"Bumerang va néixer amb la idea de portar el que el dia d'avui experimentes amb Netflix o Spotify a l'embalatge".

22.01.2024
 

Oriol Segarra és el fundador i CEO de Bumerang, un dels projectes vencedors dels últims Premis CETT Emprenedors. La seva passió pel surf, les ganes de solucionar problemes reals i les ganes d'emprendre van fer que, el 2019, després de diversos anys treballant com a consultor de sostenibilitat i activista en àmbits de residus, es llancés a la piscina de l'emprenedoria amb Bumerang.

Bumerang a la Jornada d'Emprenedoria

Bumerang és una empresa basada en l'economia circular que fa servir la tecnologia, la psicologia i el pensament sistèmic per eliminar el plàstic d'un sol ús del menjar i beguda per portar a través de la innovació en sistemes de reutilització. Com tangibilitzeu els valors que esmenteu a la web "Compromís, honestedat i excel·lència"?

Oriol: Totes les nostres dades de sostenibilitat són mesurades i podem posar-les a la palestra. A part de la sostenibilitat també treballem els altres aspectes de l'empresa que no són menys importants com és el tracte amb els nostres clients i proveïdors, la governança, la compatibilitat de vida dels nostres empleats, etc. Tot això ho fem a través de treballar amb la certificació B-Corp., la qual vam aconseguir al setembre 2022 i que ens avala no només com una empresa amb un model de negoci d'impacte sinó que mira els altres vessants de l'empesa.

I la sostenibilitat? Quin impacte té el vostre producte al medi ambient?

O: El que cal entendre de Bumerang és que la innovació del model de negoci és el principal impacte positiu que creem en la societat. La societat actual ha de deixar de consumir productes i d'acumular i passar a un model de servei. Bumerang va néixer amb la idea de portar el que el dia d'avui experimentes amb Netflix o Spotify a l'embalatge. El fet que els nostres clients puguin llogar els nostres envasos només quan els necessiten sense haver de comprar-los té l'impacte més gran i positiu. A nivell més tangible, sabem que cada utilització d'un envàs Bumerang evita 33 g de plàstic o cartó i 20 g de Co2e.

Com funciona Bumerang? Les empreses col·laboradores obtenen algun benefici?

O: És molt senzill: com a consumidor només t'has de descarregar l'app mòbil, buscar un lloc que tingui el nostre servei habilitat i quan demanis el teu cafè o menjar per emportar dir que te'l posin en Bumerang. En aquell moment amb la nostra app escaneges el codi QR dels envasos i tens 15 dies per retornar l'envàs a qualsevol punt de la nostra xarxa. No es cobra cap dipòsit a l'usuari llevat que passats aquests 15 dies no hagi retornat l'envàs. De cara a les empreses, el benefici és doble: evitar residus d'envasos d'un sol ús i un estalvi a escala econòmica, ja que la utilització de Bumerang pot suposar un estalvi de fins a milers d'euros en comparació amb la compra d'envasos d'un sol ús.

Us assessorarà Toni Mascaró, CEO d'EMascaró i Montserrat Peñarroya, CEO de QuadrantAlfa. Que creieu que podeu aprendre dels vostres mentors?

O: Moltes vegades emprendre es basa a prendre decisions, moltes d'aquestes les fem en àrees en què els fundadors no tenim experiència, treballar amb gent com el Toni o la Montserrat ens ajudarà a poder accedir a un nivell d'experiència en àrees com el màrqueting o la comunicació que ara com ara no tenim, és a dir, prendre millors decisions en àrees estratègiques.

Què significa per a Bumerang haver guanyat un dels Premis CETT Emprenedors? Quins són els reptes imminents per a Bumerang?

O: Un reconeixement i un impuls. Avui dia estem desenvolupant dos nous productes que ampliaran el tipus de clients que ens podem adreçar, no puc especificar on innovarem, però seran disruptius en el mercat dels envasos reutilitzables. El següent serà arribar a aquests clients i obrir nous projectes.

Com imagineu Bumerang d'aquí a cinc anys?

O: Bumerang estarà present en la majoria d'establiments on s'oferti menjar o begudes per emportar i estarem disponibles a Portugal i Itàlia.