Fotografia de: La despesa del visitant rural s’incrementa un 4,7% per persona i dia a Catalunya, fins arribar als 85 euros | CETT
Universitat de Barcelona

La despesa del visitant rural s’incrementa un 4,7% per persona i dia a Catalunya, fins arribar als 85 euros

08.02.2024
 

Et presentem les dades referents a Catalunya de l'Observatori de Turisme Rural, el projecte de recerca de turisme rural més gran d'Espanya, impulsat per EscapadaRural, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy i Netquest. Aquest projecte aborda dues àrees de recerca: la demanda del viatger rural i l'oferta, a nivell estatal, d'allotjaments rurals, i s'ha presentat a FITURNext.

1

El turisme rural suposa un impuls per a l'economia local i, segons les dades de l'Observatorio del Turismo Rural, el projecte de recerca de turisme rural més gran d'Espanya, impulsat per EscapadaRural, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy i Netquest, la despesa dels viatgers que han practicat turisme rural a Catalunya se situa en 85 € per persona i dia, un 4,7% més que en 2022 i un 1 euro més que la mitjana nacional.


La despesa de les persones que han practicat turisme rural a Catalunya se situa en 85 € per persona i dia, repartits entre allotjament, restauració, compres i activitats en la destinació.

El 92% dels viatgers rurals catalans confirma que repetirà l’experiència aquest any i, majoritàriament, tenen previst fer un mínim de 2 escapades rurals fins a desembre.


D'aquests, 31 euros són la despesa mitjana en allotjament per persona i nit i els restants 54 euros són la despesa mitjana per persona i dia en destí. Aquesta inversió va destinada principalment a restaurants, però també a la compra de productes locals i a activitats d'oci.

L’Observatorio del Turismo Rural també posa de manifest que el turisme rural ha viscut el seu any de consolidació el 2023 creixent també en dades de penetració i de freqüència.

Concretament, s’ha assolit una penetració del 45%, la qual cosa representa un creixement de 2,5 punts respecte a l'any anterior. I les xifres de l’estudi també mostren que es manté en augment, 5 punts en l'últim any, l’assiduïtat amb la qual es practica el turisme rural, passant del 54% en 2022 al 59%, la qual cosa suposa que ha crescut el nombre de persones que ha realitzat tres o més escapades durant l'any.

En el cas dels catalans que practiquen turisme rural, aquest increment ha estat de 3 punts respecte a l’any anterior, passant d’un 51% de viatgers que feien 3 o més escapades a l’any a un 54%.

Una radiografia positiva de la qual Olivia Fontela, directora de màrqueting d’EscapadaRural, destaca “hem tancat 2023 amb excel·lents dades per al turisme rural, fins i tot superant dades precovid, la qual cosa ens indica que el sector es troba en un moment de consolidació i maduresa”. L'experta, al seu torn, preveu que l'interès pel turisme rural continuï augmentant: “Per a 2024 tenim perspectives que continuï creixent, però d'una manera més sostinguda”.

Aquesta 9a edició, l'Observatorio del Turismo Rural analitza les respostes de 10.778 viatgers rurals, el 17% catalans, i de més de 1.200 propietaris d'allotjaments rurals, el 15% dels quals tenen l’allotjament a Catalunya.

Sens dubte, i en paraules del Dr. Enric López C, codirector de l'Observatori del Turisme Rural professor i investigador del CETT-UB, “el nostre projecte de recerca aporta aquest tipus de dades úniques i de gran valor - com el de la despesa en turisme rural- que posa a l'abast de tots els actors del sector perquè els ajudin en la seva presa de decisions en màrqueting, disseny d'experiències, etc.”.


6 tendències en turisme rural

1. Complement vacacional

Durant la Covid, el turisme rural era pràcticament l'única opció possible per a viatjar, el que va fer que moltes persones es decantessin per aquesta mena de vacances, alguns repetint i altres iniciant-se. Una vegada recuperada l'absoluta normalitat, veiem que aquestes persones han incorporat les escapades de turisme rural en el seu calendari d'activitats i sortides com a complement ideal a una altra mena de vacances.

És a dir, no existeix una dicotomia entre triar turisme rural i el d'un altre tipus, com poden ser els viatges a l'estranger i les destinacions de sol i platja, sinó que actualment totes dues modalitats es combinen, sent les escapades de turisme rural l'opció preferida per a caps de setmana i ponts amb una durada mitjana de 2,7 nits a les escapades rurals fetes a Catalunya.

Concretament, el 50% dels viatgers que ha fet estades rurals a Catalunya afirma que dues nits d'estada ha estat la durada més habitual en les escapades realitzades en 2023. Aquest percentatge arriba al 73% si sumem els que pernocten normalment una o tres nits.

2. Perspectives de creixement per al 2024

Les perspectives en el sector del turisme rural per al 2024 són positives i el 92% dels viatgers rurals catalans afirma tenir previst anar d'escapada rural al llarg de l'any. D'aquests, el 61% manifesta tenir previst realitzar dues o tres escapades rurals fins a desembre de 2024, mentre que el 28% es decanten per realitzar més de tres.

La xifra de predisposició dels catalans a repetir ha crescut 12 punts respecte als catalans que van fer aquesta mateixa afirmació per a 2023.

D’altra banda, un 16,5% dels viatgers que té previst fer turisme rural el 2024 afirma que vol visitar Catalunya en alguna de les seves escapades i, dins del territori, Girona és la província que genera més interès (59%), seguida de Lleida (37%), Barcelona (27%) i Tarragona (25%). La procedència d’aquests viatgers rurals és principalment de la mateixa comunitat autònoma (55%), però també ens volen visitar des de la Comunitat Valenciana (12%) i la Comunitat de Madrid (12%), així com del País Basc (5%).

3. Motivació pel descobriment

Les principals motivacions per a practicar turisme rural han canviat i si abans la motivació era fer turisme rural per a gaudir d'entorns aïllats buscant tranquil·litat, actualment les persones que venen a fer turisme rural a Catalunya declaren, en primer lloc (32%) l'interès per conèixer pobles i tradicions.

El segon motiu més esmentat és que el turisme rural permet estar amb un grup nombrós (16%), i el tercer motiu és que constitueix una via de desconnexió del dia a dia (14%). També cal destacar el quart motiu que més anima a practicar turisme rural: que es tracta d'una mena de viatge que es pot realitzar molt sovint i durant tot l'any (12%).

En aquest sentit, Olivia Fontela, directora de màrqueting d’EscapadaRural, explica que “les escapades rurals són senzilles d'organitzar i podem triar destins prop del nostre domicili habitual, la qual cosa facilita molt que es puguin fer sovint, a diferència d'altres tipus de viatge que requereixen llargs desplaçaments i, en conseqüència, més dies, més pressupost i més temps de preparació”.

4. Confort amb extres

Certament, quan anem de turisme rural no volem renunciar a les comoditats del nostre dia a dia, però també busquem aquelles instal·lacions de les quals no solem gaudir en el nostre habitatge habitual i que solen ser el reclam dels allotjaments.

A la tardor i hivern, que la casa rural disposi de calefacció és el més valorat pel 21% dels viatgers; no obstant això, que hi hagi llar de foc és l'extra indispensable per a un 15%. Per altra part, a la primavera i estiu els gustos canvien: que la casa rural tingui piscina (19%) o bé que disposi de jardí (17%), són els extres més esmentats com a indispensables.

Cal destacar que el fet que la casa rural permeti l’entrada de mascotes és un servei que un 10% dels viatgers rurals té en compte com a motiu principal per a triar el seu allotjament.

5. Refugi climàtic

Les persones que practiquen turisme rural provenen, principalment, de grans ciutats - de Barcelona en el cas dels viatgers rurals catalans - i el que busquen a l'estiu - sigui per a passar les vacances o teletreballar - és un destí que els permeti fugir de la calor i trobar temperatures més fresques. Per aquest motiu, veiem que les destinacions més desitjades per a anar de turisme rural en 2024 tenen en comú que, en els mesos més calorosos de l'any, solen registrar temperatures més baixes.

Les destinacions més esmentades pels viatgers rurals catalans per a visitar en les seves escapades rurals d'enguany són: Girona (37%), Osca (29%), Astúries (26%), Lleida (24%) i Cantabria (21%).

6. Reserves d’última hora

El 55% dels propietaris d'allotjaments rurals afirma que les reserves per a 2023 han arribat amb menor antelació que les de 2022. Concretament, un 50% de les reserves han arribat amb menys d'un mes d'anticipació.

Les dades d'ocupació registrades a EscapadaRural al llarg dels diferents ponts o festius de 2023 mostra aquesta mateixa tendència amb creixements de 10 punts d'ocupació en el mes previ.

Aquesta tendència també va molt lligada al clima, atès que una onada de calor o de fred inesperada pot motivar que organitzem una escapada amb poca antelació, bé per a gaudir de la neu o per a traslladar-nos a entorns menys càlids.

Oportunitats per al sector del turisme rural

L'anàlisi de les anteriors tendències extretes, gràcies a les dades de l'Observatorio del Turismo Rural elaborat conjuntament per EscapadaRural, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy i Netquest, ens porta a detectar dues oportunitats que són clau per al continu creixement del sector del turisme rural.

- Autenticitat com a principal reclam per al viatger

La vida als pobles catalans manté una essència altament atractiva per al visitant rural que allò que busca és precisament aquesta descoberta de noves tradicions i cultura. I tot que el seu dia a dia transcorre més enllà de l’afluència de viatgers, un 36% dels propietaris d’allotjaments rurals a Catalunya manifesten que el turisme rural ajuda a que certs establiments (bars i restaurants, supermercats, forns…) hagin pogut mantenir-se oberts.

A més a més, un 17% indica que aquesta arribada de viatgers rurals ha impulsat la creació de nous negocis en els darrers dos anys en el poble on s’ubica l’allotjament, fonamentalment altres allotjaments rurals (79%), però també empreses d’activitats d’oci (39%) i bars i restaurants (29%).

- L'oferta turística com a palanca per a impulsar la desestacionalització

Encara que sabem que el viatger centra les seves escapades en caps de setmana, ponts i moments de temporada alta com a Setmana Santa o estiu, podem anar de turisme rural en qualsevol moment de l'any.

Els mateixos propietaris d’allotjaments rurals a Catalunya reconeixen la necessitat d'impulsar aquest factor desestacionalitzador del sector, i davant d’aquest repte sorgeix una oportunitat: identificar, oferir i donar a conèixer una experiència turística - tant per part de les destinacions com dels propietaris - adaptada a les diferents èpoques de l'any i públics és una oportunitat clau per a atreure visitants rurals i augmentar l'ocupació.

El Dr. Enric López C., codirector del OTR i professor i investigador del CETT-UB, destaca que “la diversitat d'experiències en el turisme rural és crucial per a desestacionalitzar aquest sector. Oferir opcions que abastin des d'activitats agrícoles fins a experiències culturals, enogastronòmiques, esportives, etc. contribueix, sens dubte, a atreure visitants en diferents èpoques de l'any, generant un flux turístic més constant i sostenible per a les comunitats locals”.

Nota Metodològica de l'Observatori de Turisme Rural

Dades de penetració del turisme rural a Espanya: Mostra de 1.000 entrevistes a individus de 18 anys o més, d'àmbit nacional. Per a un nivell de confiança del 95,5 % i en les condicions habituals de mostreig p=q=50%. La marge d'error és de ± 3,14%.

Les dades dels viatgers de l'Observatori del Turisme Rural s'han extret mitjançant la realització d'una enquesta en línia administrada per Netquest, col·laborador de l'Observatori del Turisme Rural, a una base de dades nacional de viatgers d'EscapadaRural. L'enquesta ha estat contestada per 10.778 persones, i el camp ha estat realitzat entre el 3 i el 31 d'octubre de 2023. Donat un univers de 15,6 milions i el nombre de respostes, el nivell de confiança és del 95%, i l'error mostrejar és del 0,94%.

Les dades dels propietaris de l'Observatori del Turisme Rural s'han extret mitjançant la realització d'una enquesta en línia administrada per Netquest, col·laborador de l'Observatori del Turisme Rural, a una base de dades nacional de propietaris d'allotjaments rurals publicats a EscapadaRural. L'enquesta ha estat contestada per 1.236 propietaris, i el camp ha estat realitzat entre el 4 i el 30 d'octubre de 2023. Donat un univers de 18.000 i nombre de respostes, el nivell de confiança és del 95%, i l'error mostrejar és del 2,7%.