura i simbolisme que la converteixen en un gran plató cinematogràfic” i ha afirmat que “tant de bo tinguéssim polítiques fiscals pròpies que ens permetessin estimular la nostra indústria cinematogràfica doncs el turisme i el cinema són activitats que impulsen el desenvolupament econòmic, professional i l’enriquiment del nostre país”.
L’Agència Catalana de Turisme ha participat en aquest projecte donat el gran interès que té el cinema com a vehicle de promoció i difusió turística. Així, el conseller Puig ha manifestat que “l’oferta i l’aposta turística de Catalunya s’ha d’enriquir amb xarxes i col·lectius d’interessos concrets que puguin trobar nous atractius en el nostre país i aquest llibre ens pot ajudar a aconseguir aquesta fita”.
25 RUTES PER 300 ESCENARIS
La nova guia de viatge de Catalunya és la primera centrada en espais i recorreguts lligats a la producció de pel·lícules. El llibre descriu 300 llocs seleccionats pels grans cineastes com a escenari de les seves pel•lícules. Espais que formen part de cada una de les rutes a través del cinema, un dels entreteniments més populars.
Es proposen 25 rutes per recórrer els 300 escenaris, situats en tots els municipis de Catalunya. Per tant, l’obra impulsada per l’Agència Catalana de Turisme i l’Editorial Diëresis -especialitzada en guies de ciutats, com l’èxit de vendes Barcelona, una ciutat de pel•lícula- fa l’habitual funció de descoberta i descripció de llocs d’interès pel lector, però amb una perspectiva que va més enllà de la turística.
9 itineraris temàtics recorren tota la geografia catalana: des dels Pirineus fins a la Costa Brava; Barcelona i la Catalunya Central; i de Lleida fins a la Costa Daurada, les Terres de l'Ebre; aquests recorreguts mostren espais visibles en diversos films, com poden ser Vicky Cristina Barcelona, Pa negre, El perfum, REC, Soldados de Salamina o El Cas Bourne, entre d’altres.
Amb clara vocació d’ús, el llibre ofereix diferents nivells de contingut: 11 mapes (també accessibles des d’un smartphone mitjançant els codis QR que hi ha el llibre), 150 fotografies que combinen aquelles de gran espectacularitat amb d’altres poc conegudes però de major valor històric, i finalment la presència d’apartats centrats en pel•lícules i gèneres cinematogràfics - inclosa informació addicional pels aficionats al cinema o bé descripcions amb una perspectiva més turística-.
EL TURISME CINEMATOGRÀFIC
Catalunya de pel•lícula és el primer llibre de turisme cinematogràfic que ofereix una nova perspectiva del Principat: la connexió entre el territori i el ‘setè art’. La guia mostra l’estreta relació entre Catalunya i el cinema, i també corrobora les nombroses personalitats d’aquest art vinculades al país. Un viatge històric, geogràfic i sobretot turístic des dels inicis del cinema a finals del segle XIX fins a l’actualitat, que combina el rigor científic amb una clara orientació a l’ús.
El llibre s’ha editat, a més d’en català, en llengua anglesa amb el títol Catalonia Movie Walks. La voluntat dels impulsors és arribar a un públic internacional creixent, que demana formes més originals de conèixer els territoris que visita, vinculades als seus interessos i aficions. L’experiència d’Editorial Diéresis amb Barcelona, una ciutat de pel•lícula, que s’ha venut tant a Estats Units, com a Gran Bretanya i diversos països d’Europa Occidental i Oriental, indica que existeix un gran potencial per aquests nous tipus de continguts turístics tematitzats segons aficions, com ara el cinema.
ESTRELLES DEL CINEMA A CATALUNYA
La temàtica de cadascun dels 9 capítols descriu les pel•lícules que han estat rodades a Catalunya i també quins han estat els directors més significatius que hi han participat. Diversos capítols plantejats per donar a conèixer els gèneres cinematogràfics que han estat relacionats més estretament amb el país, com el fantàstic i el terror, i el cinema històric o d’època.
L’autor ha comptat amb la col•laboració de la Catalunya Film Commission per aconseguir algunes imatges de rodatges que, per la seva originalitat, són un dels grans atractius del llibre.
APROXIMACIÓ TEMÀTICA
La nova guia fa un plantejament totalment nou respecte les guies d’altres països europeus de referència cinematogràfica, com el Regne Unit, França o Itàlia. La de Catalunya s’estructura en base a la temàtica (per pel•lícules concretes, per la presència d’actors, per directors, per períodes rellevants o per gèneres, entre d’altres temes), enlloc de fer-ho per zones geogràfiques.
Cada capítol, a més de la contextualització-introducció i els itineraris, disposa de l’apartat ‘Per saber-ne més’, que té per objecte oferir informació més detallada sobre un tema destacat del món del cinema vinculat amb cada capítol.
ORIENTACIÓ A L'USUARI FINAL
L’orientació a l’ús es posa de manifest en un contingut amè i divulgatiu, a través de la gran quantitat d’imatges vinculades a la temàtica de cada capítol, en els diferents nivells de contingut i en la creació de mapes detallats pensats pels lectors-usuaris (inclosos codis QR).
Els mapes de la guia incorporen codis QR que el lector pot escanejar amb un smartphone o tauleta i d’aquesta manera obrir-los de forma exclusiva a Google Maps. Aquesta complementarietat dels mapes interactius permeten a l’usuari el seguiment de l’itinerari proposat de manera més pràctica.
Fotos presentació llibre Catalunya de pel·lícula d'Eugeni Osácar |