Celebra Sant Jordi al CETT!
El 2024 marca el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes valencians més estimats i influents del segle XX. Reconegut amb la Creu de Sant Jordi el 1982, Estellés va ser periodista, escriptor i un dels poetes en llengua catalana més representatius del segle XX.
El poeta valencià és també considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i recordat com el poeta més gran que ha donat el País Valencià des del segle xv fins a l’actualitat; és a dir, des de l’època d’Ausiàs March i Roís de Corella. Us deixem una entrevista que li van fer al programa 'Identitats'de TV3 el 1987. La seva poesia, impregnada d'una profunda sensibilitat i compromís amb la llengua i la cultura catalana, va capturar l'esperit del poble valencià durant èpoques de censura i repressió.
Un dels seus poemes més emblemàtics, "La rosa de paper" publicat el 1978 i que us deixem més avall, simbolitza la lluita per la llibertat d'expressió i la preservació de la identitat cultural en temps de dictadura. La "rosa de paper" representa les publicacions en català que, malgrat la censura, continuaven circulant i mantenint viva la flama de la cultura en els llars de la gent.
La rosa de paper
Vicent Andrés Estellés
Ella tenia una rosa,
una rosa de paper,
d'un paper vell de diari,
d'un diari groc del temps.
Ella volia una rosa,
i un dia se la va fer.
Ella tenia una rosa,
una rosa de paper.
Passaren hivern i estiu,
la primavera també,
també passà la tardor,
dies de pluja i de vent.
I ella tenia la rosa,
una rosa de paper.
Va morir qualsevol dia
i l'enterraren després.
Però al carrer on vivia,
però en el poble on visqué,
les mans del poble es passaven
una rosa de paper.
I circulava la rosa,
però molt secretament.
I de mà en mà s'hi passaven
una rosa de paper.
El poble creia altra volta
i ningú no va saber
què tenia aquella rosa,
una rosa de paper.
Fins que un dia d'aquells dies
va manar l'ajuntament
que fos cremada la rosa,
perquè allò no estava bé.
Varen regirar les cases:
la rosa no aparegué.
Va haver interrogatoris;
ningú no en sabia res.
Però, com una consigna,
circula secretament
de mà en mà, per tot el poble,
una rosa de paper.
Les Viles del Llibre: revitalitzant municipis rurals a través del turisme literari
Cada 23 d’abril la literatura esdevé la protagonista indiscutible dels carrers i places de totes les ciutats i pobles de Catalunya. La lectura ens haurà acompanyat més o menys durant l’any, però, així i tot, ens apropem a tocar i fullejar les novetats editorials com feres assedegades de cultura. El repte està, però, en passar del costum a l’hàbit; en evitar que els llibres siguin protagonistes per un dia, però, tot seguit, ocupin un lloc d’honor a la tauleta de nit, on resten abandonats fins que, un dia, plens de culpabilitat, decidim abandonar-los i amagar-los.
Amb la intenció que la literatura sigui protagonista durant tot l’any, en aquest article repassarem com s’estructura a Catalunya una de les iniciatives de turisme literari de més recorregut: les viles del llibre. Ens en parla el director de Recerca del CETT-UB, el Dr. Jordi Arcos Pumarola.
Oferta fòrum
Podeu comprar pa de Sant Jordi al CETT a partir d'avui, dimarts 23 fins divendres vinent. A 4,20 € la unitat.