Fotografia de: Màster Turisme Sostenible i Responsable Barcelona | CETT
Universitat de Barcelona

"El màster del CETT ha aportat molt a la meva carrera professional: entenc millor el sector turístic i la importància de la sostenibilitat"

02.06.2023
 
"El màster del CETT ha aportat molt a la meva carrera professional: entenc millor el sector turístic i la importància de la sostenibilitat"

Roberto Molero Tizón treballa actualment al Departament de Producte de GrandVoyage. Com a Travel Experience Manager, les seves responsabilitats inclouen donar suport en la creació de viatges que es publiquen a la pàgina web, així com crear, modificar i actualitzar les tarifes utilitzades per a la cotització dels viatges. A més, col·labora en la creació dels viatges dins de l'aplicació utilitzada pels clients i ofereix suport en les negociacions amb receptius i DMCs. Recentment, Roberto Molero ha cursat l'especialització de Turisme Responsable i Sostenible del Màster Oficial de Direcció d'Empreses Turístiques del CETT-UB.


Estudiar màster de turisme

Quina és la teva trajectòria acadèmica i professional fins a arribar a fer el màster al CETT?

Vaig estudiar Enginyeria Empresarial a la Universitat del Pacífic, a Lima, Perú. Durant els meus estudis, vaig fer alguns cursos addicionals, com una especialització en Power BI i un curs sobre la metodologia Design Thinking per a la Innovació Empresarial. A més, vaig tenir l'oportunitat de treballar com a assistent de recerca a la mateixa universitat. Posteriorment, vaig ocupar el càrrec d'auxiliar de logística a FIBRAFIL, una empresa dedicada a la producció i comercialització d'etiquetes flexogràfiques. La meva trajectòria professional va continuar a Puma, on vaig treballar gairebé 5 anys com a Sales Planning Analyst a l'àrea de Wholesale o B2B, col·laborant amb altres empreses a nivell nacional. Durant aquest temps, vaig aconseguir duplicar el negoci d'un dels clients més grans de l'empresa, treballant estretament amb el gerent de comptes clau. A més, vaig emprendre la meva pròpia agència de viatges anomenada Yellow Chilli Adventures Perú SAC, centrada en estudiants d'intercanvi.

Per què decideixes cursar un màster d'aquesta temàtica i per què decideixes estudiar al CETT?

Després de la meva experiència emprenedora a Perú, vaig decidir que, si continuava amb els meus estudis, havien d'estar relacionats amb el turisme sostenible, que genera un impacte positiu no només a nivell econòmic, sinó també ambiental i social. Per aquesta raó, vaig optar per realitzar un màster al CETT. Vaig investigar i vaig descobrir que el CETT era un dels millors llocs per adquirir coneixements en aquest camp que em passiona.

Com descriuries la teva experiència durant la realització del màster? Quins elements de valor destacaries del programa i de la teva experiència?

La meva experiència durant el màster va ser enriquidora tant a nivell acadèmic com personal. Vaig aprendre molt sobre el sector turístic, adquirint coneixements que abans no tenia. Destacaria la qualitat dels professors, els quals van compartir la seva experiència i coneixements en els diversos temes estudiats. A més, vaig poder aprendre sobre l'aplicació de la sostenibilitat en el sector turístic. També valoro l'oportunitat d'haver conegut persones de diferents parts del món, la qual cosa va enriquir la meva experiència personal.

Sostenibilitat i turisme

Què creus que ha aportat el màster a la teva carrera professional i al teu desenvolupament personal?

El màster ha aportat molt a la meva carrera professional. M'ha ajudat a comprendre millor el sector turístic i la importància de la sostenibilitat en ell, tant a nivell general com aplicat a la indústria. Vaig aprendre com el turisme pot beneficiar les comunitats quan es gestiona de manera responsable i sostenible. A nivell personal, el màster m'ha permès créixer, sortir de la meva zona de confort i ampliar la meva xarxa de contactes, en conèixer persones de diferents cultures i tradicions. També m'ha donat l'oportunitat de ser més empàtic en comprendre diferents punts de vista i opinions.

Quin creus que ha de ser el perfil i quines competències i habilitats ha de tenir un/a jove per dedicar-se a la creació de grans viatges?

En la meva opinió, una persona que es dediqui a la creació de grans viatges ha de tenir un perfil creatiu i curiós. Ha d'estar disposada a aprendre contínuament i tenir la capacitat de pensar de manera innovadora per crear experiències i rutes noves i emocionants.

Com convencem els joves perquè cursin estudis relacionats amb el turisme? Què li diries a una persona que vol dedicar-se al que et dediques tu?

Més que convèncer les persones, considero que és important ser transparents en presentar xerrades sobre el sector turístic. Hem de mostrar tant els beneficis que pot aportar a les persones, les comunitats i la natura, com els reptes que pot implicar (socials, ambientals, etc.). És fonamental ensenyar-los que no tot és perfecte, però que els reptes es poden superar quan es té una veritable passió pel turisme. A algú que vol dedicar-se a aquest camp, li diria que segueixi endavant si realment ho desitja i, en cas contrari, que busqui allò que realment li apassioni.

Quins són els reptes actuals dels destinacions turístics i dels organitzadors de viatges i creadors d'experiències per adaptar-se als canvis tant socials (tecnologia, digitalització, etc.) com els canvis en les demandes dels clients?

Considero que alguns dels reptes actuals inclouen la infraestructura, la capacitació del personal per afrontar i gestionar els canvis, la resistència al canvi per part de algunes empreses i la falta d'una visió global o a llarg termini en algunes organitzacions. És essencial adaptar-se a les noves tecnologies i comprendre les demandes canviant dels clients per oferir experiències turístiques rellevants i de qualitat.