Fotografia de: Presentació del primer grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques  | CETT
Universitat de Barcelona

Presentació del primer grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

14.02.2014
 
Presentació del primer grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

Presentació del primer grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques 

JOAN ROCA: “EL NOU GRAU ÉS UN PROJECTE IMBATIBLE D'EXCEL.LÈNCIA GASTRONÒMICA I CULINÀRIA"

El xef de El Celler de Can Roca és impulsor i assessor gastronòmic dels primers estudis interuniversitaris de l’àmbit culinari i gastronòmic de l’Estat

Els promotors del nou grau són la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya . BarcelonaTech (UPC), mitjançant l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT-UB, el Campus de l’Alimentació de la UB a Torribera, l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC) i la Fundació Alícia

L’estudiant comptarà amb quatre campus especialitzats en agroalimentació, nutrició i salut, tecnologia dels aliments,  turisme i hoteleria, i recerca en cuina, juntament amb el treball acadèmic de la Unitat UB-Bullipèdia de Ferran Adrià


Joan Roca, xef de El Celler de Can Roca, ha manifestat durant la presentació del primer grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques de l’Estat espanyol que "la raó d'aquest projecte, que uneix moltes entitats, és aconseguir cuiners més ben formats que nosaltres i que puguin continuar amb la feina feta adquirint nous coneixements”. Com a impulsor i assessor gastronòmic dels nous estudis, Roca considera que “el sector ha forçat que aquest nou grau sigui una realitat”. 

Les manifestacions del reconegut xef català han tingut lloc davant de nombrosos cuiners congregats a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT-UB per conèixer les característiques dels nous estudis i poder aportar possibles millores al pla d’estudis proposat. 

Nan Ferreres, coordinadora general del grau i directora de l'Escola d'Hoteleria i Turisme CETT-UB ha estat la responsable de presentar el contingut i l'estructura acadèmica del nou grau, en un sector segons les seves paraules “ Molt dinàmic i en constant evolució”.

Seguidament, Marius Rubiralta, director del Campus de l'Alimentació de la UB a Torribera ha remarcat que "teníem un deute amb un sector que ha creat riquesa i que ha creat país donant-li visibilitat internacional ". Rubiralta ha afegit que, " un valor afegit d'aquests estudis, sumat a la ciència i la innovació, és la preocupació per la salut i la prevenció ".

Roser Romero del Castillo, coordinadora del grau per part de la UPC, ha explicat la importància que aportaran els coneixements de la matèria primera de la cuina, és a dir, del producte. Que els cuiners més o menys innovadors disposin d’aquest coneixement “els ajudarà a fer que puguin demanar o proposar al sector productiu millores i canvis en els productes, en funció de les necessitats de la cuina o del disseny dels plats, creant un feed back i donant sentit a la famosa frase “del camp a la taula”, ha explicat Romero del Castillo.

Elena Roura, Responsable del Departament de Salut i Hàbits Alimentaris d’Alícia, ha declarat que la Fundació està encantada de participar en aquest projecte transversal i que aportaran el seu objectiu de recerca per tal que la gent mengi millor, en definitiva més sa. 

El primer grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, que es posa en marxa el mes de setembre d’ enguany, és una iniciativa liderada per la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya . BarcelonaTech (UPC), dos centres públics de referència, mitjançant l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT-UB (centre adscrit a la UB), el Campus de l’Alimentació de la UB a Torribera, l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC) i la Fundació Alícia.


EXPERIÈNCIA I CONEIXEMENT EXPERT 

La formació del Grau uneix l’experiència acadèmica i el coneixement expert dels diferents centres universitaris en les seves respectives àrees d’expertesa: alimentació, nutrició i dietètica, ciències agroalimentàries, ciències culinàries i gastronomia. 

A més del caràcter interuniversitari, el nou Grau també és pioner pel seu model de col•laboració públic-privat i per la participació en el seu disseny dels cuiners i professionals del sector més rellevants, i també de la indústria gastronòmica i de l’alimentació.

El nou grau s’imparteix a les instal•lacions del CETT-UB i es duran a terme activitats específiques en el Campus de l’Alimentació de la UB a Torribera, on els estudis estan adscrits a la Facultat de Farmàcia, a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC) i als espais de la Fundació Alícia.


VINCULACIÓ A LA UB-BULLIPÈDIA

A més, els nous estudis incorporen el coneixement sobre el fet culinari del treball de desenvolupament de la Bullipèdia, projecte liderat per Ferran Adrià en el marc de elBulliFoundation, i del grups acadèmics interdisciplinaris de la Unitat UB-Bullipèdia, impulsada per la UB el 2012.

El CETT compta amb l’aula UB-Bullipèdia que facilita a l’alumnat, al professorat i a l’equip d’ElBulli un entorn per reflexionar i facilitar la creativitat per a la recerca de productes, tècniques i elaboracions culinàries que formaran part de la Bullipedia.


NOUS PROFESSIONALS

El programa formatiu respon a una nova visió des de les ciències culinàries i gastronòmiques per proporcionar nous perfils professionals que atenguin les noves exigències de la societat, l’empresa alimentària i el sector de la restauració.

El grau és la resposta universitària per preparar professionals amb competències per donar resposta a la transformació sostinguda de les activitats relacionades amb la cuina i la gastronomia han experimentat durant les darreres dècades; entre d’altres canvis, hi ha una concepció més global de la nutrició i la salut, l'explosió d'avantguarda en la restauració comercial de la mà de xefs orientats a la creativitat i, finalment, al creixement dels desplaçaments i les activitats turístiques vinculades a la gastronomia.

La nova titulació interuniversitària s’orienta a que els futurs graduats comptin amb la formació adequada en aquelles matèries relacionades amb la ciència i la tecnologia aplicades, l’operativa i la gestió econòmica de la pràctica culinària, a més d’incloure altres àmbits més recents, com la consultoria, la promoció del patrimoni gastronòmic, la comunicació o la recerca.


ITINERARIS FORMATIUS EUROPEUS

El nou grau és una formació universitària homologada i adaptada en la seva totalitat als requeriments de l’Espai Europeu d´Educació Superior (EEES). Atès el seu caràcter multidisciplinari i les diferents possibilitats de desenvolupament professional que ofereix, el nou grau facilita diferents nivells d’especialització. El currículum del grau no replica el d'altres formacions, si bé es fonamenta en diverses disciplines científiques, sempre enfocades des de la perspectiva culinària i gastronòmica.

Així, permet a l’alumnat triar entre dos itineraris d’especialització: el de Direcció d’Alta Cuina i Innovació Gastronòmica i el de Direcció Culinària i Innovació en la Indústria Alimentària i Col•lectivitats. 


RECERCA I INNOVACIÓ

Les universitats i els centres promotors de la incorporació dels estudis culinaris i gastronòmics a la universitat a través del nou grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques desenvolupen amb èxit activitats i projectes  de recerca i desenvolupament (R+D+i) en els àmbits generals de l´agroalimentació, la industria alimentària, el turisme, l’hoteleria i la gastronomia. 

També impulsen la col•laboració en recerca amb el sector privat i amb les administracions, així com l’establiment d’acords d’investigació conjunta amb altres universitats d’abast internacional. 

Enllaç a l'àlbum de fotos de Picasa:


Fotografia de: Presentació del primer grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques  | CETT
Presentació del primer grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques
Categories
Presentación del primer grado interuniversitario (UB-UPC) de Ciencias Culinarias y Gastronómicas