Fotografia de: Alta Cuina i Innovació Gastronòmica | CETT
Universitat de Barcelona

“Ciències Culinàries i Gastronòmiques és una formació 360° del món de la gastronomia”

25.04.2022
 
“Ciències Culinàries i Gastronòmiques és una formació 360° del món de la gastronomia”

Júlia Solsona Rocabert té 24 anys i va néixer a Barcelona. Sempre ha tingut interès en la cuina i l'art. Va estudiar el batxillerat artístic a l'Escola Massana i, posteriorment, el grau universitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT. Quan va acabar els estudis universitaris, va participar en diferents processos de selecció, entre els quals hi havia el Talent Track Program a Europastry. Actualment, treballa com a R+D Bread Technician al centre d'innovació d’Europastry a Sant Joan Despí. Prepara, exposa i explica els productes de la companyia a actuals i futurs clients. Alhora, elabora i presenta possibles aplicacions culinàries d'aquests productes per donar-los més versatilitat i facilitats als seus clients. Recentment, ha visitat el CETT per explicar la seva experiència a alumnes del grau.


Estudiar cuina i gastronomia

Per què vas estudiar el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT?

Quan vaig acabar el batxillerat artístic, tenia clar que em volia dedicar al món de la gastronomia. Buscava uns estudis que em permetessin accedir a feines amb el màxim nivell de qualificació en aquest àmbit professional. El grau m'oferia una part culinària important, però també donava la possibilitat de formar-me en gestió de la restauració, història gastronòmica, estratègies de màrqueting i comunicació, procés creatiu, gestió d'equips, etc. Aquesta formació de 360° del món de la gastronomia em va fer decantar pel Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, ja que no estava enfocada únicament al món culinari, sinó que m’obria més portes a escala laboral en el món gastronòmic.

Per quina menció del grau et vas decantar i per què?

Comparant les assignatures de les dues mencions, em van agradar més la de Direcció d’Alta Cuina i Innovació Gastronòmica. És per això que vaig escollir aquesta menció. Vaig valorar que tenien un sentit més pràctic i que estaven més enfocades al món professional. En aquell moment, ho vaig sentir així, tot i que actualment estic treballant en una indústria alimentària. Al final, tots ens graduem amb el mateix títol i escollir una menció o una altra no ens tanca portes en el nostre futur professional.

Què t’ha aportat aquesta menció pel que fa a coneixements?

Aquesta menció em va aportar especialització en tècniques culinàries d'avantguarda per donar valor i diferenciació a les ofertes gastronòmiques. Em va ajudar a desenvolupar la creativitat i la innovació davant reptes que es plantejaven a classe. Jugues amb les interaccions dels aliments i experimentes noves textures i combinacions de sabors. També em va permetre adquirir la visió econòmica i financera que implica una empresa de restauració.


Treballar en el sector gastronòmic

Quines portes t’ha obert?

Aquesta formació t'obre un ampli ventall de possibilitats per accedir a llocs de feina vinculats a l'alta cuina i a la indústria alimentaria. És una formació global i àmplia que permet ocupar diferents llocs de feina en diferents àmbits. Aquest és el gran avantatge: segons el que a tu t'agradi, podràs triar tu mateix cap a on et vols dirigir. Aquest és un punt molt valuós i que ens dona moltes oportunitats a l'hora d'escollir un lloc de feina. Crec que moltes posicions actuals estan buscant el nostre tipus de perfil i som nosaltres mateixos els encarregats de donar-nos a conèixer i de demostrar que sortim molt ben qualificats. Fins i tot diria que a partir del nostre grau es podrien crear noves posicions laborals especifiques que, ara per ara, encara no s’han definit.

Vas poder optar a unes pràctiques ajustades a la menció?

I tant. De fet, les darreres pràctiques realitzades es van plantejar com l'opció d'anar a Madrid per fer una estada durant un mes col·laborant en la realització del Pop Up organitzat pel restaurant Mirazur. Va ser una experiència molt enriquidora tant en l'àmbit personal com professional. D’una banda, marxar fora durant un període de temps compartint el dia a dia amb companys del teu mateix grau com amb companys del cicle de sala sempre t’ajuda a evolucionar. D’altra banda, vaig estar a la partida de les postres on vaig gaudir i aprendre molt. Recordo que aquell mateix any Mirazur va ser nomenat el millor restaurant del món. Això implicava per a mi un gran reconeixement curricular i ho deia a cada entrevista de treball que feia!

Quins consells donaries a algú que vulgui estudiar el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques?

Li diria que aprofités moltíssim les pràctiques per provar diferents coses i veure què li agrada i què no. A vegades, tan útil és saber el que t'agrada com el que no t’agrada! Amb cada pràctica que fas, aprens coses noves i visualitzes el camí que vols seguir, allò que t'agrada, allò que no, el que et va millor... També li diria que aprofites el renom que té el CETT per emportar-se el màxim de contactes possibles. I sobretot, que gaudeixi al màxim la vida universitària, que després quan comences a treballar la trobarà a faltar!

Com veus el teu futur laboral?

Soc una persona bastant dinàmica i que no m'agrada gens sentir que estic fent una rutina diària. Per sort, ara soc en una posició absolutament dinàmica: en un segon et poden canviar tot el que tenies previst, cosa que ja m'agrada. Tinc clar que no em vull estancar, que vull continuar creixent. Quan m'avorreixi o tingui una rutina, necessitaré canviar de posició. No tanco portes a res. De moment, estic contenta amb la meva trajectòria i amb on soc, però això no vol dir que ja em quedi parada, tot el contrari. El dia a dia em serveix per definir el que vull i marcar-me les meves pròpies fites professionals dia a dia, pas a pas...

grau cuina gastronomia barcelona

Júlia Solsona ha explicat la menció que va estudiar a alumnes del CETT