Marta Clot, Sommelier i creadora de contingut a Vi i Companyia: "Vaig decidir fer un gir a la meva carrera i inscriure'm al Diploma Superior de Sommelier al CETT".
La Marta Clot té 29 anys i és de Granollers. Va estudiar pastisseria, i va dedicar-s'hi fins que va decidir cursar el diploma Superior de Sommelier al CETT. Gràcies al diploma de Sommelier del CETT va treballar durant 4 anys a l'empresa Wine Palace, i ara es dedica a la comunicació del vi a través de l'Instagram @viicompanya_
Estudiar el Diploma Superior de Sommelier
Per què vas decidir estudiar el Diploma Superior de Sommelier?
Després d'estar uns anys treballant com a pastissera, volia continuar formant-me i no quedar-me estancada amb la pastisseria. De casualitat em vaig apuntar a un curset d'introducció al tast de vins i em va semblar molt interessant, tant com per decidir fer un gir i inscriure'm al Diploma Superior de Sommelier al CETT.
Fa només dos anys, va sorgir Vi i Companyia, com neix aquesta idea? En què consisteix?
Són diversos els motius pels quals neix Vi i Companyia. Quan començo a estudiar el diploma i posteriorment, sento que hi ha una queixa comuna al sector del vi: "la gent jove no beu vi". Però, per què? Per descomptat hi ha diversos motius i factors que fan que això sigui així. Potser un d'ells és perquè no el sabem explicar, fem que la gent li tingui por, que no sigui prou experta per beure'n, que es pensi que és una cosa de gent gran. Paral·lelament, m'adono que hi ha un buit en la comunicació del vi a les XXSS. No hi ha perfils joves en català, que apostin pel vídeo i que expliquin què és el vi, quins tipus hi ha, per què són d'una manera o d'una altra, etc. Així que decideixo començar amb @viicompanyia_, amb l'objectiu de parlar del vi català, d'una manera senzilla, fàcil, que faci que la gent no li tingui por. Allà també parlem d'enoturisme, donem tips i fem una mica el burro. Volem que sigui un perfil entretingut, divulgatiu, dirigit a consumidors no experts.
Treballar de Sommelier
Ens podries explicar com ha evolucionat la teva carrera professional?
La veritat és que estic molt contenta de la meva evolució professional. Em vaig incorporar al mercat laboral mentre estudiava pastisseria a l'EPGB, un ofici que sempre m'havia agradat i que em venia de gust professionalitzar. Vaig treballar en diferents restaurants i pastisseries com la Pastisseria Foix i amb en Jordi Bordas, on vaig realitzar les pràctiques i posteriorment em vaig incorporar a l'equip d'I+D. Després, amb la formació de sommelier del CETT, vaig poder començar a treballar a Wine Palace, concretament a la botiga de Sant Cugat, on vaig ser-hi gairebé 4 anys. Actualment, soc autònoma i em dedico a la comunicació del vi a través del perfil de @viicompanyia_ i @lamartaclot, juntament amb el Mike, la meva parella, amb qui compartim el projecte. També ens dediquem a la gestió i assessorament de XXSS d'empreses del sector, tastos de vins a domicili i col·laboro al pòdcast gastronòmic La Cullerada de Time Out, dirigit per l'Andreu Juanola i l'Andrea Gumes, amb el que estic aprenent molt.
Com et veus d’aquí a 5 anys? Quins plans tens?
Ostres! Complicat, sempre m’ha costat visualitzar-me temps enllà. Els plans pels anys vinents és consolidar Vi i Companyia, continuar creant contingut de qualitat. D'aquí a 5 anys m’agradaria continuar dedicant-me a la comunicació del vi a les xarxes, però també en pòdcasts i en alguna ràdio, és un sector que m’agrada.