Pol Gonzalez, Director Fundador de Tort: "En finalitzar el grau, t'obres al món laboral amb la seguretat d'aportar grans idees al sector"
El Pol Gonzalez va néixer a Barcelona i té 27 anys. La cuina sempre ha estat la seva passió i per aquest motiu va decidir estudiar el Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT. Fa poc que ha obert un negoci, Tort, on podràs tastar la truita en tres formats diferents: individual, per compartir o format hamburguesa.
Estudiar el Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques
Ens podries escriure una petita biografia de la teva persona?
Vaig néixer a Barcelona l'any 96 i després de la separació dels meus pares estava a cavall entre Valldoreix i Barcelona. Les meves dues grans aficions han estat els esports i la cuina. Tota la meva vida he estat fent futbol, jugant federat i en un mateix club. Menjar ha estat, és i serà sempre la meva major afició, així com cuinar i fer feliç a la gent a través d'un plat. Poc abans d'entrar al grau vaig poder veure una cuina des de dins per veure si m'agradava aquest món. Va ser una experiència molt enriquidora i dura alhora, però em va fer entendre el bonic que és aquest ofici. Després d'acabar el grau, vaig entrar com a cuiner al restaurant Tragaluz, on vaig acabar sent cap de partida i, quan anava a ser segon, vaig deixar-ho per poder portar com a responsable un nou projecte de restaurant a Avinguda Tibidabo. Va venir la pandèmia i vàrem resistir, fins que un dia vaig decidir deixar la cuina i tirar cap a la vessant empresarial, anant a una start up anomenada Cuick, on estava fent la funció d'assessor-promotor gastronòmic.
Per què vas decidir estudiar el Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques?
El meu interès neix de ben petit. De fet, quan arribava del col·legi, el primer que feia era trucar a la meva mare per saber què podia fer per sopar i algun dia no feia els deures perquè estava cuinant. Menjar i cuinar són dues coses que sempre estaran amb mi, són part del meu ADN i, quan vaig veure que hi havia una carrera de gastronomia a Barcelona, no vaig dubtar en cap moment seleccionar l'opció i poder entrar-hi.
Què destacaries del grau?
El grau et dona una visió molt holística i perifèrica del que és la restauració i el món de la gastronomi. En poder agrupar diferents camps i fer diferents assignatures pots adquirir certs coneixements que fent altres graus o carreres no podries. Amb els coneixements que acabes tenint en finalitzar la carrera i les pràctiques que fas, t'obres al món laboral amb la seguretat de poder aportar grans i diferents coses a les empreses.
Emprendre en gastronomia
Com neix el teu projecte i què et va fer decidir esdevenir emprenedor?
A casa tinc un gran exemple d'emprenedoria: la meva mare a la meva edat va fundar el seu primer despatx d'advocats i la veritat que sempre m'he vist reflectit en ella. Jo tenia clar que volia fer quelcom, muntar alguna cosa pel meu compte i just he vist l'oportunitat de fer-ho, sense tenir temps de dubtar. El projecte neix des del sofà de casa meva. Un diumenge a la tarda nit on volia sopar una truita, vaig veure per Glovo que l'oferta que hi havia era molt escassa, cap marca o restaurant m'identificava amb la seva imatge i gairebé tots els formats eren per compartir entre més de dues persones. Vaig fer un estudi de mercat i un pla de negoci mentre encara estava treballant a Cuick, fins que un dia vaig decidir centrar-me únicament en el projecte i ho vaig deixar tot per llençar-me a la piscina.
Quins consells donaries a algú que aspira a emprendre un projecte o negoci al sector?
Perseverança, esforç i dedicació. La diferència entra una idea és, simplement, si la duus a terme o no. Has de creure en tu mateix, amb la marca que vols desenvolupar i moure't des d'un principi per poder veure si hi ha llum en el túnel. És una carrera de fons, on cada dia és una aventura, on diàriament has de resoldre problemes i imprevistos. Sempre va bé tenir un company de viatge, però en el meu cas jo estic sol. Aleshores el que he tingut clar és que has de saber rodejar-te de persones professionals i competents per poder arribar on tu no pots, per poder fer la feina que tu no saps o per simplement poder arrancar.
Explica'ns en que consisteix el teu negoci
Tort és una marca digital de take away i delivery amb local físic a Barcelona. Estem situats al carrer d'Amigó, 33, i funcionem com una espècie de restaurant híbrid, on la gent fa la seva comanda a través d'un QR, paga i si vol es queda a menjar o s'ho pot emportar a casa. De la mateixa manera pot fer la comanda a través de la pàgina web. També tenim l'opció del delivery amb l'app de Glovo, on el client a través de la plataforma escull què vol i en qüestió de minuts un rider li porta la truita a la porta de casa. Com a idea i concepte, volem girar la truita. Tenim tres formats diferents: individual, per compartir entre dues persones o format hamburguesa. Dins de l'oferta pots trobar sis referències fixes, que van d'una truita clàssica a una amb ceba, passant per una amb sobrassada, brie, trufa o bolets. A més a més, cada mes trèiem una segons temporada de producte o invencions meves, on la gent pot degustar una truita única que no es tornarà a repetir mai. Part de la idea de la marca és traslladar el concepte i la filosofia que una truita sempre està al centre de la taula i es comparteix entre tots. És per això que tant el format individual com el d'hamburguesa està fet perquè la gent agafi el costum de sopar i demanar-se una truita qualsevol dia de la setmana. Les principals referències de truita a Barcelona destaquen per la qualitat, però em vaig adonar que no tenien un concepte de branding i identitat potent, aleshores des de Tort el que volem és crear una comunitat al voltant de la marca i donar el lloc que es mereix a un plat tan típic de la nostra gastronomia. Hem trepitjat fort, focalitzant-nos amb un target jove, un branding divertit i bonic i una estratègia de xarxes on la finalitat és que et sentis part de nosaltres.
Com t'han ajudat els teus estudis al CETT per desenvolupar el teu negoci?
Tant els estudis com la meva posterior experiència professional m'han donat les habilitats necessàries per començar i desenvolupar un projecte des de zero, tenint o intentant tenir tot controlat amb l'ajuda d'un equip humà i professional darrere.
Com et veus d’aquí a cinc anys? Quins plans tens?
Retirat (riu). Això és la tòpica pregunta d'un procés de selecció. Doncs no ho sé, soc una persona que vaig al dia amb tot, m'agrada improvisar i la vida dona moltes voltes. Només vull estar content amb el que faig i estar rodejat de persones que em fan feliç. En l'àmbit professional seria un somni que Tort encara estigues tocant els ous per Barcelona i fos una marca de referència a escala de truites i d'estudi per altres persones que tinguin la valentia d'emprendre. I per fer-ho encara més gran, poder internacionalitzar el concepte i que existissin tants restaurants de truites com de sushi, pizza o hamburguesa.