“El Màster en Turisme LGTB omple un buit per primera vegada a escala mundial”
Núria Abellan Calvet és la coordinadora del Màster en Turisme LGTB del CETT-UB. La primera edició del màster va començar el mes passat. L’objectiu és formar professionals reflexius i crítics capaços d’entendre les particularitats del col·lectiu LGTB a partir de l’adquisició de coneixement actualitzat i especialitzat per gestionar empreses i destinacions més inclusives i sense discriminacions.
Màster per transformar el turisme
A qui es dirigeix aquest màster i quines sortides professionals té?
Aquesta formació es dirigeix a totes aquelles persones que treballin o que tinguin intenció de treballar en l’àmbit turístic. La visió que aporta aquest programa a les persones que volen entrar o que ja es troben en l’àmbit turístic implica conèixer aquest sector a fons i repensar-lo, per poder-lo transformar. Per aquest motiu al màster hi tenen cabuda persones senzillament interessades en el sector turístic des de la perspectiva LGTB; persones que desitgin aplicar els coneixements tant des de l’àmbit privat com el públic, així com aquelles que vulguin emprendre en alguna activitat especialitzada en la comunitat LGTB i el turisme. És per això que les sortides d’aquest màster són extremadament variades, com ara emprenedoria, consultoria, assessoria en empreses especialitzades, formació, recerca, creació de productes i experiències, i gestoria turística en destinacions turístiques, entre d’altres.
Per què cal un màster d’aquestes característiques?
El Màster en Turisme LGTB omple un buit que és urgent abordar, i és el primer cop a escala mundial que es fa. Així doncs, aquest màster pretén aglutinar el coneixement actual, i escàs, que es té sobre la comunitat LGTBIQ en turisme. Sabem que el turisme actualment no és igual per tothom, i que inclou discriminacions i violències cap a diversos col·lectius, com ara la comunitat LGTBIQ, en conjunt però també individualment segons cada identitat que conforma aquest paraigües. Per això, poder aglutinar l’estat actual d’aquesta temàtica també ens permet veure els buits de coneixement i treballar per generar-lo. Aquest Màster té la visió de transformar el turisme, i aconseguir conscienciar a presents i futurs professionals per aconseguir que aquest sector sigui divers i doni la benvinguda a tothom.
Per què Màster en Turisme LGTB i no pas LGTBI, LGTBQ o LGTBQ+?
Els acrònims que s’utilitzen per fer referència a la comunitat són múltiples, i canvien segons la zona, l’idioma, l’edat de les persones que l’utilitzen i el context, entre moltes altres. Aquest programa porta per nom Màster en Turisme LGTB amb la vista posada a que sigui una denominació temporal. Actualment, en els estudis en turisme existeix molt poc coneixement sobre la comunitat, i la major part fa referència a homes gais, i en menor mesura, dones lesbianes i dones trans. Existeix molt poca literatura, tant científica com gris, que tingui en compte les experiències de les persones intersexuals, queer, asexuals i gènere fluid, entre moltes altres identitats. És per això que pretenem que el nom de Màster en Turisme LGTB sigui temporal, per començar a generar coneixement i poder ampliar-ne les sigles.
Màster online
Quina metodologia s’hi empra?
Es tracta d’una formació que l’alumnat pot seguir amb total flexibilitat: és un màster en línia, sense sessions en directe. El programa es troba dividit en quatre grans blocs temàtics, que anomenem mòduls, que alhora estan dividits en temes. Dins de cada tema l’alumnat hi trobarà diverses maneres d’aprendre, com ara documents textuals i audiovisuals de diversos tipus. A més, també s’han de desenvolupar diverses activitats, que tenen l’objectiu de fonamentar els coneixements que s’adquireixen al llarg de la formació.
Què aporta la implicació de l’Ajuntament de Barcelona al màster?
L'Ajuntament de Barcelona ha estat un eix vertebral per la creació d’aquest màster, que ha donat suport incondicional a la iniciativa. Aquesta col·laboració s’emmarca en la voluntat compartida de l’Ajuntament de Barcelona i del CETT-UB d’apostar per la creació de coneixement i la oferta formativa que liderin la transformació del turisme per arribar a ser un sector que situï la igualtat i la diversitat al centre. A més, l’Ajuntament de Barcelona ha possibilitat l’accés al Grup Treball Turisme LGTBIQ+, que poc a poc anirà donant impuls a les futures edicions d’aquest Màster. A través de l’Ajuntament i d’aquest Grup de Treball hem pogut també entrar en contacte amb moltes empreses de la ciutat que treballen per situar el turisme LGTB, així que ha esdevingut un vehicle clau per connectar l’acadèmia, les institucions públiques i les institucions privades.
S’hi poden fer pràctiques?
Un dels múltiples objectius d’aquest màster és poder mirar al futur amb la voluntat de crear una xarxa de professionals que tinguin experiència i coneixement al voltant del turisme LGTB. És per això que des del CETT treballem constantment per ampliar la xarxa de professionals que puguin oferir pràctiques i ofertes laborals a l’alumnat que el cursi.