"El Premi CETT Emprenedors dóna confiança plena en el projecte Noah"
Edu Iglesias va néixer a Lleida fa 30 anys. Graduat en Direcció d’Empreses Tecnològiques per La Salle Business School i Màster en Direcció Comercial i Vendes per la Universitat de Barcelona, acumula set anys en el món corporatiu enfocat en les vendes. Cris Sánchez té 30 anys. Graduada en Química i Màster en Indústria Farmacèutica per la Universitat de Barcelona, ha treballat en el sector farmacèutic en empreses com Grifols. Tots dos han impulsat Noah, que comercialitza bolets ecològics elaborats amb el pòsit del cafè. Noah ha estat reconeguda pels Premis CETT Emprenedors.
Emprenedoria i start-ups
Noah recol·lecta el pòsit (residu) dels bars, cafeteries, restaurants i màquines de vending, que actualment es llença a les escombraries, i el regenera per crear un substrat idoni on creixen bolets aptes per a l'alimentació, com la gírgola. D’on va sorgir aquesta idea?
Eduard Iglesias (E.I.): Després de llegir el llibre Economia Blava, de Günter Pauli, un economista belga. L’autor proposa un canvi de model econòmic enfocat a aprofitar el que ja ens dona la natura i que no utilitzem. Vam aprendre d’experts que acumulen anys fent-ho amb èxit a Holanda i Sèrbia, i hem decidit iniciar-ho a les nostres terres.
Cris Sánchez (C.S.): El model econòmic actual està basat en la hiperproducció: produir-vendre-llençar-tornar a produir. El problema és que aquesta pràctica habitual sol generar quantitats ingents de residus. És un afer greu per a l’ecosistema, però també per a les administracions, ja que suposa una despesa cada vegada més elevada per gestionar els residus. És una despesa que acabem pagant els contribuents a través d’impostos més elevats.
(E.I.): Si aprenem a reaprofitar part d’aquests residus, podem minimitzar tant l’impacte negatiu al medi ambient com la despesa de les administracions. El que proposem és un canvi: produir-vendre-regenerar-tornar a produir.
Quin impacte positiu per al medi ambient té el vostre projecte?
C.S.: Salvem els residus del cafè de ser abocats a les escombraries. Actualment, gran part d’aquests residus s’incineren. Això provoca unes contaminacions de més de 130 kg de CO₂ per cada 1.000 kg de residus de cafè.
E.I.: Només a Barcelona, els bars, restaurants i cafeteries generen més de 9,8 milions de kg de residus de cafè a l’any. Nosaltres podem evitar aquest greu problema gràcies al fet que reaprofitem aquests residus per produir aliments saludables, els bolets. A més, la nostra missió està enfocada també en divulgar a la població i les administracions de la importància de la bioeconomia circular per a un futur més sostenible.
Com treballeu amb els establiments que generen el pòsit del cafè? Hi guanyen alguna cosa si col·laboren amb Noah?
C.S.: Una mitjana de dues vegades per setmana recollim els seus residus. Els comerços paguen una quota mensual per cobrir els costos de la recollida. A més, guanyen punts de cara a auditories i normativa ISO demostrant que estan fent una adequada gestió dels seus residus i que estan compromesos amb el medi ambient i els ODS.
En quin àmbit geogràfic treballeu? Teniu previst estendre-us per altres territoris?
E.I.: Comencem a Terres de l’Ebre, però estem enfocats a tot Catalunya. La visió és expandir-nos a tot l’Estat espanyol durant els pròxims tres anys. D’altra banda, fa més de dos anys que estudiem xinès mandarí per arribar a aquell mercat a llarg termini.
Quin tipus d’ocupació pot generar Noah en el seu entorn?
C.S.: En menys de tres anys, volem donar feina a més de cinquanta persones internes, però creiem que tenim potencial d’arribar a centenars. La recollida dels residus als establiments donarà moltes oportunitats de treball, a més de la posterior fabricació, preparació i distribució dels bolets. El nostre pla és tenir diferents centres repartits per comunitats autònomes i així garantir el comerç de proximitat.
Premis a l'emprenedoria
Què suposa per a Noah haver guanyat un dels Premis CETT Emprenedors?
E.I.: Confiança plena en el futur del projecte. Tot i que tenim molta feina per fer i moltes coses per millorar, quan una entitat de prestigi com el CETT ha apostat pel nostre projecte, entenem que anem per bon camí. Acabem de començar, però anem a totes. Quins són els reptes imminents de Noah?
C.S.: Enfocar la demanda. Tenim diferents segments on podem oferir els nostres productes: restauració, supermercats, fabricants de productes vegans, e-commerce propi… Hem de validar cadascun dels segments de mercats i decidir cap on enfocar-nos.
Com imagineu Noah d’aquí a cinc anys?
E.I.: Som reconeguts a tot el territori espanyol com l'empresa de referència d’alimentació de proximitat. Donem feina a més de 500 persones i ja ens hem expandit a Europa. Estem recollint els pòsits del cafè de les màquines de vending d’algunes de les grans empreses de l’Ibex-35 i hem arribat acords amb les administracions de Barcelona, Madrid i València per educar i divulgar la importància d’un canvi de model de gestió de residus.