GCCiG Oferta, sol.licitud i adjudicació de pràctiques externes

Les pràctiques són una activitat de naturalesa formativa duta a terme pels estudiants i supervisada per Career Services, amb l’objectiu d’aplicar i complementar els coneixements adquirits en la formació acadèmica, i alhora afavorir l’adquisició de competències que les preparin per a l’exercici d’activitats professionals.

Les pràctiques es poden portar a terme en empreses i institucions d’àmbit nacional i internacional.

Atès el caràcter formatiu de les pràctiques, en cap cas no se’n poden derivar obligacions pròpies d’una relació laboral, ni pot donar lloc a la substitució de la prestació laboral pròpia dels llocs de treball.

En el cas que en finalitzar els estudis universitaris l’estudiant s’incorporés a la plantilla de treball de l’empresa o institució on hagués fet les pràctiques, aquest període no es computable a l’efecte d’antiguitat, ni eximeix del període de prova, excepte que estigués expressament estipulat en el conveni col·lectiu aplicable.

Les pràctiques tenen una càrrega de 9 crèdits.

Àmbit d’Aplicació

Poden ser subjectes de pràctiques:

Estudiants matriculats en qualsevol de les titulacions de nivell de Grau de l’EUHT CETT-UB

Estudiants d’universitats estrangeres, en funció de programes internacionals que permetin la seva vinculació acadèmica a la UB.

Estructura de les Pràctiques

Són assignatures i activitats acadèmiques incloses en el pla d’estudis de les titulacions oficials.

El Pràcticum és l'assignatura que us permet posar a la pràctica els coneixements teòrics que adquiriu a la universitat i les vostres habilitats professionals. Mitjançant les pràctiques coneixeu el mercat laboral i inicieu la vostra carrera professional. Us encoratgem a aprofitar les pràctiques per explorar la vostra professió i clarificar en què us voleu especialitzar. La durada mínima dels Pràcticums és de 150 hores i la durada màxima 900 hores.  

Els alumnes hauran de realitzar, necessàriament, tres períodes de pràctiques:

PRÀCTIQUES D'INICIACIÓ EN GASTRONOMIA (6 ects)

Serà el primer contacte que l'alumne tindrà amb una empresa real, han de ser l'inici de la socialització professional, així com el coneixement del sector. L’objectiu d’aquestes primeres pràctiques és consolidar les competències tècniques bàsiques pròpies de les elaboracions i el procés culinari.

Un cop realitzada i superada l’assignatura de pràctiques d’iniciació, l’alumne triarà l’especialitat del Grau en una de les dues mencions:

1- Direcció d'Alta Cuina i Innovació Gastronòmica

2- Direcció Culinària i Innovació en la Indústria Alimentària i Col·lectivitats

Les segones i  terceres pràctiques, s’hauran de fer de la mateixa menció.

Els alumnes de cicles formatius que tinguin adaptades les pràctiques d'iniciació, hauran de realitzar les pràctiques d'iniciació i especialització dins de la menció escollida.

 

PRÀCTICA D’INICIACIÓ

A L’ESPECIALITAT (6 ects)

Aquesta segona pràctica ha de servir per reflexionar sobre l’acció del professional, i adquirir i desenvolupar habilitats, actituds i competències, així com la iniciació dins de cada àmbit de la menció escollida.

Pràctica d’ Iniciació en l’ Alta Cuina i Innovació Gastronòmica

Pràctica d’ Iniciació en Direcció Culinària i Innovació a la Indústria Alimentària i Col·lectivitats

En el cas de l’ Alta Cuina i Innovació Gastronòmica iniciar-se en l’àmbit professional de la restauració comercial, cadenes de restauració, restauració hotelera i restaurants d’alta cuina.

En el cas de Direcció Culinària i Innovació a la Indústria Alimentària i Col·lectivitats iniciar-se en l’àmbit Professional de la restauració col·lectiva o social i a la indústria alimentària.

Es recomana realitzar-lo al llarg del tercer curs del Grau.

PRÀCTICA DE PERFECCIONAMENT A L’ESPECIALITAT (6 ects)

1- Pràctica de Perfeccionament en l’Alta Cuina i Innovació Gastronòmica

2- Pràctica de Perfeccionament en Direcció Culinària i Innovació a la Indústria Alimentària i Col·lectivitats

És l’ocasió per aprofundir i consolidar les competències professionals pròpies de l’àmbit de la menció escollida. Representa el pas previ a la incorporació de l’estudiant al mercat laboral.

Es recomana realitzar-lo al llarg del quart curs del Grau.

 

Oferta, Difusió, Sol·licitud i Adjudicació de les Pràctiques

Correspon a Career Services establir els criteris de l’oferta i selecció dels estudiants i de les empreses o institucions.

Una vegada formalitzada la matrícula s'aconsella que aproximadament un mes abans de la data desitjada per iniciar les pràctiques es comencin a cercar aquestes segons disponibilitat i interessos professionals.

L’alumne podrà cercar per ell mateix una empresa on realitzar les pràctiques. En aquest cas, l’alumne pactarà amb l’empresa un programa de pràctiques[1]  que haurà de ser validat per Career Services.

D’altra banda, des de la Borsa de Pràctiques del Campus Virtual l’estudiant pot consultar les ofertes de pràctiques gestionades per Career Services. 

[1] Programa de pràctiques: funcions, competències i resultats d’aprenentatge que ha d’assimilar l’estudiant. El tutor de pràctiques de l’empresa, en contacte permanent amb l’alumne, el va guiant, corregint i orientant en el desenvolupament del programa de pràctiques acordat.