Nadal 2024 | 3 fires per a 3 zones Denominació d’Origen vinícola a Catalunya
Des del CETT, proposem 3 fires de Nadal per viure les festes i descobrir les millors denominacions de vi properes per maridar l’experiència al territori català.
Les festes de Nadal són l’ocasió perfecta per conèixer el territori i delectar-se de la seva tradició i cultura. Per aquells que vulguin arrodonir l’experiència amb bon vi, recomanem una selecció de 3 mercats nadalencs propers a zones de vi Denominació d’Origen catalanes:
La Fira de Santa Llúcia i la DO Alella
La Fira de Santa Llúcia i la DO Alella
La Fira de Santa Llúcia a Barcelona destaca pels seus més de 230 anys d'història. Situat davant de la catedral de Barcelona, aquest mercat ofereix tot el necessari per a guarnir la casa de cara a Nadal: figures de pessebre, adorns, arbres, llums i, per descomptat, el tradicional caganer.
Per combinar la visita, a la comarca del Maresme, es troba de la DO Alella, la denominació d'origen més petita i propera a Barcelona. Les seves vinyes se situen en els vessants de la serra litoral i el seu característic sòl, el sauló, un terreny blanc format per sorra granítica, elabora, majoritàriament, vins blancs frescos i minerals. Així mateix, a la zona es poden trobar caves per marinar al gust els aperitius i entrants propis de Nadal.
Amb aquesta experiència els i les alumnes han pogut conèixer de primera mà com s’apliquen els conceptes estudiats a l’aula, observant el funcionament intern d’un esdeveniment de gran envergadura. A més, han tingut l’oportunitat de fer networking amb empreses del sector i gaudir de les diferents activitats del congrés.
El Pessebre Vivent de Pals i la DO Empordà
El Pessebre Vivent de Pals i la DO Empordà
El Pessebre Vivent de Pals convida a conèixer un dels pobles de pedra més especials del Baix Empordà. A més, des de fa uns anys, el pessebre es pot visitar en el recinte gòtic de la ciutat, ocupant els seus carrers i, fins i tot, algunes de les cases del veïnat. Actualment, es realitzen quatre representacions, hi ha més de cinquanta quadres i hi participen més de dos-cents figurants.
Apropar-se a Pals pot ser el moment ideal per conèixer la zona de producció de la DO Empordà, una denominació d’origen on s’elaboren vins secs, dolços, blancs, rosats i negres. Aprofundint en els negres, aquests acostumen a tenir cos, ser complexos, de subtil fragància, amb tocs d’espècies i amb aromes de la fruita. Una vegada en boca s’expressen saborosos i molt agradables, un toc perfecte per acompanyar els canelons o l’escudella. Tot bon àpat acaba amb postre, i les garnatxes dolces de l’Empordà són perfectes pels torrons.
La Fira del Gall i la Do Penedès
La Fira del Gall i la Do Penedès
Més al sud es pot visitar Vilafranca del Penedès i la seva tradicional Fira del Gall, la qual celebra enguany la seva 360 edició. Aquest clàssic mercat d'aviram, amb orígens medievals, se centra en la presència de Gall del Penedès amb IGP, una raça autòctona. A més, en el mateix recinte se celebra una mostra de cuina i una selecció de vins de la DO Penedès, una experiència completa per amants de la gastronomia.
La denominació d’origen Penedès és una de les regions amb més història i tradició vinícola de Catalunya. Els seus vins tenen un caràcter únic influït pel sòl, el clima i l'alçada, on destaca el vi blanc de Xarel·lo: vins suaus amb una bona acidesa. I si està envellit en fusta té prou cos per a aguantar tot un àpat de Nadal. Eventoplus és una empresa de mitjans líder en el sector que connecta als i les professionals de meetings i esdeveniments i aporta valor amb informació i coneixement. La seva missió és professionalitzar el sector i el mercat MICE, crear xarxes de contacte i organitzar els millors esdeveniments.
La suma de fires i pessebres vivents amb el tast de vins és una manera única de viure el nadal a Catalunya. Si vols saber més sobre vins i maridatges pots demanar informació sobre les formacions del CETT en somellieria: Curs d’Iniciació a la Sommelieria, Diploma Superior de Sommelier i Màster de Formació Permanent en Sommelier.