Fotografia de: Els partits amb presència al Parlament exposen els seus plans sobre el turisme a Catalunya en un debat organitzat pel CETT | CETT
Universitat de Barcelona

Els partits amb presència al Parlament exposen els seus plans sobre el turisme a Catalunya en un debat organitzat pel CETT

04.05.2024
 
Els partits amb presència al Parlament exposen els seus plans sobre el turisme a Catalunya en un debat organitzat pel CETT

Integrants dels partits amb presència al Parlament de Catalunya han exposat les seves propostes sobre el turisme a Catalunya en un debat organitzat aquest dimecres pel CETT a 13 dies de les eleccions. PSC, ERC, Junts + Puigdemont per Catalunya, CUP, En Comú Sumar, Ciutadans, Partit Popular i VOX han reflexionat sobre com volen que sigui el turisme del futur.


Posicionament sobre el turisme de les candidatures en frases clau:

Eva Menor (PSC)

  • “És importantíssim invertir en energies renovables, descarbonitzar el sector i tenir dades per redirigir els fluxos turístics."
  • “Catalunya és la porta d’Europa i no hem de fugir d’una planificació dels sistemes de connexió cap a dintre i cap a fora.Hem de fer un desplegament de transport públic i apostar per la xarxa ferroviària i a escala local gestionar d’una manera més respectuosa.”
  • “La col·laboració entre les administracions turístiques és un exemple positiu actual, hi ha molts acords publicoprivats. Tots perseguim el mateix model de turisme sostenible.”
  • “Una de les infraestructures pendents és l’ampliació de l’aeroport. El sector privat ens ha donat una lliçó de com es gestionen aquestes coses.”

Jordi Orobitg (ERC)

  • “Estem promovent un compromís nacional sobre el turisme sostenible i treballant sobre punts claus com el port, l’aeroport, el corredor mediterrani, les infraestructures ferroviàries, etc. El que es tracta és de maximitzar i optimitzar els recursos.”
  • "El Hard Rock té una implicació molt potent sobre el territori, que li suposa un dany evident. Aquest no és el nostre model."
  • "Volem estar connectats amb tot el món, no només amb qui ens diuen que hem d'estar connectats. I això comporta ampliació. Un sistema aeroportuari propi sense augmentar el seu impacte ambiental. Com per exemple a La Ricarda."
  • "La imatge de Barcelona és equiparable a la de qualsevol gran ciutat turística.Hem de treballar per l'excel·lència, que no vol dir riquesa. Hem de fugir la imatge de turisme de borratxera."

Joan Canadell (Junts + Puigdemont per Catalunya)

  • “Catalunya és una destinació líder en turisme i ho continuarà sent, perquè és un territori que ho té tot. El que hem de fer és que el 12% del PIB i el 15% de llocs de feina hi continuïn sent, però d’una altra manera. I per això necessitem la tecnologia i la transició a energies netes.”   
  • “Catalunya té un greu problema d’infraestructures que també afecta el turisme. Només s’executen un 60% dels pressupostos de l’estat en infraestructures. En els darrers 40 anys l’Estat ha generat un deute amb Catalunya d’entre 50 i 60 milions d’euros: ampliació de l’aeroport, corredor mediterrani, no es fan nous km de Rodalies, autopistes que no poden fer manteniment, serveis públics deficients, etc.”
  • El sector per si mateix és el primer interessat en què aquesta transformació sostenible tingui lloc. Quan a Lloret es posen d’acord per comprar una dessalinitzadora és un exemple de responsabilitat.
  • En relació amb el Hard Rock el candidat va declarar: hem de gestionar les externalitats: consum d’aigua, emissions de CO₂, saturació provocada pel turisme, salaris baixos, preu de l’habitatge, etc.

Eloi Redón (CUP)

  • “El turisme és un sector econòmic més i l'única aposta sostenible és apostar pel decreixement. Necessitem renovar la llei del turisme, que fins ara no s’ha tocat i planificar d'acord amb les necessitats de la població i redistribuir.”
  • “Sobre mobilitat tenim un debat obert: volem mobilitat per tothom o per uns pocs? Fins ara s’han fet apostes i inversions que no són útils per a la ciutadania. Ni xàrters ni privats, el que volem és transport públic de qualitat. No volem ampliacions: ni més aeroports ni més vols.”
  • “Va de triar, hem de triar: la Catalunya de les persones, la Catalunya dels que treballem o només una Catalunya d’Instagram on només som espectadors. Sembla que estem competint per qui és el millor parc temàtic i ens carreguem el territori per vendre una imatge a Catalunya, un producte de màrqueting.”
  • “L’increment de demanada supera moltíssim la capacitat de descarbonització del sector turístic. Ni sostenibilitat ni riquesa, parlem de pobresa i contaminació.”

Enric Bárcena (En Comú Sumar)

  • “El turisme un gran repte: el mediambiental i la sostenibilitat, per què som vulnerables a la crisi climàtica.”
  • “Aquí hi ha una clara contradicció: es vol fer créixer en 20 milions els turistes de l’aeroport, però el territori no els pot assumir. El punt de saturació és alarmant: hem de poder dimensionar el volum de turistes que volem. També hem de limitar els creuers, màxim 3 al dia a Barcelona, prioritzant els que surten o arriben i no els de pas.”
  • “Crec que moltes destinacions voldrien tenir la imatge que té Catalunya. No podem deteriorar-la amb la massificació. Hem de cuidar el nostre patrimoni i no banalitzar-lo.”
  • "Quan parlem d’infraestructures estaria bé que parlàrem de les infraestructures que permetin que els treballadors visquin bé. Els milions destinats a l’ampliació de l’aeroport es podrien gastar en la millora d'infraestructures: sanitat pública, formació, habitatge, combatre la sequera."

José María Cano (Ciutadans)

  • "Hem d’establir un model de turisme a Catalunya pensant en la col·laboració publicoprivada i entre les diferents administracions. No hem de ser només record en turistes, sinó també en sous i sostenibilitat."
  • "Com arriben els turistes a Catalunya? Hi ha una necessitat d’ampliació de l’aeroport. Com es descentralitza Barcelona? Amb un bon sistema de rodalies i la posada en marxa del corredor mediterrani."
  • "A Catalunya no tenim un model turístic, tenim un pla de màrqueting que en fa promoció. Hem d’aconseguir l’equilibri entre els residents i l'experiència dels turistes."
  • “A Barcelona hi ha un problema d’inseguretat. Els turistes se senten insegurs. No tota la inseguretat està vinculada a la pobresa. Passegeu per les Rambles i veureu el nombre d’incidències que hi ha.”

Àngels Esteller (Partit Popular)

  • "Pel PP el turisme és dels principals motors econòmics de Catalunya. Considerem el canvi climàtic una realitat que hem d’afrontar. És compatible la transformació i la sostenibilitat amb el creixement turístic."
  • "Pensem que hem de posicionar Catalunya com el millor destí turístic, i per això hem de fer un model que no tenim. Necessitem una oferta diversificada que posi l’accent en l'excel·lència i en la qualitat, per això necessitem més formació."
  • "El turisme de qualitat deixa molts diners a les botigues, hem de fugir del turisme incívic que el destrueix.  Hem d’ajudar al màxim al sector des de les administracions, ajudar a créixer i no a decréixer."
  • "Hem de deixar-nos d’excuses i centrar-nos en la gestió i prioritzar el que necessita Catalunya. Hem d’estar hiperconnectats, per això cal ampliar l’aeroport."

Manuel Acosta (VOX)

  • “Som conscients que sense una xarxa versàtil d’infraestructures, la mobilitat es constreny i és un problema afegit per al turisme i la creació de llocs de treball. Per això defensem l’ampliació de l’aeroport, el corredor mediterrani i l’ampliació B-40. És necessari i fonamental per a Espanya.”
  • “Apostem per diversificar l’oferta turística, promocionar la riquesa patrimonial i cultural i lluitar contra la mala imatge que genera la inseguretat dels nostres barris. La imatge de Catalunya està molt deteriorada per un increment de la delinqüència cap als turistes.”
  • “L’activitat turística ocupa un lloc essencial a la nostra economia, i representant en la seva gran part per petites i mitjanes empreses. Estem en contra d’aquesta política de decreixement, de tornada a la caverna i de polítiques a garrotades. Demanem responsabilitat a qui ha estat al govern.”

Compromís del CETT amb el turisme

Abans de l’inici del debat, la presidenta del CETT, la Dra. Maria Abellanet i Meya, ha donat la benvinguda. Abellanet ha refermat el paper del CETT en la formació dels professionals del present i del futur perquè encarin els reptes del sector turístic a Catalunya i a la resta del món. “El país té un repte en la gestió responsable del turisme i la preservació del territori i la qualitat de vida dels ciutadans. Per això debatem avui sobre les propostes polítiques per treballar sobre el sector”, ha remarcat la presidenta del CETT.

El periodista Josep Puigbó ha estat l’encarregat de moderar el debat, que ha tingut lloc a l’Hotel Alimara.