Celebra Sant Jordi al CETT!
El 2024 marca el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes valencians més estimats i influents del segle XX. Reconegut amb la Creu de Sant Jordi el 1982, Estellés va ser periodista, escriptor i un dels poetes en llengua catalana més representatius del segle XX.
El poeta valencià és també considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i recordat com el poeta més gran que ha donat el País Valencià des del segle xv fins a l’actualitat; és a dir, des de l’època d’Ausiàs March i Roís de Corella. Us deixem una entrevista que li van fer al programa 'Identitats'de TV3 el 1987. La seva poesia, impregnada d'una profunda sensibilitat i compromís amb la llengua i la cultura catalana, va capturar l'esperit del poble valencià durant èpoques de censura i repressió.
Un dels seus poemes més emblemàtics, "La rosa de paper" publicat el 1978 i que us deixem més avall, simbolitza la lluita per la llibertat d'expressió i la preservació de la identitat cultural en temps de dictadura. La "rosa de paper" representa les publicacions en català que, malgrat la censura, continuaven circulant i mantenint viva la flama de la cultura en els llars de la gent.
La rosa de paper
Vicent Andrés Estellés
Ella tenia una rosa,
una rosa de paper,
d'un paper vell de diari,
d'un diari groc del temps.
Ella volia una rosa,
i un dia se la va fer.
Ella tenia una rosa,
una rosa de paper.
Passaren hivern i estiu,
la primavera també,
també passà la tardor,
dies de pluja i de vent.
I ella tenia la rosa,
una rosa de paper.
Va morir qualsevol dia
i l'enterraren després.
Però al carrer on vivia,
però en el poble on visqué,
les mans del poble es passaven
una rosa de paper.
I circulava la rosa,
però molt secretament.
I de mà en mà s'hi passaven
una rosa de paper.
El poble creia altra volta
i ningú no va saber
què tenia aquella rosa,
una rosa de paper.
Fins que un dia d'aquells dies
va manar l'ajuntament
que fos cremada la rosa,
perquè allò no estava bé.
Varen regirar les cases:
la rosa no aparegué.
Va haver interrogatoris;
ningú no en sabia res.
Però, com una consigna,
circula secretament
de mà en mà, per tot el poble,
una rosa de paper.
Les Viles del Llibre: revitalizando municipios rurales a través del turismo literario
Cada 23 de abril la literatura se convierte en la protagonista indiscutible de las calles y plazas de todas las ciudades y pueblos de Cataluña. La lectura nos habrá acompañado más o menos durante el año, pero, aun así, nos acercamos a tocar y hojear las novedades editoriales como fieras sedientas de cultura. El reto está, sin embargo, en pasar del hábito al hábito; en evitar que los libros sean protagonistas por un día, pero, acto seguido, ocupen un lugar de honor en la mesita de noche, donde permanecen abandonados hasta que, un día, llenos de culpabilidad, decidimos abandonarlos y esconderlos.
Con la intención de que la literatura sea protagonista durante todo el año, en este artículo repasaremos cómo se estructura en Cataluña una de las iniciativas de turismo literario más consolidadas: las villas del libro. Nos habla el director de Investigación del CETT-UB, el Dr. Jordi Arcos Pumarola.
Oferta fòrum
Podeu comprar pa de Sant Jordi al CETT a partir d'avui, dimarts 23 fins divendres vinent. A 4,20 € la unitat.