Pràctiques Curriculars
Aquesta norma s’emmarca en la normativa de Pràctiques Acadèmiques Externes dels Estudiants de la Universitat de Barcelona aprovada pel Consell de Govern de 8 de maig de 2012.
Les practiques curriculars són assignatures i activitats acadèmiques incloses en el pla d’estudis de la Titulació de Grau, essent l'assignatura que permet posar a la pràctica els coneixements teòrics que s’adquireixen a la universitat i les habilitats professionals.
Mitjançant les pràctiques es coneix el mercat laboral i s’inicia la carrera professional de l’estudiant.
Les assignatures configurades com a “Pràctiques Externes” són aquelles que dins del Pla d’Estudis incorporen les següents activitats d’aprenentatge:
- Activitats Presencials a l’Aula: es duen a terme al llarg d'un semestre i són d'assistència i participació avaluables.
Són eminentment pràctiques i tenen com a objectiu recolzar l'experiència pràctica que es vagi assolint a l'empresa, proporcionar a l'estudiant un coneixement més ampli d'ell/a mateix, de les sortides professionals a les que pot aspirar, així com aprofundir i desenvolupar certes competències professionals considerades clau per les empreses del sector.
- Com a part de la dinàmica de l'assignatura, l'alumne ha de participar en aquelles sessions de seguiment de pràctiques que s'organitzin des de Career Services al llarg del període de pràctiques.
- Pràctiques Formatives en Empresa o Institucions els objectius de les quals són:
o Completar la formació teòrica amb l'experiència pràctica.
o Conèixer la realitat del sector turístic.
o Aprofundir en els coneixements, habilitats, actituds i competències professionals.
o Adquirir estratègies necessàries per la futura vida professional.
o Desenvolupar la capacitat de reflexió i observació.
La durada mínima dels Pràcticums s’estableix a raó de 25 h./ crèdit en funció de cada una de les assignatures, i la durada màxima pot ser de 900 hores, entre curriculars i extracurriculars.
Requisits dels estudiants per accedir a les pràctiques
Per a poder dur a terme les pràctiques, els estudiants han de complir els requisits següents:
- Estar matriculat a l’assignatura corresponent de l’ensenyament
- No tenir cap relació laboral amb l’empresa o institució a on es facin les pràctiques, excepte en casos degudament justificats, valorats i aprovats pel responsable de Career Services. No obstant això, en cas d’autoritzar-les, s’hauran de dur a terme en un horari no coincident amb el laboral.
Formalització del Conveni i del Projecte Formatiu
La realització de les pràctiques requereix la subscripció prèvia d’un Conveni de Cooperació Educativa com a marc regulador de les relacions entre l’alumnat, l’empresa i l’EUHT CETT-UB.
El Conveni ha d’estar subjecte als requisits següents:
- a) El conveni ha d’estar subscrit per la Direcció de l’Escola, per delegació del Rector de la UB, i la persona que ocupa la representació legal del CETT.
- b) La formalització del conveni és prèvia a la incorporació dels estudiants a l’empresa o institució.
- c) El conveni té com a annex el projecte formatiu, que ha de ser individual per estudiant, i ha d’estar signat per l’empresa o institució, per la UB i per l’estudiant.
- d) Les empreses o institucions han de garantir la seguretat i la salut dels estudiants en els aspectes relacionats amb les tasques que són l’objectiu del projecte formatiu.
- e) Les empreses o institucions no reben, en cap cas, cap mena de contraprestació econòmica per la seva participació.
El conveni ha d’incloure els acords bàsics següents:
- a) El projecte formatiu objecte de la pràctica que ha de fer l’estudiant.
- b) El règim de permisos de l’estudiant.
- c) La cobertura de risc d’accident i de responsabilitat civil de l’estudiant.
- d) Protecció de dades de caràcter personal.
- e) Aspectes econòmics.
- f) Resolució de conflictes.
- g) Els termes de reconeixement de l’EUHT CETT-UB a la tasca duta a terme pels tutors de l’empresa o institució.
- h) Vigència i rescissió anticipada del conveni.
- i) Vigència i rescissió anticipada de les pràctiques.
El projecte formatiu de les pràctiques
El projecte formatiu és un document individual de l’estudiant, annex al conveni de cooperació educativa, en què es concreten els continguts i característiques que conformen el pla de treball de pràctiques que l’estudiant duu a terme a l’empresa o institució. Els continguts de les pràctiques s’han de definir de manera que assegurin la relació directa de les competències que cal adquirir en la pràctica amb els estudis cursats.
El projecte formatiu es conforma seguint els principis d’inclusió, igualtat d’oportunitats, no-discriminació i accessibilitat universal.
El projecte formatiu ha de concretar els objectius educatius i les activitats que han de complir els estudiants de pràctiques. La definició dels objectius s’ha de fixar tenint en compte les competències que es vol que l’alumnat desenvolupi.
El projecte formatiu conté els elements següents:
- a) Nombre total d’hores de les pràctiques.
- b) Nombre d’hores diàries.
- c) Horari.
- d) Període.
- e) Adreça postal de realització de les pràctiques.
- f) Nom del departament o àrea funcional de l’empresa o institució on l’estudiant farà les pràctiques.
- g) Descripció de les tasques per desenvolupar.
- h) Descripció de les competències específiques del títol per desenvolupar.
- i) Descripció de les competències transversals, generals o clau per desenvolupar.
- j) Descripció de l’ocupació o del perfil professional d’acord amb les tasques i competències per desenvolupar.
En cas d’alumnes que realitzin les pràctiques amb mobilitat nacional o internacional, es coordinarà la tramitació de conveni amb l’empresa per tal de disposar per avançat d’una còpia escanejada i sempre garantint que s’enviaran per correu postal certificat els originals (només en el cas que l’estudiant no s’encarregui de lliurar personalment els originals a l’empresa).
Els alumnes que realitzin pràctiques internacionals hauran de contractar una assegurança i entregar una fotocòpia de la Targeta Sanitària Europea.
Durant tot el període de pràctiques, l'estudiant estarà cobert per l'assegurança escolar, tant a l'establiment de l'empresa com en cas d’accidents/incidents in itinere, així com urgència mèdica. En el cas d’alumnat de 28 anys o més, queda exclòs de l’assegurança escolar i tenen cobertura mèdica per accident i urgències mèdiques a la Compañia d’Assegurança AXA.
En la tramitació del corresponent Conveni de pràctiques, es lliuraran tres còpies que hauran de ser signades per les tres parts implicades (CETT-UB, Empresa on es realitzaran les pràctiques i alumne).
Aquest conveni haurà de ser retornat a Career Services dintre de la setmana següent al dia d’inici de les pràctiques, en cas contrari el conveni es donarà de baixa. És responsabilitat de l’alumne retornar a Career Services el programa i el conveni de pràctiques signat.
L'enviament de tota la documentació pertinent per avaluar les pràctiques en el marc de l’assignatura de Pràcticum s'efectuarà de forma on-line a través del Campus Virtual.
Vigència i rescissió anticipada del conveni o del Projecte Formatiu de Pràctiques
Amb caràcter general, el Conveni /Projecte Formatiu del Pràctiques té una vigència d’un curs acadèmic[1] o període pel qual se subscrigui.
Es pot rescindir anticipadament per les causes següents:
- a) Per rescissió anticipada del projecte formatiu annex al conveni.
- b) Per mutu acord de les parts, manifestat per escrit.
- c) Per denúncia d’una de les parts, manifestada per escrit.
- d) Per impossibilitat de compliment del conveni o del Projecte Formatiu.
- e) Per motius personals ineludibles i/o força major.
- f) Per altres causes previstes en la legislació vigent.
Per fer-ho, l’estudiant haurà de complimentar el full de sol·licitud de baixa del conveni que li proporcionarà Career Services.
Aspectes econòmics
El conveni de pràctiques pot preveure l’aportació, per part de l’empresa o la institució, d’una quantitat per a l’estudiant en concepte de borsa o ajut a l’estudi, sempre que això s’acordi entre les dues parts signatàries del conveni, i que caldrà satisfer de la manera que es determini.
Pel que fa a l’ajuda a l’estudiant, s’ha de fer constar en el projecte formatiu de l’estudiant, com a document annex al conveni, i en cap cas no té la consideració de remuneració o de nòmina per l’activitat desenvolupada, ja que no hi ha cap relació laboral. Aquesta borsa o aquest ajut no cal que s’ajustin ni en concepte ni en quanties al que preveu en el sistema retributiu laboral establert a l’empresa o institució.
Quan les pràctiques siguin remunerades segons estableix RD1493/2011, l'empresa haurà de donar d'alta l'alumne a la Seguretat Social abans de la data d'inici, i haurà de satisfer les cotitzacions a la Seguretat Social que siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable.
[1] Aquest periode queda establert entre el moment de la matricula i a data 31 d’agost del curs acadèmic matriculat
Actualitzat a 07 juny 2021