Dialoguem sobre tendències, desafiaments i oportunitats
La sisena cita tindrà lloc el 13 de desembre a les 9:00h, i dialogarem sobre una tema que ha generat un gran debat entre residents, turistes, empresaris i autoritats locals envers el turisme.
Parlarem sobre la destinació dels fons recaptats mitjançant la taxa turística, el seu impacte a l'economia local, i analitzarem quins són els principals beneficiaris d'aquest. És justa i equitativa? Contribueix al desenvolupament sostenible del turisme a la regió?
Acompanyeu-nos mentre explorem totes aquestes qüestions!

Programa
9.00 h Benvinguda a càrrec del Sr. Miquel Gotanegra, president de la Comissió de Turisme i Serveis de Foment del Trebal.
9.10 h Intervenció per part del Dr. Òscar Casanoas, director acadèmic del Grau de Turisme del CETT-UB. Professor i investigador. Expert en Dret Turístic.
9.25 h Taula Rodona “La taxa turística a Catalunya: on va i qui se'n beneficia” moderada pel Dr. Eugeni Osácar, director de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomía CETT, amb:
Sr. Albert Canadell, representant de la FEHT i director general del grup Blaumar Sr. Jaume Dulsat, president Taula Gironina de Turisme Sr. Xavier Font Urgell, subdirector general de Desenvolupament Turístic Territorial - Direcció General de Turisme - Generalitat de Catalunya Sr. Xavier Suñol Ferrer, director de Turisme Àrea de Promoció Econòmica Ajuntament de Barcelona
11:00h Cafè networking
Ponents

Dr. Òscar Casanovas

Albert Canadell

Jaume Dulsat

Xavier Font Urgell

Xavier Suñol Ferrer
Moderador

Eugeni Osácar Marzal
Què són els Esmorzars de Turisme?
Els Esmorzars de Turisme són trobades organitzades per Foment del Treball, en col·laboració amb el CETT-UB, un centre líder en formació, recerca i innovació en turisme, hotelería i gastronomía.
Aquestes sessions exclusives ofereixen un espai de diàleg i reflexió per als professionals del sector turístic, combinant un esmorzar de treball amb una ponència o debat sobre tendències, desafiaments i oportunitats que marquen el futur del turisme.
Cada edició compta amb experts reconeguts, empresaris i representants institucionals que comparteixen experiències i coneixements sobre àrees clau com la sostenibilitat, la digitalització, el turisme cultural i l'hoteleria, entre altres.
Participa i connecta amb els líders sel sector mentre descobreixes noves idees per fer créixer el teu negoci o inspirar els teus projectes. Els Esmorzars de Turisme són la cita imprescindible per als professionals que miren més enllà.
Objectius i Target
Esdevenir un espai de referència per a directius, directives i professionals experts del turisme, l’hoteleria i la gastronomia que fomenti el networking, l’intercanvi d’experiències i la promoció de línies d’actuació que beneficiïn el sector.
Edicions anteriors
La primera edició dels Esmorzars de Turisme a la seu de Foment a Barcelona es va destacar per la importància d’un turisme integrador que respecti el territori, potenciant la cultura, la gastronomia, l’esport i els esdeveniments.
Es va posar èmfasi en la contribució econòmica i laboral del sector, la necessitat de col·laboració públic-privada i la sostenibilitat com a eix fonamental. També es va ressaltar la cultura com a estratègia turística, la importància d’oferir experiències úniques als visitants i la promoció activa de destinacions de qualitat.
Finalment, es va concloure que el turisme intel·ligent, responsable i col·laboratiu ha de ser un motor clau del sector.
Els ponents:
- Guillermo Vallet: President de la Comissió de Turisme de Foment.
- Eugenia Basan: Directora de Màrqueting & Customer Intelligence de Port Aventura.
- Esther Rubio: Gerent de la Ruta del Vi de la Rioja Oriental.
- Alberto Guijarro: Codirector del Primavera Sound.
- Francisco Javier Castillo: Director de Màrqueting, Comercial i Comunicació de Puy du Fou Espanya.
- Daniel Aristondo: Director de Màrqueting de La Roca Village.
- Eugeni Osácar: Director de Recerca del CETT i moderador del debat.
La segona edició dels Esmorzars de Turisme va ser un debat sobre el futur de Montjuïc que va posar de manifest el seu potencial com a pulmó verd, parc cultural i esportiu de Barcelona.
Van destacar la necessitat d’una visió integral que connecti la muntanya amb la ciutat, transformant-la en un gran parc urbà accessible i estratègic. També van remarcar iniciatives com la promoció de grans esdeveniments esportius, la potenciació de les instal·lacions culturals i l’impuls de noves activitats. Amb l’objectiu de convertir Montjuïc en un referent internacional, s’ha assenyalat la importància de combinar cultura, natura i esport per a barcelonins i visitants.
Els ponents:
- Guillermo Vallet: President de la Comissió de Turisme de Foment.
- Eugeni Osàcar: Director d'investigació del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.
- Susana Closa: Gerent de l’Institut Barcelona Esports.
- Ángel Díaz: President d’Advanced Leisure Services, gestora del Castell de Montjuïc.
- Sara Puig: Presidenta de la Fundació Joan Miró.
- Pepe Serra: Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
En el debat, es va reflexionar sobre el posicionament creixent dels nostres ports com a referents mundials d'aquesta modalitat turística. També es va abordar l’impacte econòmic i generador d'ocupació d’aquest sector i les possibilitats de promoció que genera de diversos àmbits i activitats locals. A més, es va donar resposta a les critiques habituals com ara l'augment de la massificació en espais concrets o les repercussions mediambientals derivades de l'activitat.
Els ponents:
- Marta Farrero, gerent del Patronat de Turisme - Diputació de Tarragona
- Silvia Romero, vicepresidenta - Consell Comarcal del Baix Empordà i Ajuntament de Palamós
- Anja Wilde, commercial Development Managent Western Europe - Intercruises
- Fernando Pacheco, director general MSC Cruises Spain
El debat va estar moderat per Eugeni Osácar, director Acadèmic de la Càtedra UB-CETT.
En el quart Esmorzar de Turisme es van analitzar els desafiaments del sector turístic a Catalunya per promoure una destinació responsable, sostenible, innovadora i connectada.
Amb la participació de directius, directives i referents institucionals de les entitats publico-privades més representatives, vam abordar temes crucials i imprescindibles com la millora de la mobilitat i connectivitat, tant a nivell nacional com internacional, la gestió de l'estacionalitat turística i la professionalització del sector.
Addicionalment, van debatrer sobre la imatge de l'activitat turística i el repte que comporta millorar-la mitjançant campanyes de sensibilització i pedagogia, que expliquin la contribució econòmica i social que fa el turisme a la ciutat i als seus ciutadans.
Els ponents:
- Guillermo Vallet: Vicepresident executiu de Catalonia Hotels & Resorts.
- Jordi Martí: President de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe).
- Toni Castellar: Director del Càmping La Ballena Alegre.
- David Riba: President de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (FEDERATUR).
- Damià Serrano: Coordinador del Pla de Màrqueting de l'Agència Catalana de Turisme.
- Carme Rubió: Subdirectora general de desenvolupament turístic territorial de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
- Eugeni Osácar: Director de la Càtedra UB-CETT de Turisme, Hoteleria i Gastronomia, qui va moderar el debat.
En aquesta cinquena jornada, amb el títol «Digitalització en el sector turístic – Casos d'èxit«, explorarem com la tecnologia i la innovació està transformant el turisme a través de l'exposició de casos d'èxit aplicats d'alguns dels seus sectors de referència. Des de la reserva d'allotjaments, fins a la promoció i personalització d'experiències, passant per la intel·ligència artificial aplicada a la gestió de viatges.
Els ponents:
- Xavi Garcia, Clúster Manager del Tech Tourism Clúster impulsat per la Direcció General de Turisme, ACCIÓ
- Eugeni Osácar, director de la Càtedra UB-CETT de Turisme, Hoteleria i Gastronomia
- Adolfo Sánchez, Global Vice President IT Radisson
- Rafael de Jorge, Fundador de Growtur
- Javier Álvarez, Director de IT de Vueling
- Xavier Pascuet, Consultor d'Innovació i Sostenibilitat de l'Associació de Càmpings de Girona i expert en Smart Destinations
- Miquel Gotanegra, president de la Comissió de Turisme i Serveis de Foment del Treball
Seu dels Esmorzars de Turisme
Organitzadors

