“Cal sensibilitzar la societat perquè s’impliqui en el canvi cap a un sistema alimentari més sostenible"
Paula Gehrig va néixer fa 25 anys a Mannheim, una petita ciutat d’Alemanya, on va viure els primers anys de la seva vida, i ja fa 22 anys que viu a Barcelona. El CETT és casa seva, on va estudiar el Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques i on treballa com a professora del programa de cuina amb la Universitat Woosong, de Corea del Sud. L'apassiona viatjar i conèixer món, descobrir noves cultures i tastar les diferents gastronomies que hi ha arreu. És amant de la fotografia, la música i l’art en general. Aquest curs, ha estudiat el Màster en Gastronomia Sostenible al CETT-UB.
Estudiar Gastronomia Sostenible a Barcelona
Per què vas decidir estudiar el Màster en Gastronomia Sostenible?
Una de les raons principals per les quals vaig estudiar aquest màster va ser perquè vaig veure una clara necessitat de transformació social. Ens trobem en una etapa de canvi, impulsada sobretot per l’evident emergència climàtica i de crisi que estem patint a àmbit mundial. Tant els consumidors com els professionals estem buscant solucions i alternatives per millorar el sector i lluitar per un futur més equilibrat, equitatiu i just per a tothom. Actualment, vivim en una societat altament consumista i despreocupada, poc conscient i poc responsable, molt centrada en els seus drets i poc en els seus deures. Cal sensibilitzar la societat perquè s’impliqui en el canvi cap a un sistema alimentari més sostenible, una societat més inclusiva i un futur més equilibrat. Aconseguir canviar el xip i reactivar la consciència humana des del fons és el primer pas i el més important per encaminar-nos a solucionar el greu problema de desigualtat que tenim a tots nivells (social, justícia, pobresa, alimentari, etc.). Aquest canvi només es pot dur a terme educant en valors. L’educació sempre ha estat i hauria de ser la principal font de transmissió de coneixement i valors i la clau per poder redirigir i conscienciar a la societat sobre les conseqüències que comporta seguir amb el sistema actual i a la vegada demostrar que encara som a temps per fer un canvi i millorar. Vaig pensar que aquest màster m’aportaria les eines necessàries per donar resposta a aquesta necessitat i aplicar-ho al sector de l’educació –on actualment treballo– i formar a futurs professionals amb aquests valors de sostenibilitat i responsabilitat social.
Quins coneixements t’ha aportat?
És difícil descriure en poques paraules tot el que he après al llarg d’aquest curs, ja que no només he après conceptes, mètodes i tècniques, sinó que també he après nous valors. He après a ser més responsable, conscient i coherent amb les meves accions, a analitzar i controlar el que menjo, compro i cuino i donar el valor que els aliments realment es mereixen. La sostenibilitat no és una tendència o un simple moviment, és un fet i un estil de vida al qual ens hem d’adaptar. És una necessitat i un deure. Aquest màster m’ha donat les eines i coneixements necessaris per poder analitzar cada situació i actuar en els tres eixos més importants de la sostenibilitat: les persones, els processos i els productes.
Com creus que el màster pot influir en la teva carrera professional?
La gastronomia sostenible és una necessitat, i cada vegada més les empreses del sector de la restauració i alimentació estan buscant professionals amb aquest perfil i coneixements, que puguin analitzar cada situació i gestionar la sostenibilitat de l’empresa des de diferents eixos. El fet d’haver estudiat aquest màster m’aporta aquesta diferenciació respecte a la resta de professionals, amb coneixements de gestió i innovació per oferir les solucions que el sector i l’empresa precisin en cada moment. Per altra banda, el fet de treballar en el sector de l’educació m’ofereix l’oportunitat de poder transmetre aquests coneixements i valors apresos als meus estudiants i companys, amb l’objectiu de poder transformar a poc a poc l’entorn i educar a prendre consciència de les accions i les conseqüències que aquestes desencadenen en l'àmbit social, ambiental i econòmic.
Quina de les dues mencions has fet i per què?
He estudiat la menció en Gestió Gastronòmica, Circular i Accessible. He de confessar que inicialment la menció d’Innovació en Cuina Responsable era la que em cridava més l’atenció, ja que oferien una visió més pràctica i enfocada a la cuina. Finalment, però, em vaig decantar per la primera, pel fet que volia aprendre i conèixer la part de gestió de la gastronomia i obtenir les eines necessàries per a poder gestionar un negoci gastronòmic i transformar-lo cap a un de més sostenible.
Què li diries a algú que està pensant fer aquest màster, però encara no s’ha decidit?
Crec que és important fer el pas i cursar uns estudis com aquest màster, ja que, com he comentat, ens trobem en una situació de canvi cap a la sostenibilitat molt clara i necessària. Li diria que no només està assolint coneixements i recursos a escala personal i professional, els quals ben segur li aportarien gran valor a la seva carrera, sinó que estarà apostant pel futur d’un sector més responsable, coherent, just i conscient. És la nostra responsabilitat com a consumidors, xefs, educadors o gestors lluitar i transformar-nos en agents de canvi d’un moviment que aposta per un futur més sostenible, i aquest màster és el primer pas per aconseguir-ho.
Formació per a apassionats de la gastronomia
El màster només està pensat per a cuiners o xefs?
I ara! Aquest màster és per a tothom que sigui un apassionat de la gastronomia, tant si ets un cuiner o xef com si ets un gestor o consultor. El màster està pensat per a totes aquelles persones que comparteixin aquesta mateixa visió i estiguin disposats a fer el canvi i assolir tots aquests reptes socials, econòmics i ambientals que estem experimentant actualment.
Com et veus laboralment d’aquí a cinc anys?
Caram! La mítica pregunta! No et sabria respondre exactament. A diferència del que passava dècades enrere, on la gent s’establia en una feina o sector laboral i ja s’hi quedava per “fer carrera”, a hores d'ara els professionals hem de ser molt flexibles. Ens hem de formar constantment perquè les necessitats canvien i ens hem d’adaptar per donar respostes a aquests canvis constants. Si bé és cert que m’agradaria que tot fos més pausat, poder enfocar-me en una feina i aprofundir, la vida en qualsevol moment pot fer un tomb i canviar per complet... Però treballi on treballi, una cosa tinc clara: continuaré fent el que faig actualment, transmetre la meva passió, coneixements i valors a totes aquelles persones del meu entorn qui hi estiguin interessades.