Actualitat >

"És important que l'alumnat del CETT pugui tangibilitzar que tot el que llencem a l'abocador té un cost social i ambiental molt alt"

16.10.2023
 

El 16 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Alimentació i al CETT volem posar l'enfocament en la gestió responsable dels recursos i la importància d'una educació en valors centrada en la sostenibilitat.

Una experiència educativa on s’expliquen les conseqüències del malbaratament alimentari

El Gastrorecup és una estratègia de sensibilització i conscienciació sobre la problemàtica del malbaratament alimentari en forma d'àpat. Aquest dinar, que esdevingué el passat dilluns 2 d'octubre al CETT, va reunir quaranta-cinc comensals a l'Aula Restaurant del CETT-UB, centre de referència en turisme, hoteleria i gastronomia.

La iniciativa, portada a terme enguany a 18 localitzacions arreu de Catalunya, suposava un repte per als xefs (estudiants del Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques) i per Òscar Teixidó, cap de cuina del CETT: amb aliments en perfecte estat que anaven destinats a l'abocador (per aparença o sobreproducció) havien de preparar un menú degustació consistent d'entrant, primer, segon i postres. "Una gran experiència amb elements educatius on s'expliquen les causes i conseqüències del malbaratament alimentari" comenta Teixidó.

Una iniciativa d'Ada Parellada

El Gastrorecup és una iniciativa impulsada per Ada Parellada, xef i propietària del restaurant barceloní Semproniana. Ávaro Arrieta, coordinador del Màster Universitari en Direcció Hotelera i Restauració, ens explica que una alumni del màster que treballa amb la xef el va contactar, proposant-li fer un àpat al CETT: "Que una alumni ens presenti propostes com aquesta li dona sentit a tot el procés pedagògic i als nostres esforços per cultivar una mentalitat sostenible".

Aquest dinar-protesta, tot i que és una iniciativa puntual, té un altíssim sentit simbòlic perquè llença un missatge molt valuós: la denúncia d'una lògica errònia en el sistema.

"És important que l'alumnat del CETT puguin tangibilitzar que tot el que llencem a l'abocador té un cost social i ambiental molt alt, no únicament econòmic" conclou Arrieta.

El Gastrorecup al CETT-UB

Aula Restaurant

Un menú degustació amb ingredients destinats a l'abocador

"Crear un menú amb ingredients recuperats ha estat tot un repte: requereix creativitat, innovació i una molta bona gestió dels recursos, però per això no deixa de ser una valuosa oportunitat per contribuir a la sostenibilitat i la reducció dels aliments" explica Òscar Teixidó. En total s'ha evitat el malbaratament de 250 kg d'aliments. Els que no es van utilitzar per al Gastrorecup, s'han destinat a l'elaboració de menús al Taller Restauració del CETT.

Uns aliments que els comensals (45 persones) van rebre amb entusiasme, valorant la preocupació per la sostenibilitat i el compromís del CETT-UB contra el malbaratament alimentari. "És crucial educar als futurs professionals de la restauració en els beneficis ambientals i la reducció del malbaratament alimentari".

Aquesta experiència permetrà que més persones, alumnes en el cas del CETT, agafin consciència del problema del malbaratament alimentari. Una experiència amb elements educatius on s'expliquen les causes i conseqüències del malbaratament alimentari.