“Guanyar el Premi Jove Xef de Menorca és una recompensa a l’esforç dedicat al Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques”
Pau Sintes Juanico té 21 anys i és d’Alaior, un petit poble de Menorca. Està estudiant el 4t curs del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT. Les seves aficions són cuinar per als seus amics i família, anar a buscar bolets, pescar i fer excursions per la costa de l’illa. Recentment, ha guanyat el Premi Jove Xef de Menorca 2022.
Gastronomia de Menorca
Què suposa haver-te endut aquest reconeixement?
Al principi, un “boom” de felicitat enorme. És un orgull com a menorquí i cuiner rebre aquesta distinció i, en part, una recompensa a tot l’esforç que he dedicat aquests quatre anys de formació i treball per treure-hi el màxim profit al grau. També és un homenatge a la cuina de la meva àvia i la meva mare, que són les que han fet que les meves arrels de cuina menorquina siguin les que són. Els estaré eternament agraït.
Et tocarà representar Menorca i la seva gastronomia a l’European Young Chef Award. Com encares la fase final?
En primer lloc, m’he agafat el repte amb una gran responsabilitat i respecte cap a la gastronomia menorquina i la comunitat de l’illa en general. En segon lloc, considero que és una experiència molt enriquidora en l'àmbit personal per conèixer i intercanviar moments amb joves cuiners de les diferents regions europees de gastronomia.
En el concurs, hi vas presentar un plat inspirat en el poema ‘En aquesta cala’, de Gumersind Riera. Com el vas plantejar i com el vas materialitzar?
El poema que vaig escollir de Gumersind Riera parla d’un nen que juga en una cala amb una barca de suro i un dia el mar s’emporta la barca i amb ella la infantesa del nen. Em vaig sentir molt identificat amb aquest poema. Vaig simular la cala al plat amb un saltejat de plantes silvestres de costa (fonoll marí, salicòrnia i espàrrecs) en el qual que hi havia una barca representada amb una quenelle de tàrtar de peix de roca soasada i amb una pell del mateix peix cruixent deshidratada i suflada que feia de vela. A més, l’acompanyava un dau de peix cuinat a baixa temperatura i un dau fregit amb farina d’espines de peix, producte que estem desenvolupant al Treball Final de Grau sobre aprofitament de subproductes pesquers amb Mikel Díez i Felipe Celis. Amb tot això el jurat tenia una gerreta amb suquet de peix, que era el mar, i un cop s’incorporava al plat es feia naufragar la barca com al poema.
Estudiar Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT
Al CETT, hi estudies el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques. Per què et vas decidir per aquest grau?
Sempre m’ha agradat molt la cuina, però mai no m’havia plantejat estudiar res relacionat. Inicialment, volia estudiar Nutrició i Dietètica o Tecnologia dels Aliments, però quan vaig descobrir la carrera en unes portes obertes a Menorca i vaig veure que combinava la part de cuina amb la branca científica, vaig tenir clar que aquest grau estava fet per a mi i no anava a deixar perdre l’oportunitat. No me’n penedeixo gens.
Què t’aporten aquests estudis?
T’aporten una visió general, científica i real del que és la gastronomia. General, perquè engloba tots els àmbits com l’estudi de producte, la percepció de les persones, tots els tipus de cuines i tècniques i tot el que rodeja el món culinari. Científica, perquè et permet entendre el perquè de tots els processos i reaccions que passen a la cuina i resulta molt útil a l’hora d’optimitzar temps i processos. I real perquè et prepara al 100% per al món laboral actual, que és el més important. Per exemple, incorporant eines molt útils de gestió aplicades a projectes pràctiques reals com el Pop Up que vam fer fa poc.
Has pogut fer pràctiques amb el grau?
Sí, cada any he pogut fer pràctiques que m’han aportat molt a escala personal i professional. Les que em fan més il·lusió, però, són les que faré com a CETT Alumni de gener a abril del 2023 al Celler de Can Roca a Girona.
Què li diries a una persona que contempla estudiar el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, però encara no ha fet el pas?
Jo l’animaria, que no tingui por i que s’endinsi en aquest món de la gastronomia, que és molt bonic i que està canviant cada vegada més cap a la sostenibilitat humana. A més, un cop acabat el grau, s’adquireix un perfil professional molt atractiu per a les empreses, que ja l’estan valorant molt.
Com et veus laboralment d’aquí a cinc anys?
Si no és d'aquí a cinc anys potser d'aquí a deu, em faria molta il·lusió poder estar gestionant un petit local de cuina menorquina innovadora i creativa al meu poble i cuinar per a la meva gent. Abans, però, voldria haver passat per grans restaurants per aprendre i formar-me de grans professionals del sector. A part, em fa molta il·lusió ser professor de cuina, ja que sempre m’ha agradat molt transmetre coneixement. De fet, tinc previst estudiar el màster de professorat el setembre de 2023.