Totes les edicions >

Salut global i turisme

En un context marcat per les conseqüències que ha provocat la COVID-19 en sectors com el turisme és necessari reflexionar i compartir visions, des de l’expertesa, sobre l’impacte de la salut global en el sector, no només en el moment actual, sinó també en un futur.

L’acte ha comptat amb experts de l’àmbit del turisme i de la salut com el Dr. Jordi Serra Cobo, professor de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, el Dr. Oriol Anguera-Torrell, director del GRATiR CETT-UB (Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració), la Dra. Blanca Borràs, del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, Marian Muro, directora general de Turisme de Barcelona i Martí Sarrate, president de l'ACAVe (Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades).

En aquesta nova edició de l’Observatori CETT, els ponents han debatut sobre com fer front a nous reptes que puguin sorgir en aquest àmbit i han aportat coneixement sobre com l’anàlisi predictiu pot ajudar a repensar el futur del sector.

PONENTS

L'acte ha estat moderat pel periodista Josep Puigbó.

Dr. Oriol Anguera-Torrell

Dr. Oriol Anguera-Torrell

Professor i director del GRATiR del CETT-UB.
Dra. Blanca Borràs

Dra. Blanca Borràs

Doctora del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.
Sra. Marian Muro

Sra. Marian Muro

Directora de Turisme de Barcelona
Sr. Martí Sarrate

Sr. Martí Sarrate

President de l'ACAVe
Dr. Jordi Serra Cobo

Dr. Jordi Serra Cobo

Investigador de l'IRBio

CONCLUSIONS

La unificació de protocols sanitaris i la necessitat que els viatgers disposin d'informació actualitzada sobre la situació en què es troba una destinació són elements clau per donar confiança als turistes. Una qüestió en la qual han coincidit i subratllat els experts.

La Dra. Maria Abellanet i Meya, CEO del CETT, ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat, durant la seva intervenció, que "als importants reptes que planteja el creixement del turisme urbà, cal afegir ineludiblement el de la seguretat sanitària i la prevenció".

"El turisme ha d'actuar a nivell de prevenció i prendre mesures abans que el virus afecti els humans i que es propagui. Per això és imprescindible disposar d'informació eco-epidemiològica i la formació dels nous professionals del turisme" Dr. Serra Cobo

La ponència inicial ha estat a càrrec del Dr. Jordi Serra Cobo, professor de la Universitat de Barcelona i investigador de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat, que ha analitzat la situació actual i com evolucionarà, amb l'objectiu de trobar solucions perquè fenòmens com la COVID-19 no es repeteixin. El Dr. Serra Cobo ha destacat que "hem iniciat un procés de globalització sense prendre les mesures necessàries. Hem d'estar preparats per mitigar pròxims brots en un futur molt proper".

El Dr. Serra Cobo ha afirmat, així mateix, que el turisme és molt sensible als efectes de la salut global i, per tant, "el turisme ha d'actuar a nivell de prevenció i prendre mesures abans que el virus afecti els humans i que es propagui. Per això és imprescindible disposar d'informació eco-epidemiològica i la formació dels nous professionals del turisme".

El turisme, sensible als efectes de la salut global

El debat, moderat pel periodista Josep Puigbó, ha comptat amb la participació d'experts dels àmbits sanitari i turístic, que han posat en comú, des de les seves àrees d’expertesa, la seva visió sobre l'impacte de la salut global en el turisme. La investigació en els diferents àmbits serà fonamental per prendre decisions i, en aquesta línia, el Dr. Oriol Anguera-Torrell, director del Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració CETT-UB, ha presentat un índex que mesura l'efecte que està tenint la pandèmia en el turisme urbà i la seva evolució mes a mes. El Dr. Anguera-Torrell ha insistit que "l'impacte de la COVID-19 en el sector turístic és important, però per a la recuperació és fonamental la coordinació entre administracions públiques i sanitàries".

"Només té sentit actuar sobre la mobilitat a la fase inicial de contenció. Un cop la transmissió de virus és comunitària, el factor mobilitat, per exemple, de turistes, té poc impacte en l'evolució del virus" Dra. Blanca Borràs

Des de l'àmbit de la salut, la Dra. Blanca Borràs, del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ha afirmat que les grans ciutats tenen un paper important en la propagació de virus, però ha assegurat que "no podem culpar la mobilitat internacional de tot". En aquest sentit, ha assenyalat que "només té sentit actuar sobre la mobilitat a la fase inicial de contenció. Un cop la transmissió de virus és comunitària, el factor mobilitat, per exemple, de turistes, té poc impacte en l'evolució del virus".

Per la seva banda, el Dr. Serra Cobo ha assenyalat que, el 2013, de manera prematura, "diferents experts i institucions vam avisar la ciutat de Barcelona del risc d'una pandèmia, però no se'ns va escoltar". Ha afegit, a més, que "en el cas de la COVID-19, el problema per controlar-la són les moltes persones asimptomàtiques" i ha alertat que "hauríem d'invertir més en detectar al màxim els asimptomàtics, i no en subvencions, per evitar el tancament del país".

La unificació de protocols, clau per transmetre confiança

Els experts han destacat, d'altra banda, que la unificació de mesures és clau per donar confiança als turistes. El Dr. Anguera-Torrell ha assenyalat que "a partir de l’índex que hem elaborat es pot afirmar que la seguretat i la salut són factors clau per als potencials consumidors".

"És fonamental la transparència, tenir informació fefaent, un canal en temps real i que les persones que visitin Barcelona sàpiguen com han d'actuar" Marian Muro

En aquest sentit, Marian Muro, directora general de Turisme de Barcelona, ​​ha destacat que "costa entendre les mesures, i això crea incertesa. És fonamental la transparència, tenir informació fefaent, un canal en temps real i que les persones que visitin Barcelona sàpiguen com han d'actuar". "A Espanya se'ns ha plantejat la dicotomia salut-economia, i el govern hauria de començar a treballar en fons per als sectors afectats", ha reclamat. D'altra banda, Martí Sarrate, president de l’ACAVe, l'Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades, ha coincidit en què "hem d’unificar criteris perquè hi ha descoordinació i no beneficia ni als professionals del sector ni als possibles clients".

"Hem d’unificar criteris perquè hi ha descoordinació i no beneficia ni als professionals del sector ni als possibles clients" Martí Sarrate

Des del sector sanitari, la Dra. Borràs ha afirmat que "ha quedat demostrat que ha estat insuficient el reglament sanitari internacional i haurà de ser modificat aviat amb l'arribada de la vacuna de la COVID-19". Precisament, la vacuna ha estat una altra de les qüestions abordades a la taula rodona de l'Observatori CETT. Muro s'ha mostrat convençuda que "el turisme tornarà. El viatge forma part de les persones, però es recuperarà de manera gradual. La vacuna serà determinant". Des del sector de les agències de viatges especialitzades, Sarrate ha afirmat que "hem de reactivar els mercats emissors. La vacuna serà un efecte fonamental i serà un requisit exigit per tots els països".

El Dr. Serra Cobo ha introduït, a més, el factor del canvi climàtic com un repte global que incideix també en la transmissió de malalties. A aquest repte de tota la societat, es sumen, segons el Dr., "la salut i les epidèmies i l'augment poblacional".

TORNA'L A VEURE

Organizat per:
Membre afiliat:
Fotografia de: Salut global i turisme | Observatori CETT